Bijgewerkt: 19 april 2024

Drakenbootrace 2019
op de Poel - 2019

Foto's -> Sport -> Drakenbootrace

Drakenbootrace 2019op de Poel
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De Amstelveense Stadsdraken poseren voor de foto met Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken op 16 juni 2019

Het Dragon Boat Festival, of Drakenboot (Duan Wu Jie Festival) (vereenvoudigd Chinees: 端午节) is een traditioneel feest in China, Taiwan en Aziatische landen. Het wordt gevierd rond de tijd van de zomerzonnewende, wanneer de zon haar meest noordelijke of zuidelijke excursie ten opzichte van de hemelequator op de hemelbol lijkt te bereiken. Het festival vindt heden plaats op de 5de dag van de 5de maand van de traditionele Chinese kalender, die de bron is van de alternatieve naam van het festival, het Dubbel Vijf Festival. De Chinese kalender is lunisolar, dus de datum van het festival varieert van jaar tot jaar op de Gregoriaanse kalender. In 2017 vond het plaats op 30 mei, in 2018 op 18 juni en in 2019 op 7 juni.

Op zondagochtend 16 juni 2019 in Amstelveen, in recreatiegebied Poeloever begon om 11:30 uur mevrouw Hsin-Hsin Chen van de Taipei Representative Office in Nederland met het toespreken van de aanwezigen. De initiatiefnemer van het feest was het bedrijf MEAN WELL uit Amstelveen en het was ook de grootste sponsor van deze happening. Amsterdam In Business was ook één van de sponsoren. De organisatoren bestonden uit verschillende samenwerkende partijen, zoals Taiwan Representatieve Office in NL, Taiwan Business Association in the Netherlands, Stichting Taiwan Shian-Chin in the Netherlands en Mean Well Europe.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mevrouw Hsin-Hsin Chen van de Taipei Representative Office in Nederland tijdens haar toespraak

Mevrouw Hsin-Hsin Chen vertelde onder meer wie de sponsoren waren, waardoor dit evenement kon plaatsvinden, maar ook dankzij het harde werk van de organisatoren en de vrijwilligers. Zij bedankte de locoburgemeester Floor Gordon voor haar ondersteuning en de heer de Groot voor al zijn toewijding om dit evenement te ondersteunen en ook voor het onderhouden van de relatie tussen Taiwan en Nederland. Tot slot zei ze dat ze hoopte dat het een mooi evenement zou worden en gaf het woord aan Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken en deze dag locoburgemeester.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De aanwezigen luisteren naar de Engelstalige toespraak van wethouder Gordon

Zij sprak in het Engels en heette iedereen welkom in Amstelveen en zei dat ze erg blij was met deze gebeurtenis. Zij vertelde dat 19% van de mensen die hier wonen geen Nederlandse nationaliteit hebben, maar toch allemaal Amstelvener zijn en het goede leven hier samen vieren. ‘Dat doen we heel goed’, zo vervolgde Floor haar speech, ‘want we staan in de top 3 van de sociale economische status, we zijn de groenste stad, de stad in Nederland van de 50 grootste steden met de meeste parken. Mensen die hier wonen hebben een goed leven en dat betekent dat we dit samen vieren, elkaar ondanks de andere achtergrond leren kennen, maar ook onze afkomst en tradities doorgeven aan onze kinderen, omdat ze hier opgroeien en niet weten waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Mevrouw de ambassadeur sprak over vriendschap en dat is waar het hier om draait.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken en locoburgemeester spreekt de mensen toe


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De wedstrijdleider van de Taiwan Business Association in the Netherlands, Coleman Liu general manager van Mean Well Europe BV en mevrouw Hsin-Hsin Chen volgen in de achtergrond de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De indrukwekkende staart van een drakenboot


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vooral medewerkers van Taiwanese ondernemingen kwamen naar de drakenboot wedstrijd

Floor haalde ook het spreekwoord aan: ‘de liefde voor de man gaat door de maag, maar dat geldt ook voor de vrouwen. De vele kraampjes en picknicktafels nodigen uit om samen te eten en dat is ook een mooie manier om iets samen te vieren’. Tot slot zei Floor Gordon, 'de zon is in aantocht, ik wens u een mooie dag samen, leer elkaar kennen, heb plezier en bedankt dat u allen hier bent.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Jan de Groot, directeur van Amsterdam In Business - Almere vestiging aan het woord

Daarna sprak de heer Jan de Groot, directeur van Amsterdam In Business - Almere vestiging (directeur Almere Office & Senior Manager Taiwan) en zei dat hij het niet lang zou maken. Hij haalde aan dat toen hij zijn auto parkeerde op het parkeerterrein, hij als eerste de Taiwanese vlag zag en dat maakte hem erg blij. Hij vertelde verder dat er zo’n 200 Taiwanese bedrijven in Nederland zijn, waarvan er 40 in het gebied rond Amsterdam gevestigd zijn. De Groot is daar zeer trots op en zei: 'Blijf komen, blijf varen en moge de beste winnen!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mevrouw Fiona Chen van de Stichting Taiwan Shian-Chin in Nederland spreekt Chinees, dus voor velen goed te begrijpen
Niet voor de meeste Amstelveense Nederlanders

De presentatrice sprak daarna in het Chinees en kondigde mevrouw Fiona Chen van de Stichting Taiwan Shian-Chin in Nederland aan. Zij sprak ook in haar eigen taal, dus daarover kan de redactie u niets vertellen. Tot slot kondigde zij mr. Coleman Liu general manager van Mean Well Europe BV aan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Mr. Coleman Liu general manager van Mean Well Europe BV aan het woord

Hij bedankte iedereen voor hun komst en zei dat het voor Mean Well een eer was om deel te nemen aan dit evenement. Hij vertelde dat het inderdaad zo was als Fiona vertelde, dat het ruim 10 jaar geleden was dat er een drakenbootrace was aan de Poel in Amstelveen. Het was toen dat de vertegenwoordiger van Taipei in Nederland, Mr L. Wang aan de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, twee prachtige handbeschilderde drakenboten als cadeau gaf. Een schenking van de gemeente Kaohsiung in Taiwan aan de Gemeente Amstelveen. Op een gegeven moment waren ze de drakenboot uit het oog verloren, maar de originele drakenboot is weer teruggevonden, de boot, waar vandaag de speeches op worden gehouden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Drakenboot race aan de Poel op 22 juni 2008 met de mensen in één van de boten
die werd overgedragen van de gemeente Kaohsiung in Taiwan aan de gemeente Amstelveen

Door de jongere generatie is het drakenboot racen bijna vergeten, maar mr. Coleman Liu sprak de hoop uit dat nu de originele drakenboot weer terug is, de races weer vaker zullen plaatsvinden. Hij wenste ieder een goede wedstrijd toe en dat natuurlijk het beste team zal winnen, misschien wel Team Mean Well!! Vervolgens werd de scheidsrechter van de dag naar voren gehaald die twee korte zinnen in het Chinees sprak en weer van het podium wegholde. Daarna werden alle teamcaptains voorgesteld en tot slot van de ceremonie mochten alle sprekers tezamen de drakenkop van de boot onthullen en zo werd het evenement officieel geopend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De nieuwe drakenkop is onthuld

Amstelveense Stadsdraken
De Dragonboot training en races werden door Dragon Events gecoördineerd en er deden destijds 12 teams mee aan de wedstrijd. Enkele deelnemers waren: de gemeente Amstelveen, TRON, Mean Well Europe, China Airlines, Giant Bicycles International en een gastteam van FSP vanuit Duitsland. Het heeft even geduurd voor er weer drakenbootraces waren, want Amstelveen had wel eigen boten. In februari 2006 werden er twee boten middels een speciale ceremonie in Kaohsiung een kuststad in Zuid-Taiwan aan Amstelveen overgedragen. In juli 2006 vond tijdens het bedrijvensportweekend in Amstelveen nog een ceremonie plaats.

In 2010 is een groot gedeelte van het drakenbootteam naar Taiwan geweest, op uitnodiging van de burgemeester van Kaohsiung. Het team had daar een geweldige week en een sportieve prestatie neergezet want zij bereikten de tweede plaats. Het Amstelveense drakenbootteam (De Amstelveense Stadsdraken) trainde in de Taiwanese drakenboten tot 2017. Daarna werd het team opgeheven en zijn de boten aan de NDBF (Nederlandse Drakenboot Federatie) in onderhoud en bruikleen gegeven.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De teamleiders zijn klaar voor de wedstrijd

Op deze zondag deden toch weer enkele Amstelveense Stadsdraken van weleer mee aan de race.
De deelnemende teams waren:

1. Mean Well Team 1 Reliable
2. Mean Well Team 2 Power
3. Mean Well Team 3 Partner
4. Taiwan Ski Club
5. Taipei Representative Office
6. Taiwan Business Association
7. Giant
8. China Airlines
9. Gemeente Amstelveen
10. TSN
11. Taiwan Shian Chin
12. FSP Power Solution

In het drijvende zwembad Poel’s-Up konden de genodigden bonnetjes kopen en daarmee betalen, zowel in de tent van Poel’s up als bij de eettentjes. Want op het veld stonden eettentjes met heerlijke zelfbereide Taiwanese hapjes, soep, maar ook popcorn en een jongetje liep rond met eigen gemaakte koekjes.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

In de tenten staat het al vol met etenswaren, specialiteiten van Taiwan


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Sommige gerechten zijn voor ons gewoon onherkenbaar

Om 13:00 uur begon de eerste race tussen drie boten. Het was wel zwoegen, want de wind was sterk. De teams eindigden bijna allemaal tegelijk. Tijdens de tweede race begon het wat te spetteren en werd het tijd voor de redactie om naar een volgend evenement te gaan. De sterke wind op het open water viel voor veel mensen flink tegen en de opkomst aan bezoekers was ook niet groot. Jammer, want het evenement is echt de moeite waard om mee te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Door de sterke wind is het even wennen voor de teams op het open water


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Eén van de teams zit al in de drakenboot


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De supporters van het Taiwan Ski Team zijn heel enthousiast


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Floor Gordon met het team van de gemeente Amstelveen in de drakenboot: de Amstelveense Stadsdraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Voor veel mensen is dit de eerste keer dat ze deelnemen aan een drakenbootrace dus erg spannend!


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De wedstrijd is erg gemoedelijk en de deelnemers doen hun best

Het was nog een mooie dag werd later vernomen en hopelijk wordt er volgend jaar wat meer ruchtbaarheid aan dit evenement gegeven, zodat niet alleen de trommelslag in de boot de mensen aanzet tot flink peddelen, maar ook de aanmoedigingen van het publiek aan de oever massaler zal zijn. Tot volgend jaar?!?

De uitslag van de drakenbootwedstrijden:
Derde Plaats: China Airlines
Tweede plaats: Giant
Eerste plaats: Mean Well Team 3 Partner

Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2019)

DERDE PLAATS: China Airlines


Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2019)

TWEEDE PLAATS: Giant


Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2019)

EERSTE PLAATS: Mean Well Team 3 Partner


Foto Amstelveen
(Bron Mean Well - 2019)

Groepsfoto van de Mean Well medewerkers
De legende van het Drakenboot festival
Het festival heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar en wordt verondersteld te zijn ontstaan in de periode van de Strijdende Staten (475-221 BC). Er is een aantal verhalen gerelateerd aan het Dragon Boat Festival, waarvan de volgende legende het meest wordt verspreid. Qu Yuan (340-278 voor Chr.) was een patriottische dichter en een loyale ambtenaar van de staat Chu in de periode van de strijdende staten. Qu Yuan werd geboren in een heersende familie en diende in een hoge functie. Hij was de belangrijkste adviseur van het koninkrijk Chu en wijdde zijn hele leven aan het bijstaan van de koning om de staat Chu sterker te bouwen. Hij adviseerde de koning om bondgenoot te worden van de staat Qi (een van de zeven oorlogvoerende staten: Qi, Chu, Yan, Han, Zhao, Wei en Qin) om te strijden tegen de machtigste staat Qin. Hij werd echter belasterd door jaloerse ambtenaren en beschuldigd van verraad, zodat de koning hem ontsloeg en hij verbannen werd. Tijdens zijn ballingschap schreef Qu Yuan een groot aantal gedichten die zijn liefde en passie voor zijn land laten zien, waarvan sommige nog steeds erg beroemd zijn in China.

In 278 v.Chr. Veroverde de Qin-staat de hoofdstad van Chu. Na het horen van de nederlaag, pleegde Qu Yuan in grote wanhoop zelfmoord door zichzelf te verdrinken in de Miluo-rivier op de 5de dag van de 5de maanmaand. De rest is een legende ... Toen ze hoorden van Qu Yuan's dood, waren de lokale mensen erg bedroefd en roeiden ze de rivier op om zijn lichaam te zoeken, maar konden hem niet vinden. Om zijn lichaam te behouden, peddelden de lokale bewoners hun boten op en neer de rivier, raakten het water met hun peddels en trommels slaand om boze geesten weg te jagen. Ze gooiden brokken rijst in de rivier om de vis te voeren, zodat ze Qu Yuan's lichaam niet zouden eten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een grote stapel Zongzi's, gekookte rijst met kruiden en groente in bamboebladen wachten op de hongerige bezoekers
Ook de redactie mocht proeven en het was echt heerlijk, maar dit werd dus in de rivier gegooid volgens de legende

Sindsdien hebben mensen in het Miluo River-gebied (ongeveer 50 km ten noorden van Changsha in de Chinese provincie Hunan in het Midden-China) vergelijkbare praktijken gevolgd om Qu Yuan te herdenken op de vijfde dag van de vijfde maanmaand. Geleidelijk aan ontwikkelden roeiboten zich tot drakenbootracen, de kleverige rijst wrap (zongzi) die traditioneel werd gegeten tijdens het festival, en realgar wijn wordt nu gedronken ter herdenking van de grote patriot Qu Yuan. Het Dragon Boat Festival ook in Taiwan grijpt terug naar de Chinese mythologie en obsessie met rivieren. Tijdens het festival zijn sierlijk en prachtig vormgegeven 'drakenboten' uitgedost met decoratie. Deze boten worden bemand door teams van verschillende grootte voor de concurrentie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De eerste drakenboten bereiken het doel, naast het drijvende zwembad Poel's-Up en de wedstrijd is afgelopen


Klik hier voor andere foto's in de categorie Sport