Bijgewerkt: 29 maart 2024

Tuincentrum Konijnenburg - 2008

Foto's -> Gebouwen -> Winkels

Tuincentrum Konijnenburg
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Tuin- en Bloemencentrum Konijnenburg in goede tijden

Tuin- en Bloemencentrum Konijnenburg moest haar deuren sluiten!!
De heer Piet Konijnenburg, timmerman, kocht rond 1930 een huisje aan de Handweg met een stukje grond, knapte het eigenlijk onbewoonbare huisje op en ook het huisje dat er achter stond. In de oorlog verbouwde hij daar tabak vanwege de schaarste. Zoon Harry, ook timmerman bij timmerbedrijf Korver in Patrimonium, zat ondergedoken. Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, zette de heer Konijnenburg een aantal kassen neer op het stukje land van ongeveer anderhalve hectare. Hij had als hobby het kweken van verschillende bloemsoorten. Hiermee verdiende hij een centje bij en zoon Harry ging met de bloemen op de bakfiets naar de veiling. Toen op een gegeven moment mensen kwamen voor een bosje bloemen, omdat het in de winkels veel duurder was, ontstond de idee om een winkeltje te openen. Zoon Harry opende dit bij de kassen, waar hij ook vanaf 1936 kerststukjes maakte voor de verkoop. In 1952 werd het een heus tuincentrum. Het was één van de eerste tuincentra in Nederland en het eerste in Amstelveen. In 1967 huurde Harry Konijnenburg grond aan de Handweg 99 en richtte hij zijn bedrijf op met bloemen en planten verkoop, dat langzaam maar zeker uitgroeide tot een echt tuin- en bloemencentrum.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het bord bij de ingang waar iedereen naar keek wilde hij vanaf de Handweg bij Konijnenburg binnen rijden

De verkoop van planten verliep erg goed, temeer omdat bij Konijnenburg op kwaliteit werd gelet. Konijnenburg vertelde in het Amstelveens Nieuwsblad van 1992 twee anekdotes. Bij twee dezelfde kamerplanten hadden ze verschillende prijzen neer gezet. Het was hetzelfde soort, zelfde kwaliteit. Mensen vroegen natuurlijk waarom de een duurder was dan de ander. De wedervraag was dan: ‘welke vindt u mooier’? Bijna iedereen zei dan de duurste, omdat men dacht dat die dan wel beter zou zijn. Niet waar dus. Een andere keer kwamen er telkens klachten binnen over planten die het niet goed deden, dood gingen. Na wat onderzoek bleek, dat als de mensen aan het werk waren, de kachel laag stond en pas weer werd opgestookt bij thuiskomst. In vroeger tijden was het dan flink koud in huis en daar konden jonge planten niet tegen. Voor de heer Konijnenburg is het niet de hoofdzaak hoe de plant eruit ziet, maar of de wortels goed zijn en op basis daarvan deed hij zijn inkoop. In 1976 nam Piet's zoon Harry het bedrijf over en na verloop van tijd werd er ook veel meer verkocht aan tuinplanten, tuingrond, stenen en grind.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Zoals iedereen het kende

De echtgenote van Harry, Monny, werkte ook in de zaak en telkens werd er een stukje uitgebreid. Zo bezochten ze beurzen omdat het echtpaar andere nieuwe artikelen in de winkel wilde verkopen zoals kristal en aardewerk. Tevens kwamen er tuinmeubelen bij voor de verkoop. De website werd goed onderhouden en het bedrijf paste zich telkens aan
om bij de tijd te blijven.

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Dit bord aan de rand van de Handweg bij de o zo bekende oprit naar Konijnenburg is verdwenen

In 1981 werd Gerard van Buuren aangesteld als bedrijfsleider. Hij meldde in november 2017 dat medio 2018, Konijnenburg Tuin- en Bloemencentrum moest wijken voor nieuwbouw. De grond is eigendom van de gemeente Amstelveen en langs de Handweg komen appartementen en luxe villa’s onder de noemer: ‘Wonen aan de Poel’. Het is niet de eerste keer dat er plannen zijn die niet werden uitgevoerd om verschillende redenen. Echter nu is alles al in een verder gevorderd stadium, dus per 1 juli 2018 sloot Konijnenburg haar deuren en ontruimde de hele zaak en het terrein. Deze sluiting betekent dat het eerste tuincentrum dat in Amstelveen haar deuren opende, moest wijken voor nieuwbouw. Zo is alweer een stukje geschiedenis, een familiebedrijf aan de Handweg, verdwenen!

Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Zodra het Tuin- en Bloemencentrum sloot, werd dit hek bij de oprit dichtgemaakt


Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De oprit naar het voormalige Tuin- en Bloemencentrum Konijnenburg,
waarvan al het grootste deel is gesloopt, zie ter vergelijking foto hiervoor


Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Close up van laatste stukje Konijnenburg


Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Links van foto hiervoor is alleen de winkelvloer nog te zien


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen