Bijgewerkt: 23 maart 2023

Roelof Venemaschool
Avontuurlijke Speelplaats - 2018

Foto's -> Gebouwen -> Scholen

Roelof Venemaschool Avontuurlijke Speelplaats
Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Floor Gordon (D66) wethouder Integraal Wijkbeheer en kinderburgemeester Varvara Denisova

Op woensdag 13 juni 2018 om 12 uur 30 opende Floor Gordon (D66) wethouder Integraal Wijkbeheer en kinderburgemeester Varvara Denisova de nieuwe avontuurlijke speelplaats bij de Roelof Venemaschool in Randwijck aan de Vlielandstraat. Kinderen uit de buurt, omwonenden, leerlingen van de Roelof Venemaschool en BSO Kinderrijk Laan Rozenburg waren aanwezig om de feestelijke opening bij te wonen. Wethouder Floor Gordon en kinderburgemeester Varvara trapten als officiële opening de eerste voetballen richting het doel op het grote kunstgrasveld, dat met een papieren banner was bedekt met: 'Opening avontuurlijke speelplaats'.

Floor Gordon zei: 'Ik vind het ontzettend eervol dat ik aan het begin van mijn eerste officiële gelegenheden als wethouder, deze avontuurlijke speelplaats mag openen. Dat heeft te maken met dat ik zelf ook kinderen heb en ik vind spelen belangrijk. Veel kinderen lopen met telefoons en iPads en om ze te verleiden om buiten te gaan spelen wordt steeds moeilijker. In een speeltuin als deze wordt het voor hen weer spannend'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De buurtbewoners in gesprek met Varvara Denisova, Kinderburgemeester van Amstelveen


De banner tussen de doelpalen schoten Floor en Varvara niet kapot, maar dat lukte de kinderen van de Roelof Venemaschool wel. Varvara zei dat dit waarschijnlijk één van haar laatste activiteiten zal zijn als kinderburgemeester. Na de opening haastte zij zich naar het raadhuis om mogelijke kandidaten voor de volgende kinderburgemeestersperiode te ontmoeten.

Wethouder Floor Gordon gaf aan dit een geslaagd project te vinden, dat tot stand kwam in samenspraak met de buurt en de kinderen. Zij is voorstander van avontuurlijk spelen, waarbij kinderen meer hun fantasie kunnen gebruiken. Op deze ruime speelplek kan volop gespeeld worden en op het kunstgrasveld dat is ingestrooid met zand zelfs onder alle weersomstandigheden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Varvara: 'Ik vind de avontuurlijke speelplaatsen heel leuk, want het is hier veel leuker om te spelen!'


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De poging van Floor Gordon en van Varvara om met gericht schieten met de voetballen de papieren banner te laten scheuren mislukte, maar door deze actie waren zij niet ontmoedigd en is de speelplaats toch geopend


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Wethouder Floor Gordon controleert de staat van de banner, maar helaas was de boosdoener het dikke papier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De avontuurlijke speelplaats is klaar om de kinderen te ontvangen en te vermaken


Wethouder Gordon hoopt dat deze centrale groene plek tussen BSO, school en buurt kinderen verleidt tot meer buitenspelen. Het avontuurlijke deel is ingericht met houten speeltoestellen, zoals een klimboom, schommel, klimparcours en hangbrug. Ook zijn hoogteverschillen aangebracht met beplanting en liggen er grote zwerfkeien. Met deze nieuwe avontuurlijke speelplaats geeft de gemeente invulling aan de vraag om meer speelplaatsen met natuurlijke materialen aan te leggen.
Wat vooraf ging op 15 maart 2018
De avontuurlijke speelplaats aan de Vlielandstraat naast de Roelof Venemaschool is op woensdag 14 maart 2018 door Peter Bot (BBA) wethouder Ruimtelijke Ordening en Sport geïnspecteerd, onder begeleiding van zijn ambtenaren. Amstelveen heeft al een avontuurlijke speelplaats die op woensdagmiddag 14 juli 2010 aan de Noordelijke Poeloever (naast de Doorweg) werd geopend. De openingsceremonie werd toen verricht door wethouder John Levie (BBA) en vele scholieren. Het is de moeite waard om daar ook eens met uw kinderen te kijken, want het is er nog veel ruimer dan hier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr.: Juke Warmerdam bestuursadviseur Communicatie van de gemeente Amstelveen, Kees Muis teamleider Wijkbeheer Noord van de gemeente Amstelveen en Peter Bot wethouder bekijken de locatie van de speelplaats


Aan de Vlielandstraat was er geen sprake van een ‘echte’ opening, want het drassige terrein moet nog verstevigd worden en zwerfkeien om op te zitten moeten worden vervangen door grotere exemplaren. Er is her en der al gras gezaaid, maar dat moet nog goed ingroeien en er komt nog meer gras, vermoedelijk worden graszoden gelegd. Ook de drainage moet zijn werk gaan doen en dan kan de speelplaats feestelijk geopend worden en door de kinderen van de school en uit de omgeving, in gebruik worden genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De avontuurlijke speelplaats is nog niet open, maar praktisch staat er alles klaar voor de kinderen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het kunstgras is niet goedkoop, maar wel de beste oplossing op lange termijn


Al in 2016 werden de omwonenden uitgenodigd om mee te denken over het ontwerp. Een aantal enthousiaste inwoners kwam met ideeën. Ook de school en kinderburgemeester Melle Vos hebben ideeën aangedragen. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp, waarin vrijwel alle wensen een plek hebben gekregen. Op de speelplaats werden een paar houten speeltoestellen geplaatst, zoals een klimboom, een schommel, een klimparcours en een hangbrug. Op die manier kan er ook bijvoorbeeld een wedstrijd worden uitgezet van toestel naar toestel. Naast de speeltuin is een kunstgrastrapveld aangebracht en ingestrooid met zand in plaats van het discutabele rubbergranulaat. Rond de speelplaats komt geen hek te staan en dat bevordert ook het natuurlijke aanzien van dit terrein tussen de woningen en de flats.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De klimboom, schommel, een klimparcours en een hangbrug wacht op de kinderen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vlnr: Frank van der Neut senior adviseur wijkbeheer, Marco van Straaten en Marco Izelaar houden zich allemaal bezig met spelrecreatie in Amstelveen. Ze bedenken, uitvoeren en toezichthouden.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De heren worden door de hangbrug direct aangetrokken en ze gaan het echt uitproberen
Wethouder Bot moest natuurlijk de hangbrug direct voor het oog van zijn ambtenaren oversteken en dat gebeurde niet zonder slag of stoot. De hangbrug wiebelde enorm onder het gewicht van de wethouder, want het is bedoeld eigenlijk voor kinderen die natuurlijk veel kleiner en lichter zijn, maar ook soepeler!?! Toch heeft wethouder Bot zijn best gedaan en heeft hij de avontuurlijke tocht overleefd. Als dat nu ook met de gemeenteraadsverkiezingen zo is, zien wij hem later weer terug tijdens de officiële feestelijke openingsceremonie van deze nieuwste speelattractie voor kinderen: de avontuurlijke speelplaats aan de Vlielandstraat in Amstelveen!

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen