Bijgewerkt: 21 november 2024

Chocolatier Martinez - 2019

Foto's -> Gebouwen -> Winkels

Chocolatier Martinez
(Amstelveenweb.com collectie - 2019)

De feestelijk versierde Chocolatier Martinez aan de Rembrandtweg 79 in augustus 2019

Bron: delen van de website van Stam Chocolaterie en Martinez Chocolatier

Al sinds 1817 werd er door de familie Stam een bakkerij gerund, die zich door de jaren heen steeds meer ging specialiseren in chocolade. In 1913 begon de heer Stam senior aan het Limburg van Stirumplein in Amsterdam-West zijn eigen chocolaterie. Zijn drie zonen Frits, Wim, Jaap en dochter Fredy hielpen hem met het bereiden van bonbons en chocolade. Vier van hen begonnen na verloop van tijd een eigen winkel in en rondom Amsterdam. Er was een fabriek aan de Handboogsteeg waar gezamenlijk gebruik van werd gemaakt, maar op een gegeven moment gingen de broers ieder hun eigen weg.

Wim Stam
Zoon Wim Stam nam samen met zijn echtgenote Tiny, Chocolaterie Stam in 1952 over van zijn moeder, die was gevestigd aan de Bos- en Lommerweg in Amsterdam-West. Hun motto was: 'Echte kwaliteit wordt geboren uit het huwelijk van liefde en vakmanschap'. Dus met een grote dosis liefde, toewijding en goede smaak werd er aan de zaak gebouwd. Het liet niet lang op zich wachten voordat de eerste vier dochters werden geboren. Het succes van de winkel vroeg om uitbreiding. In 1959 werd er een woon- winkelpand gevonden in Amstelveen, aan het Hueseplein nummer 6. Daar werd in 1959 zoon Martin geboren en vervolgens kwamen er nog drie dochters. Het gezin was compleet met 1 zoon en 7 dochters!

De heer Stam wilde op een gegeven moment wel weer een nieuwe winkel en toen het eerste winkelcentrum in Nederland werd gebouwd, het Binnenhof bij Plein 1960 in Amstelveen, was hij de eerste inschrijver voor een pand. De vestiging aan het Hueseplein werd steeds meer gebruikt voor de toenemende productie en uiteindelijk als verkooppunt gesloten. Ook de zaak in Amsterdam werd afgestoten. De winkel in het damesstraatje van het Binnenhof liep vreselijk goed en stond bekend onder de naam Stam bonbons. In 1975 wilde de heer Stam eigen chocoladeproducten bereiden en die taak werd met grote toewijding ter hand genomen door de kinderen van de familie Stam. De enige zoon Martin wilde als jongen al zijn eigen chocoladefabriek en liefst de grootste van het land. Hij deed na zijn school ervaring op in andere chocolade bedrijven, ook in België.


(Foto Amstelveenweb.com)

Logo van Martinez Chocolatier

Uiteindelijk opende Martin in 1979 het eerste bedrijfspand op het industrieterrein in Legmeer. Hij werkte in de fabriek en zijn zeven zussen bedienden de klanten. De fabriek en de winkels kregen de naam Martinez. Dit is een samenvoegsel van de naam van zoon MARTIN En zijn 7 Zusters. Voor de echte Amstelveners was het moeilijk aan de nieuwe naam te wennen en spraken nog over Stam.

Niet alleen de productie groeide, maar ook de familie werd uitgebreid. In 1981 kwam zwager Hugo bij Martinez Chocolade in dienst. Het succes van de eigen productie werd inmiddels groter en groter. Door de groei en de verdere mechanisatie werd de locatie te klein en verhuisde men in 1982 naar een nieuw bedrijfspand. De ene fabriekshal na de ander groeide in een ommezien uit zijn voegen. De huidige fabriek stamt uit 1991 met een productielocatie van een kleine 10.000 vierkante meter. Martinez Chocolade heeft anno 2018 één van de grootste en meest geavanceerde chocoladefabrieken van Europa. Uiteraard is een groot deel van de productieprocessen geautomatiseerd. Desondanks verliest Martinez Chocolade de ambachtelijke kant van het produceren van chocolade niet uit het oog.


(Foto Amstelveenweb.com)

Martinez Chocolatier fabriek, hoofdingang aan de Zanderij



(Foto Amstelveenweb.com)

Martinez Chocolatier fabriek vanaf de Bovenkerkerweg

In februari 2009 werd het Martinez Franchise Concept ge?ntroduceerd en nu worden Martinez producten ook in andere steden van Nederland verkocht, zoals in Almere-Stad, Amsterdam, Culemborg, De Meern, Den Burg, Didam, Landsmeer, Middelburg, Monster, Purmerend en Utrecht. Eind 2009 werd de eerste winkel volgens deze formule in Aalsmeer geopend en toen verhuisde ook de winkel uit het Damesstraatje van het Binnenhof naar de Rembrandtweg 140 in Amstelveen. Zie foto aan het begin. De werkelijke reden was dat de eigenaar van het Stadshart Rodamco, de huur van het pand in het Binnenhof met 60% wilde laten stijgen. Het huurcontract liep af en het pand aan de Rembrandtweg stond te koop. Zo gezegd zo gedaan. De drukte van voorheen was eerst veel minder, want het was geen doorgangsweg, waarbij de passant de winkel bekeek en dan toch even wat chocolade kocht. Maar vaste klanten zijn gebleven en eigenlijk is het er altijd wel een komen en gaan. De naam Stam zal langzaam verdwijnen, want de oude garde is niet meer en de meeste mensen kennen de zaken nu als Martinez. Het familiebedrijf is inmiddels toe aan de derde generatie. In 1997 diende zich de eerste neef Ron aan. Dit werd al snel uitgebreid met de neven Wim, Jan en Richard.

In de Martinez Chocolade fabriek worden nog steeds met de hand ambachtelijke chocolade producten geproduceerd en de eigen productlijn is heel breed: bonbons, marsepein, truffels en verschillende chocoladeproducten. In de winkel aan de Rembrandtweg worden ook Hollandse artikelen voor de toerist verkocht, zoete en zoute luxe koekjes en snoepproducten.

Een voormalig medewerker schreef naar Amstelveenweb: 'Ik was bevriend met Ria en werkte ook in de winkel aan het Hueseplein. Mijnheer Stam vond het altijd zo leuk dat ik na mijn broodje tussen de middag altijd een appel at. Toen kreeg ik van hem met Sinterklaas een appel van marsepein. Ik ben daar echt heel veel over de vloer geweest, bleef er ook slapen en heb heel veel met Ria gelachen hoor.'


(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De feestelijk versierde Chocolatier Martinez aan de Rembrandtweg 140 op 13 februari 2009
die na 10 jaar verhuisde naar Rembrandtweg 79, zie eerste foto

Nieuwe eigenaar Martinez Rembrandtweg
De 21-jarige Maria Feenstra, nichtje van Martin Stam, runt sinds 1 januari 2018 het filiaal van Chocolatier Martinez aan de Rembrandtweg in Amstelveen. Dit doet zij samen met haar moeder Margo. Maria was als kind al bezig met chocolade inpakken en tijdens haar studie hielp ze op zaterdagen mee in de winkel. Yvonne Stam was al 42 jaar actief in de onderneming. Na het overlijden van haar oudste zus Ria, nam zij de leiding over. De andere zussen werkten in de fabriek. Toen de gelegenheid zich voordeed om van Yvonne de winkel over te nemen, zag zij dit als een droomkans. Haar moeder Margo kan ze zonodig om advies vragen en ook de familie helpt haar. Maria vindt het geweldig om de Chocolatier die haar familie heeft opgebouwd, te mogen voortzetten.

De zaak van Maria Feenstra verhuisde 10 jaar na de eerste opening aan de Rembrandtweg naar een andere plek aan de Rembrandtweg. In de winkel op nummer 140 stond 's middags veel zon. Ook lag de zaak een beetje uit de looproute. De vaste klanten kenden Martinez wel en deden er trouw hun aankopen, maar andere bezoekers van het Stadshart liepen vaak niet zo ver de Rembrandtweg door. De eigenaar Martinez kocht een nieuw pand voor Maria aan de Rembrandtweg op nummer 79. Het heeft nu twee voordelen. De zaak is makkelijk te vinden voor de incidentele bezoekers van het Stadshart en op de etalageramen staat alleen de ochtendzon, zodat de etalage niet de halve dag hoeft te worden afgedekt. Maria en haar moeder zijn zeer tevreden nu ze dit pand weer als franchiers kunnen gebruiken.


(Foto Amstelveenweb.com)

Het Logo van Stam Chocolaterie dat voor de naamswijziging werd gebruikt

Bron: Gemeente Amstelveen - 29-04-2022

Martinez op Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ)
Op uitnodiging van Martin Stam directeur van Martinez Chocolade nam Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken op maandag 25 april 2022 een kijkje bij de in aanbouw zijnde vestiging van Martinez op Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ) aan de Meerlandenweg 59. Het bedrijf verhuist op termijn van bedrijventerrein Legmeer naar de nieuwe locatie langs de N201.

Samen met personeel en familie vierde Martin Stam, directeur van de chocoladefabriek, de bouw van het nieuwe bedrijfspand. Op de locatie van BTAZ is naast uitbreiding van de productielijnen ook opslag van chocolade mogelijk. De huidige vestiging op bedrijventerrein Legmeer kan mogelijk plaatsmaken voor woningen. Stam gaf tijdens het bezoek kort en vol trots de geschiedenis van het bedrijf weer dat ooit gestart is door zijn oma. Inmiddels is de derde generatie actief in het familiebedrijf.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Floor Gordon (D66) wethouder Economische Zaken en Martin Stam directeur van Martinez Chocolade met familieleden en personeel tijdens de feestdag op het terrein van de aanbouw zijnde vestiging van Martinez aan de Meerlandenweg 59 op
maandag 25 april 2022

Sociale werkplaatsen
Wethouder Floor Gordon: 'Martin Stam is een rasechte Amstelvener met een echt Amstelveens bedrijf en hij onderneemt bovendien maatschappelijk verantwoord. Zijn plan voor nieuwbouw langs de N201 dateert al van enige tijd geleden. We konden vooruitlopend op het definitieve bestemmingsplan alvast een omgevingsvergunning verlenen en behouden zo het bedrijf voor Amstelveen.' Stam vertelde dat de productie van chocolade geautomatiseerd is, maar het vullen van een aantal verpakkingen zoals doosjes niet. Dat werk is grotendeels uitbesteed aan sociale werkplaatsen in heel Nederland. Het gaat om 18 werkplaatsen van waaruit de verpakte chocola verder gedistribueerd wordt. De nieuwe vestiging van Martinez kan naar verwachting in 2023 in productie zijn. Het pand wordt zo duurzaam mogelijk en krijgt 10.000 zonnepanelen, die zo veel mogelijk uit het zicht vanaf de N201 op het dak komen. Het bedrijventerrein, aan de noord- en zuidkant van de provinciale weg tussen de Zijdelweg en bedrijventerrein De Loeten, biedt onder meer plek aan bedrijven die willen vertrekken van het oude bedrijventerrein Legmeer. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van Legmeer tot een gemengd woon-werkgebied.
De heer Wim (Wilhelmus Theodorus) Stam (geboren 5 juni 1927) overleed op 9 oktober 2014 en op 21 maart 2018 stond in het Amstelveens Nieuwsblad het bericht dat mevrouw Stam was overleden. Velen die haar kenden vertelden de redactie van Amstelveenweb, dat het een heel lieve vrouw was en dat zij een mooie herinnering blijft. Dat mevrouw zeer geliefd was, bleek wel tijdens de uitvaartdienst in de St Urbanuskerk in Bovenkerk. Na de dienst werd mevrouw Stam ten grave gedragen en is nu herenigd met haar echtgenoot en oudste dochter Ria. Ria, geboren 3 augustus 1953, werkte in de winkel in het Damesstraatje. Op een gegeven moment stond haar foto op de toonbank en bleek dat zij was overleden. Dit was op 24 juli 2001, dus vlak voor haar 48ste verjaardag. De foto en een kaarsje hebben nog heel lang op de toonbank gestaan als een mooi in memoriam.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveens Nieuwsblad - 2018)

Annonce van het overlijden van Catharina Margaretha Stam-van-Eig


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com)

Familiegraf op de Begraafplaats naast de St Urbanuskerk in Bovenkerk


Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen