Bijgewerkt: 12 april 2024

Brentano
Gouden Koets - 2021

Foto's -> Gebouwen -> Zorgcentra en Seniorenwoningen

BrentanoGouden Koets
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Woonzorgcentrum 't Huis aan de Poel van de Stichting Brentano aan de Populierenlaan 21 in Amstelveen

Bron: Stichting Brentano/Amstelveenweb - 22-09-2021

Op de derde dinsdag in september vond de feestelijke onthulling plaats van de Gouden Koets in Amstelveen! In de bijzaal van ‘t Huis aan de Poel onderdeel van Stichting Brentano, verzamelden zich op 21 september 2021 bewoners van het woonzorgcentrum, wijkbewoners, vrijwilligers, sponsoren, leden van de Stichting Vrienden van Brentano en de directeur van de Stichting Gouden Dagen, om de onthulling mee te maken.

Vanwege de corona maatregelen mochten er slechts 20 mensen de zaal binnen en werden verwend met een ‘gouden koets gebakje’ en een kopje thee of koffie. Het was leuk dat zowel de organisatie als een aantal vrijwilligers zich met goud hadden versierd. Zo hadden de chauffeurs van die de boodschappenbus rijden allemaal een gouden strikje om en de dames van de organisatie een goud hoedje op. De ruimte was versierd met Gouden Dagen ballonnen en zelfs de microfoon was in goud gehuld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De feestelijke gebakjes met een eetbare foto van de Gouden Koets staan al klaar


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Mevrouw Lies Zuidema voorzitter Raad van Bestuur van de Stichting Brentano verwelkomt alle gasten

Om 13 uur arriveerde de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, die blij was dat hij op deze gouden dag hier aanwezig mocht zijn. Mevrouw Lies Zuidema, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting Brentano nam het woord en heette iedereen welkom. Zij was blij dit festijn te mogen openen, omdat zij trots is op alle mooie, leuke, grappige dingen die zij met elkaar mogen organiseren. Ze zei verder nog: ‘Gouden Dagen is een Stichting die hier in Amstelveen samen met Brentano activiteiten organiseert, zoals de gouden koffie ochtenden, de haringparty’s, die helaas de laatste twee jaar niet doorgingen. Misschien dat we er dit jaar wel drie doen! Ik ben heel blij met deze initiatieven en dat we daar vandaag aan mee kunnen doen. Onze burgemeester is hier om daadwerkelijk de onthulling te gaan doen. Dank jullie wel (richting Liesbeth Gaasbeek) voor het bedenken van dit idee en we hopen dat onze lieve bewoners er niet alleen vandaag, maar ook later heel veel gebruik van mogen maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen tijdens zijn toespraak

Ook de burgemeester hield een korte toespraak en zei onder meer: ‘Wat mooi om hier vanmiddag te zijn en het is Prinsjesdag. Ik hoorde vanochtend mijn voor-voorganger Jan van Zanen zeggen dat het een sobere dag in Den Haag zou worden en las dat onze Koning met de auto naar de Grote Kerk gaat waar de troonrede wordt uitgesproken. Wat een groot genoegen dat we hier in Amstelveen de Gouden Koets hebben, juist hier, passend bij de tijd. Wat een goed initiatief, want toen ik het hoorde dacht ik: dat is toch heel mooi om op een moderne manier te proberen mensen te betrekken bij allerlei activiteiten en te zorgen dat als je van klaverjassen, of van biljarten, of gewoon een diner op zondagavond houdt, vervoer dan geen belemmering is. En dat is ook mogelijk dankzij de vrijwilligers en daar wil ik graag een applausje voor.’ Hij is blij dat op deze manier bewoners actief kunnen blijven en om andere mensen te kunnen ontmoeten. Tot slot bedankte hij beide stichtingen - Brentano en Gouden Dagen  nog eens extra.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het aanwezige publiek luistert naar de toespraken van de bestuurders


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Mevrouw Lies Zuidema voorzitter Raad van Bestuur van de Stichting Brentano, Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen en Liesbeth Gaasbeek directeur van de Stichting Gouden Dagen vertellen over het project Gouden Koets

Mevrouw Liesbeth Gaasbeek, directeur en bestuurder van de Stichting Gouden Dagen kreeg ook het woord en vertelde hoe de stichting door het hele land in zijn werk gaat. Met name voor de ouderen, omdat de eenzaamheid op de loer ligt. Met de gouden koets kom je net iets verder dan met je rollator en soms is het voor een taxi net te kort om het stukje te rijden. De gouden koets is al ingezet in Zeist, IJsselstein en in Utrecht. De Gouden Koets voor Amstelveen is gefinancierd door verschillende instellingen en stichtingen en dankzij de stichting Vrienden van Brentano zijn de kosten gedekt voor verzekering en onderhoud. Zolang de coronamaatregelen nog gehandhaafd moeten worden, is binnenin de koets hier ook in voorzien. Na een uitgebreid verhaal over de stichting bedankte mevrouw Gaasbeek iedereen en nodigde uit om naar de tuin te gaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Liesbeth Gaasbeek directeur van de Stichting Gouden Dagen vertelt onder andere over het doel van haar stichting. Ze zetten zich in voor kwetsbare ouderen in Nederland met als doel eenzaamheid tegen te gaan, door mooie contactmomenten te creëren en de kloof tussen jong en oud te verkleinen

Iedereen wandelde naar de tuin van ’t Huis aan de Poel waar op sta-tafels de flessen met bubbels al klaar stonden en de ‘Amstelveense Gouden Koets’ pontificaal in het gras. Burgemeester Poppens liep samen met mevrouw Zuidema over de gouden loper en kreeg een schaar overhandigd van Liesbeth Gaasbeek. Toen zei burgemeester Poppens nog even: ‘Dames en Heren, een bijzonder moment. Ik kom wel eens op lagere scholen bij kinderen en dan vraag ik – wat denk je dat zo’n burgemeester nou doet? Bijna elke keer denken de kinderen dat ik de hele dag niks anders doe dan lintjes knippen. Als ik u nu vertel dat ik deze anderhalf jaar NUL lintjes heb geknipt terwijl dat een core business is van de burgemeester. Ik vind het dus een groot genoegen, niet alleen om dit lintje door te knippen, maar ook voor de hele mooie doelstelling om de mobiliteit van de ouderen te vergroten hier in ons mooie Amstelveen.’

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Mevrouw Lies Zuidema houdt het gouden lint vast zodat Tjapko Poppens dit met een stijlvolle goudkleurige schaar kan doorknippen, zodat de eerste reizigers van de Gouden Koets van Brentano kunnen in de elektrische wagen stappen
De burgemeester was verrukt dat hij, zelfs met een schaar van goud, zijn allereerste lint als burgervader van Amstelveen mocht doorknippen en gelukkig was dat lint ook van goud! Hij deed het met succes, want gouden snippers dwarrelden uit de lucht en eindelijk mochten twee dames de koets in voor de eerste rit. Zij maken regelmatig gebruik van de boodschappenbus en daarom mochten zij als eerste passagiers in de gouden koets een rondje meerijden. Na hun terugkeer was het tijd voor een glas bubbels en een fotosessie. Iedereen was blij en tevreden en alle mensen van de organisatie van ’t Huis aan de Poel en van de Gouden Dagen kunnen terugkijken op een geslaagde onthulling.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De elektrische Gouden Koets van Brentano maakt een rondje voor het gebouwBekijk de korte video van de feestelijke onthulling van de Amstelveense Gouden Koets

Amstelveense Gouden Koets
De gouden koets is een elektrische auto van Stichting Brentano Amstelveen en Stichting Gouden Dagen. De auto lijkt echt op de Gouden koets van de Koninklijke familie, omdat de auto is beplakt zoals de originele gouden koets eruit ziet. Het is een uniek vervoersmiddel om ouderen uit hun isolement te halen en gratis vervoer aan te bieden naar Brentano-locaties voor activiteiten en uitjes. Het vervoermiddel zal bestuurd worden door een enthousiast team vrijwilligers.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Na het eerste rondje met de Gouden Koets van Brentano is er een feestmoment
met betrokkenen die aan het project meewerkten

De overheid stimuleert ouderen langer zelfstandig te blijven wonen en of ze dan nog de deur uit kunnen, valt vaak onder hun eigen verantwoordelijkheid. Helaas is dat voor veel ouderen niet vanzelfsprekend en hebben zij geen familie, kinderen of buren die hen hierbij willen helpen. Daar wilde de Stichting Brentano en Stichting Gouden Dagen verandering in brengen en is de Gouden Koets een uitkomst.
De Gouden Koets is mede mogelijk gemaakt door Ars Donandi en Schokkenkamp Wegener Lonzième fonds, Vaillant Fonds, de Hélène de Montigny Stichting, Stichting Hulp na Onderzoek, LVC, Pasman Stichting en Stichting Vrienden van Brentano.

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen