Bijgewerkt: 23 december 2024

Startsein Amstelveenlijn - 2019

Foto's -> Vervoer -> Metro-Tram Amstelveenlijn

Startsein Amstelveenlijn
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De ceremoniemeester is acteur Jeroen Engeln die in de rol van projectleider vakkundig de middag begeleidt

Op vrijdagmiddag 1 februari 2019 vond de symbolische starthandeling van de Amstelveenlijn plaats in Amstelveen. Portefeuillehouder Gerard Slegers (CDA) van Vervoerregio Amsterdam en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Verkeer gaven feestelijk het 'startsein' voor de start van de werkzaamheden ter hoogte van tramhalte Uilenstede.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De locatie van de handeling is aan de kruising Beneluxbaan, Rembrandtweg en Saskia van Uylenburgweg


Al geruime tijd wordt hard gewerkt aan de voorbereidende werkzaamheden voor de ombouw van de Amstelveenlijn (sneltram 51). Nu aannemer VITAL met de funderingswerkzaamheden van start is gegaan, was het hoog tijd om de start van de daadwerkelijke ombouw te markeren met een symbolische starthandeling. Genodigden hadden van te voren al hun schoenmaat moeten doorgeven en werden deze middag naar de zesde etage van Hotel Cityden Up gebracht en moesten daar hun laaarzen, veiligheidsvest en helm aan en op doen. Met twee busjes werd er naar de bouwplaats gereden. Aldaar werd iedereen weer verwelkomd door Jeroen Engeln van Freefantasy. Het sneeuwde een klein beetje en het bouwterrein was modderig maar dat mocht de pret niet drukken. Degenen die het zeker niet koud hadden, alhoewel ze al een tijdje buiten stonden, waren de drie percussionisten aan van Buro van Otterloo. Zij hielden een lange sessie op de trommels, op een cementbak, op een kruiwagen en op tramstoppers. Het was echt een geweldige voordracht en vermoedelijk hebben de omwonenden er ook van kunnen genieten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Een ritmisch drumgeluid is altijd leuk en de leden van de drumband Van Otterloo zijn ook erg enthousiast


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Gerard Slegers vertelt in zijn toespraak over de ontwikkelingen in verband met de Amstelveenlijn sinds 2013


Na de drumsessie kreeg de heer Slegers, afgevaardigde vanuit de vervoerregio het woord en zei onder meer: 'We staan bij elkaar op basis van een historisch feit in geval de vervoerregio. Op 12 maart 2013 verscheen de beschrijving van de voorkeursvariant van de Amstelveenlijn en wat er aan wensen in die brochure staat, daarvan wordt op dit moment alles gerealiseerd. Dat is een applausje waard voor de mensen die dit hebben voorbereid. Dit is voor Amstelveen een heel belangrijk project en het is voor de vervoerregio het eerste project waar de rol als opdrachtgever voor ons is weggelegd. Met de ombouw wordt ook de start gemaakt met de eerste regionale tramlijn. De Amsteltram die Amstelveen en Uithoorn op termijn met Amsterdam Zuid verbindt is een mijlpaal. Ik wens alle betrokken partijen, de dienst metro en tram, de gemeente Amstelveen, staddeel zuid en degenen die het allemaal moeten bouwen heel veel succes met de uitvoering van dit project.'
(De volledige toespraak is te zien en te beluisteren op de video.)

Voorkeursvariant Ombouw Amstelveenlijn 2012
In de notitie die de heer Slegers aanhaald staat beschreven: Het doel van de ombouw van de Amstelveenlijn is het realiseren van een kosteneffectieve, hoogwaardige, verkeersveilige en toekomstvaste railverbinding als vervanging van de bestaande Amstelveenlijn. De Amstelveenlijn is een belangrijke schakel in het OV-netwerk van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).  Een goede (OV-)bereikbaarheid is randvoorwaardelijk voor verdere economische en ruimtelijke ontwikkeling.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Er kwamen veel meer mensen naar de happening dan zich hadden aangemeld, maar voor de organisatoren was het geen probleem


Vervolgens kreeg ook Rob Ellermeijer de microfoon aangereikt. Hij zou het kort houden, maar dat lukte niet echt. Hij zei ondermeer: 'Dank aan de geweldige muziek, waarmee dit allemaal gestart is. Het is een project, waar we als Amstelveen heel trots op en dankbaar dat het te realiseren is. We kunnen als de planning allemaal gerealiseerd wordt, dan hebben we op 1 december 2020 een prachtige Amsteltram. Het is een mooi compact traject dat in een korte periode gerealiseerd wordt. Deze tramlijn is voor Amstelveen de aorta van Amstelveen, hij is van levensbelang. Men is afhankelijk van deze lijn en omdat we geen treinstation hebben is dit wel een mooie lijn naar station Zuid, waar de treinverbindingen zijn. Het is ook belangrijk dat de overstap zo goed mogelijk wordt gerealiseerd, droog en veilig en dan is dat een prima overstap op hoogwaardig openbaar vervoer. Ook is het project een mooie stap qua doorstroming voor het verkeer en het maakt het een stuk veiliger voor mensen die oversteken, ook voor fietsverkeer. Het is dus een win-win situatie. Met alle deelnemers verloopt de samenwerking fantastisch, alle complimenten hiervoor. Dank voor alle inzet van alle partijen., Met vereende krachten zijn we op weg en Amstelveen, Uithoor en Amsterdam op een goeie manier met elkaar verbindt. Veel succes met de uitvoering van dit mooie project.'
(Ook deze volledige toespraak is te zien en te beluisteren op de video).

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Rob Ellermeijer wethouder Verkeer van Amstelveen heeft ook veel te vertellen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Na een korte cursus drummen kunnen Rob Ellermeijer en Gerard Slegers met de bandleden gewoon mee-drummen


Na de speeches 'trommelden' de heren Slegers en Ellemeijer onder leiding van de 'dirigent percussionist' een damwand in de grond bij halte Kronenburg. Vervolgens werd er door alle aanwezigen geproost op de start van dit mooie project.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het laatste deel van de stalen damwand naast de rails, wordt door een gespecialiseerd bedrijf in de grond gedrukt en dat was ook de reden dat zo veel mensen een kijkje kwamen nemen langs de toekomstige Amsteltram-lijn


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het verkeer op de rails gaat gewoon door ondanks alle werkzaamheden
en tram 5 rijdt hier richting Centraal Station Amsterdam


Na deze bijeenkomst op het bouwterrein, stapte iedereen weer in de busjes die hierdoor een pittig modderlaagje op de grond kregen! Met een omweg werd er naar het Hotel Cityden Up teruggereden en moest iedereen zijn laarzen, vest en helm inleveren. Er mocht nog wel even een bezoek gebracht worden op het terras, waarvanaf het uitzicht op het bouwterrein en het kruispunt goed zichtbaar was.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vanuit het open terras op de 6de etage van het Hotel Cityden Up is het effect van de verbouwing aan de Beneluxbaan duidelijk zichtbaar: lange rijen wachtende auto's rondom de kruising


Amsteltram
Door het starten van de werkzaamheden is een begin gemaakt met de realisatie van de Amsteltram, de eerste regionale tramlijn die Uithoorn met Amsterdam Zuid verbindt. Deze Amsteltram gaat een belangrijke rol spelen in de openbaar vervoerverbindingen aan de zuidkant van Amsterdam. Dit is het eerste project dat de Vervoerregio van A tot Z coördineert. De ombouw van de Amstelveenlijn wordt gerealiseerd door de afdeling Metro en Tram van de gemeente Amsterdam in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam. Hoofdaannemer is VITAL.


Concrete factoren die aanleiding zijn voor ombouw van de Amstelveenlijn zijn:
Station Zuid gaat groeien en de Amstelveenlijn moet meegroeien.
Lijn 5 loopt tegen haar capaciteitsgrenzen aan.
Het openbaar vervoer moet aantrekkelijker én efficiënter.
De verkeersveiligheid van de Amstelveenlijn in de huidige situatie met een gelijkvloers kruisende sneltram 51 moet verbeterd worden.
De sneltram (lijn 51) kan en mag op termijn niet meer door de metrotunnel.
De Amstelveenlijn is storingsgevoelig, waardoor de nu al hoge exploitatiekosten toenemen en er vertragingen ontstaan die ook gevolgen hebben voor andere OV-verbindingen.

Totale kosten
De totale kosten van de vernieuwing zijn 300 miljoen euro. Daarvan betalen de Stadsregio Amsterdam en de gemeenten Amstelveen en Amsterdam 225 miljoen euro. Van die 225 miljoen euro betaalt de Stadsregio 95% en de gemeenten 5%. De resterende 75 miljoen euro wordt betaald door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Tijdens de werkzaamheden gaan de bussen 55 en 551 rijden. Bij de informatieavonden op 6 en 7 februari 2019 is een ieder van harte welkom om zich hierover te laten bijpraten. Locaties en tijden zijn te vinden op www.amstelveenlijn.nl.


(Bron Gemeente Amstelveen - 2015)

Impressie van de ongelijkvloerse kruising Rembrandtweg-Beneluxbaan (Halte Kronenburg)


Klik hier voor andere foto's in de categorie Vervoer