Bijgewerkt: 22 januari 2025

Japan Bookshop - 2005

Foto's -> Gebouwen -> Winkels

Japan Bookshop
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Op zaterdag 2 juli 2005 ging de "Japan Bookshop" van de heer Masanori Iwanaga open in het Winkelcentrum Kostverlorenhof.


2005-Bookshop-magazines
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Naast de tasjes, koffertjes, handdoekjes, pennen en potloden, zijn er vooral boeken, strips en allerlei tijdschriften te koop.

Volgens de heer Iwanaga woont ongeveer 65 procent van alle Japanners, die naar Nederland zijn gekomen, in Amstelveen en Amsterdam-Buitenveldert. Het is daarom hier de beste locatie om met een Japan Bookshop te beginnen.

Iwanaga heeft 18 jaar in het Amsterdamse Okura Hotel gewerkt, in de Japanse boekwinkel. In 2004 had hij de winkel overgenomen van de eigenaar, alleen de locatie was uit haar jasje gegroeid. Het werd veel te klein om alle boeken en tijdschriften te verkopen.
De belangrijkste reden om naar Amstelveen te komen, was dat de Japanners niet naar het hotel kwamen.
"Nou, als ze niet naar mij toe komen, dan ga ik naar hen toe" vertelt Iwanaga. Het is Kostverlorenhof geworden, waar zaterdag niet alleen Japanners, maar ook Nederlanders meteen binnenliepen

2005-Bookshop-chie.jpg
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Van links naar rechts op de foto: mevrouw Chiƫ, de heer Iwanaga en mevrouw Tamae

Iwanaga vervolgt zijn verhaal met "Ik verkoop namelijk ook cadeautjes van het merk Hello Kitty en die zijn heel populair." Naast de tasjes, koffertjes, handdoekjes, pennen en potloden van dat merk, zijn er vooral boeken, strips en tijdschriften te koop. Japanners willen graag lezen na hun werk. Boeken, maar ook veel magazines, ondermeer over koken, life style, sport, mode, auto's en computers. Ik verkoop vijfhonderd titels."

Bij binnenkomst springt een tafel met toeristische bladen in het oog en dat is niet voor niets, vertelt Iwanaga. "Japanners zijn hier vaak drie tot vijf jaar en nemen dan meteen de gelegenheid om rond te kijken in Europa. In Japan hebben werknemers vaak maar twee weken vakantie, maar hier is dat meer en dus gaan ze onder andere naar Frankrijk, Italiƫ en de VS."

Dat Iwanaga de enige is in Nederland met zo'n boekwinkel is te merken. "Ze komen uit Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Venlo, waar Japanse bedrijven zitten, naar hier voor boeken en magazines. Wie hier geen zin in heeft, kan ze op laten sturen." Is een blad niet voorhanden, dan importeert Iwanaga het vanuit Japan.

Nederlanders blijken niet alleen voor de gifts en gidsen over Japan te komen, vertelt hij. "In het Okura was ook al veel belangstelling voor de papier-vouwkunst origami, animaties, computerspelletjes en popmuziek, die J-pop wordt genoemd. Ik zie dat hier nu ook al veel Nederlanders zo maar even binnen komen lopen."

Klik hier voor andere foto's in de categorie Gebouwen