Bijgewerkt: 21 november 2024

Muziek- en Dansschool - 2017

Foto's -> Gebouwen -> Scholen

Muziek- en Dansschool
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

Muziekschool in de Dorpsstraat naast de Dorpskerk

Bron: Amstelveenweb.com - website Muziek- en Dansschool

Muziek- en Dansschool Amstelveen bestaat op 25 maart 2017 al 65 jaar! Het begon allemaal in een kleine huiskamer van mevrouw Hans Swart-Burlage aan de Soerlaan 16 als Stichting Volksmuziekschool 'Nieuwer Amstel', opgericht door haarzelf. Al vóór de opening reed zij per fiets stad en land af om leerlingen te werven. Op 25 maart 1952 was het eindelijk zover: de Volksmuziekschool was een feit.

Foto Amstelveen
(Bron Muziek- en Dansschool Amstelveen - 2017)

Op de foto dirigeert mevrouw Hans Swart-Burlage de leden van de bamboefluitgroep omstreeks 1962


Muziekschool
(Foto Amstelveenweb.com - 1966)

In de oude muziekschool werden lessen algemene muzikale vorming gegeven en aan het eind van het jaar
kreeg ieder kind een rapport.

In het begin bestond het onderwijs vooral uit algemene muzikale vorming. Na een paar jaar deed ook het instrumentaal onderwijs zijn intrede, van bamboe- en blokfluit tot orgel, piano, hobo, viool en mandoline. De school groeide als kool en was de zolder en de huiskamer van de directrice aan de Soerlaan allang ontgroeid. De oude Piet Heinschool naast de Dorpskerk werd de hoofdvestiging. Een winkelpand aan de Badlaan, hoek Dorpsstraat bood uitkomst als dependance. In de zomer was het vreselijk warm op de zolderkamertjes van het winkelpand. Als er een instrument werd bespeeld dat vrij stevig van klank was, was dat voor de spelers in de andere kamers wel storend, omdat de wanden veel geluid doorlieten. Later werden er in dit pand ook ballet- en danslessen gegeven door mevrouw Bep van der Lende samen met Janine Verstraete - Hofker (echtgenote van acteur Bob Verstraete). Bep en Janine waren een danskoppel en Nel Jongbloed als hun pianobegeleidster. De balletlessen vonden plaats op zolder, maar dat was erg krap, dus deze lessen verhuisden naar de oude Piet Heinschool.

ringslangflat
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Rapport van gitaarles gegeven door mejuffrouw Els Kluin op een zolderkamertje in de depandance - winkelpand

Leerlingen die een instrument wilden bespelen, moesten eerst één of twee jaar algemene muzikale vorming hebben gevolgd (AMV). Dit werd onder meer gegeven door juffrouw Krootjes die ook zangles gaf op andere lagere scholen. Tijdens het examen ter afronding van de muzikale vorming werden de tafels wijd uit elkaar gezet. Als dit goed was verlopen konden de ouders hun kind inschrijven voor les op het instrument dat zij graag wilden bespelen. Eventueel konden de ouders, voor een bepaalde periode, het instrument huren, zodat de dure aanschaf niet voor niks was als hun kind toch geen interesse meer had, of het niet lukte de muziek onder de knie te krijgen. Gitaarles werd gegeven door Els Kluin, maar ook door Ton Terra. In herinnering van een leerlinge had de man rossig haar.
In de grote foyer van het Casimir Lyceum werden regelmatig Schouwburg voorstellingen gehouden, of zoals onderstaand programma aangeeft van de Stichting Amstelveense Muziekschool.

Casimir Amstelveen
(Brochure Particuliere Collectie)

Voorzijde Programmaboekje Balletuitvoering 1970

Casimir Amstelveen
(Brochure Particuliere Collectie)

Casimir Amstelveen
(Brochure Particuliere Collectie)

Casimir Amstelveen
(Brochure Particuliere Collectie)

Muziekschool
(Foto Amstelveenweb.com - 2006)

Depandance muziekschool in winkelpand op de hoek Dorpsstraat - Badlaan

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw schafte de muziekschool haar eerste drumstel aan, ging lesgeven op elektronisch orgel en verkende de ?lichte muziek?. Een leegstaande kleuterschool aan Zonnestein werd het hoofdgebouw in plaats van de oude Piet Heinschool in de Dorpsstraat. Er was nu een zaaltje voor ensembles, concertjes en balletles en zeven leslokalen voor de muzieklessen. Ook hier was het in de zomer vanwege het platte dak vreselijk heet, maar dan klom de directeur met tuinslang het dak op om voor de gewenste verkoeling te zorgen. In 1975 werd ook de dependance aan de Badlaan gesloten om plaats te maken voor de verbouwde land- en tuinbouwschool aan de Keizer Karelweg. Dat werd tot 2001 het hoofdgebouw en Zonnestein werd de dependance. De Big Band van de school maakte furore, er werd begonnen met voorbereidend vioolonderwijs en de school maakte in de Dorpskerk een grammofoonplaat met opnames van veel ensembles en orkesten. Aan het eind van dit decennium kwam de school in het bezit van de eerste gitaarversterkers en werd de deur opengezet voor pop en jazz.

Alles uit de andere gebouwen werd verhuisd en afscheid genomen van de beide gebouwen, omdat de hoofdvestiging voor Muziek- en Dansschool Amstelveen was opgeleverd. Om toch nog iets uit het verleden vast te houden benoemde de directie de concertzaal in het nieuwe gebouw de Zonnesteinzaal. De feestelijke opening van de nieuwe Muziek- en Dansschool Amstelveen aan het Stadsplein, werd in november 2001 verricht door de toenmalige koningin, Beatrix.

Muziekschool
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Muziek-en Dansschool Amstelveen aan de Cultuurstrip in het Stadshart


Muziek en Dans
(Amstelveenweb.com collectie - 2014)

Panorama van Volksuniveriteit en Muziekschool

Regelmatig vinden er natuurlijk optredens plaats. Amstelveenweb.com heeft er enkelen meegemaakt die te zien zijn bij Gebeurtenissen Muziek- en Dansschool

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen