Bijgewerkt: 24 november 2024

Historische (Wandel-)
Route nr 1 - 2021

Foto's -> Monumenten -> Historische Routes

Historische (Wandel-)  Route nr 1
(Amstelveenweb.com collectie - 2021)

Het ijkpunt waar een bord met de beschrijving van de Historische route staat
In dit geval aan de Wolfert van Borsselenweg, nabij de bunker

Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Eén van de geplaatste borden met de wandelroute informatie van de wijken Randwijck en Elsrijk en de Patrimonium


Route 1, de wandelroute die natuurlijk ook met de fiets gedaan kan worden gedaan is 5 km lang.
1 - Villa Randwijck
De route begint bij Villa Randwijck aan het Catharina van Clevepark 10. Loop de straat uit tot links - zie 2.
2 - Gedenktegel gezinnen van huizen nr 85-91
De Henegouwselaan verschijnt en besef dat de huizen van 85-91 een vliegtuig in WOII neerstortte. De herdenkingstegel is te vinden langs de heg. Loop de straat uit en sla rechts af Bos en Vaart in en aan het eind even rechts aanhouden - Rentmeesterlaan en rechts aanhouden Kalfjeslaan tot links de Margartha van Clevelaan. Loop die door tot de Catherina van Clevelaan, even rechts en daarna linksaf de Beerend van Dooreweerdelaan in tot de Randwijcklaan - 3.
3 - Synagoge - Kleine Sjoel
In de Randwijcklaan op 13 is de voormalige Synagoge - kleine Sjoel te zien. Loop de straat uit richting Amsterdamseweg en sla daar links af. Passeer aan de overkant te zien, op nr 485 In de Groene Hagedis en Villa Aemstelle om uit te komen bij - 4.
4 - Zenith garage
Aan de Amsterdamsweg 421 staat de Van Kleef garage met het verhaal over de tweede wereldoorlog. Loop de Amsterdamseweg af en steek over bij de rotonde, maar blijf in het verlengde lopen = Keizer Karelweg. Een paar meter na het verkeerslicht is een paadje naar beneden richting - 5.
5 - Bunker
In de Wolfert van Borsselenweg staat aan de linkerkant in de dijk de Bunker. In de huizen aan de overzijde waren ook Duitsers gehuisvest en de toten van de De Pauluskerk werd afgebroken zodat men dat niet als baken kon waarnemen in de oorlog. Loop de straat uit en ga in de hoek het wandelpad op naar het fietspad. Even rechts en dan links het bruggetje over - 6.
Het Heempark de Braak
doorlopen tot het vervolg van de Amsterdamseweg en meteen linksaf. Doorlopen tot de Nieuwe Karselaan links opduikt - 7
7 - Patrimonium
Wandel daar zig zag door Patrimonium en dan weer terug op de Amsterdamsweg richting dorp naar - 8.
8 - Herdenkingsmonumentenen
Op de Amsterdamseweg naar het Broersepark aan de Amsterdamseweg 60 met het Herdenkingsmonument en het Indïe monument.

Als dit allemaal is gewandeld en bezichtigd, heeft de deelnemer een mooi historisch overzicht van monumenten en gebeurtenissen in de oorlogstijd en het heden gezien. Volg ook de komende routes.



Bron: Gemeente Amstelveen - 03-11-2020

De wijken Randwijck, Elsrijk en Patrimonium zijn de eerste wijken, waar Amstelveners een historische route kunnen wandelen en meer kunnen leren over de geschiedenis van dit deel van hun woonplaats.Langs de route zijn acht informatiepanelen geplaatst, waardoor de historie op deze plekken tot leven komt.

Het College B en W van Amstelveen heeft de stichting Museum zonder Muren in 2019 opdracht gegeven om twee historische routes door Amstelveen te verzorgen. Doel is het vergroten van de kennis onder Amstelveners van de geschiedenis van de eigen stad, buurt en straat. 'In deze lastige tijd, waarin we bijna nergens meer naartoe kunnen, is het belangrijk om dicht bij huis ontspanning te vinden. Deze eerste rondleiding komt dan ook op een goed moment. Participatie vormt een belangrijk onderdeel van dit project. Belanghebbenden en bewoners hebben meegedacht en gepraat over de routes, zodat een breed gedragen verhaal wordt verteld met persoonlijke anekdotes. Een route vóór en gemaakt dóór Amstelveners.' - zegt Herbert Raat (VVD) wethouder Monumenten.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2020)

Burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Herbert Raat en Sandra van Engelen, CDA-raadslid en secretaris van Stichting Amstelveen Oranje bij het Broersepark


De eerste route heeft het thema ‘Tweede Wereldoorlog’. De route start bij de Michiel de Ruijterschool aan het Catharina van Clevepark en voert door de wijken Randwijck, Elsrijk en Patrimonium om te eindigen bij het oorlogsmonument in het Broersepark. Op de acht panelen valt te lezen over de ontstaansgeschiedenis, de stedenbouw en de architectuur, maar ook specifiek over gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog.

Aan de tweede route wordt nog hard gewerkt. Deze loopt door het Oude Dorp en het Keizer Karelpark. Hier is het thema ‘stadsontwikkeling’. De informatiepanelen langs deze route worden naar verwachting halverwege 2021 geplaatst.

Stichting Museum zonder Muren is in 2013 opgericht door Daniël Metz. Wat hij voor ogen heeft is een dynamisch museum zonder vast onderkomen. De openbare ruimte staat centraal en biedt tal van mogelijkheden om actuele en cultuurhistorische thema’s onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Bij het ontwikkelen van de historische routes wordt Metz bijgestaan door vormgever en beeldend kunstenaar Eva DeCarlo. In de herfst kan het op bepaalde dagen natuurlijk flink regenen. Daarom is de route ook online te ‘wandelen’ via de website Beleef Amstelveen.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Monumenten