Bijgewerkt: 23 november 2024

Koos Hagen
1ste Stadsdichter - 2009

Foto's -> Geschiedenis -> Personen
Stadsdichter van Amstelveen


Koos Hagen1ste Stadsdichter
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Koos Hagen de eerste Stadsdichter van Amstelveen
Hij mag twee jaar lang deze titel dragen
Amstelveen kiest stadsdichter - Koos Hagen
Donderdagavond 5 november 2009 vond in de bibliotheek in het Stadshart de verkiezing plaats voor de voordracht van Amstelveens eerste stadsdichter. De jury en het publiek kozen voor Koos Hagen. De gemeenteraad benoemt de stadsdichter naar verwachting op 16 december 2009 voor een periode van twee jaar.

Stadsdichter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Marga van Herteryck en Gerben Drost begeleiden de verkiezing van de eerste stadsdichter van Amstelveen

De presentatie van de avond was in handen van de raadsleden Gerben Drost (PvdA) en Marga van Herteryck (CDA). Onder toeziend oog van veel Amstelveners en een jury, die bestond uit burgemeester Jan van Zanen, kunstenares Marijtje Overduin, directeur talencentrum VU Rob Doeve, directeur Amstelland Bibliotheken Christine Kempkens en hoogleraar interculturele literatuurwetenschappen Mineke Schipper, droegen zes genomineerde dichters drie eigen gedichten voor. Daarnaast kregen zij ter plekke de opdracht om in twintig minuten een gedicht te schrijven over Amstelveen anno 2030.

Stadsdichter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een deel van de jury met burgemeester Jan van Zanen en Christine Kempkens, directeur Amstelland Bibliotheken. Naast de burgemeester zitten Rob Doeve, directeur talencentrum VU, Mineke Schipper literatuurwetenschapper en
kunstenares Marijtje Overduin


Stadsdichter Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Muzikaal intermezzo

De voordrachten van de dichters werden afgewisseld door optredens van jonge professionele poetryslammers en percussiedichter Stef Wouters. Na het juryberaad en het uitbrengen van de publieksstemmen maakte Frans Hellendall, wethouder cultuur, de winnaar bekend. Zowel de jury als de wethouder prezen Koos Hagen voor het grote ‘Amstelveengehalte’ van zijn gedichten, de originaliteit en zijn prestatiekunsten.

De stadsdichter moet een bijdrage leveren aan de culturele en sociale  ontwikkeling van Amstelveen. Daarnaast creëert hij op een laagdrempelige manier aandacht voor poëzie. Hij kan gedichten voordragen bij officiële gebeurtenissen in de stad en actueel nieuws in de stad op een ludieke, kritische of vervreemdende wijze belichten. Gelet de frequentie van dergelijke gebeurtenissen krijgt de stadsdichter de opdracht gemiddeld één keer per maand een gedicht te schrijven. De gemeenteraad benoemt de stadsdichter voor een periode van twee jaar en per jaar ontvangt de stadsdichter 2500 euro vergoeding.

Curriculum Vitae Koos Hagen
Koos Hagen werd in 1939 geboren in Zwijndrecht, volgde het gymnasium in Leeuwarden en volgde een universitaire studie in Amsterdam en Montpellier (Frankrijk). Vervolgens deed hij zijn doctoraal examen Frans. In 1971 verhuisde hij met echtgenote en beide dochters van de Keizersgracht in Amsterdam naar Amstelveen-Zuid. Voor het voortgezet onderwijs schreef hij teksten van musicals, zoals De Witte Nacht (na de moord op Kerwin Duinmeijer). Tevens is hij redacteur van Kantlijn, de Amsterdamse schrijfclub van daklozen, waarvoor hij een reeks publicaties verzorgde. Als docent Frans in Amsterdam schreef hij voor de school musicals en tientallen liedteksten, daarnaast o.a. hoofdredacteur van een ziekenhuisblad, columns dagblad Trouw, gedichten in onderwijsblad, tv-commissie IKON. In Amstelveen maakte hij zich ook verdienstelijk als columnist bij de plaatselijke radio en hield onder andere voordrachten van gedichten bij manifestaties in het Open Hof en de bibliotheek. Ook schreef hij eigen gedichten en/of verhalen voor het Amstelveens Nieuwsblad en Weekblad, voor Trouw en voor een poëziekalender.

Publicaties van zijn hand zijn onder meer de dichtbundel ‘Glasscherven, rood’ (De Beuk, Amsterdam, 2005), de novelle ‘Het bed van Balzac’ (Gopher, 2005) en de dichtbundel ‘Tijdelijk geen bereik’ (Venstra Uitgevers, 2012). Verder hield hij regelmatig voordrachten in Aalsmeer: bibliotheek, cultureel centrum Bacchus, De oude Veiling, in Amsterdam: OBA, café Festina Lente met Simon Vinkenoog, café Eijlders, Park Frankendael, De Nieuwe Ooster, In Ruigoord, Haarlem en Amstelveen: bibliotheek, P60, Westeramstel, Dorpskerk, Cobra museum en in het raadhuis.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Geschiedenis