Bijgewerkt: 25 juli 2024

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Haagbeuk
Plantensoort.
In het Latijn Carpinus betulus afkomstig uit de Berkenfamilie.


Haagkers
Plantensoort.
Haagkers, ook wel Kamperfoelie genoemd, komt van het plantengeslacht Lonicera, gelatiniseerd tot Lonicerus uit de Kamperfoeliefamilie.


Oostelijke- en Westelijke helft van de aardbol.
Hier is het de rondweg aan de oost/westkant in Bankras.


Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld
(29 juli 1905 te Jönköping – 18 september 1961)
Zweeds diplomaat en Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties van 10 april 1953 tot 18 september 1961. Op die datum stierf hij bij een vliegtuigongeval tijdens zijn vredesmissie in Congo. In 1961 werd hem postuum de Nobelprijs voor de vrede toegekend.


Daar waar de handel wordt bedreven.
Plein/weg bij het winkelcentrum, nabij het Stadshart.


De naam is ontleend aan een verkeersbord in de vorm van een hand. Het verkeersbord, een hand, wees de richting naar Leiden aan (de zgn. Hand naar Leiden). Het bord stond op de hoek van de Noorddammerlaan en de Bovenkerkerweg. Zie via de link meer foto's en verhalen over de Handweg.


Jannetje / Johanna / Hannie Schaft (1920-1945)
Verzetstrijdster - het meisje met het rode haar.


Gerarda Victoria Downer - van Someren (1918-1993)
Politica.


Hazelaar
Plantensoort.
In het Latijn Corylus avellana uit de Berkenfamilie.


Heemraadschap, een waterschap dat bestuurd wordt door een dijkgraaf en heemraden. Naar het Heemraadschap van Nieuwer-Amstel, ingesteld in 1520, thans na verschillende fusies opgegaan in Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Ligt in Elsrijk-West
Zie via de link ook meer foto's en verhalen over de Heemraadschapslaan


Heemstede is een kasteel bij Nieuwegein uit de 14de eeuw. Kasteel Heemstede is een buitenplaats in de gemeente Houten aan de Heemsteedseweg 20. Op 10 januari 1987 brandde het kasteel vrijwel volledig uit. Wat ervan over was, werd jarenlang ernstig verwaarloosd. Het duurde tot 1999 voordat het kasteel grondig gerestaureerd werd.


Gebergte in Griekenland (Helikoon), thans Zagorá.
De hoogste top van het gebergte is Palaiovuna (1749m ).


Hellebaard
Het woord komt van helmbaard en betekent letterlijk steelbijl. Het is een gecombineerd slag- en stootwapen.


Deze naam heeft betrekking op instellingen die zich bezighouden met gezondheidszorg die in dit gebied gevestigd zijn. Dit zijn ondermeer: Verpleeghuis de Groenelaan en Amstelring Service.


Hendrik van Borsselen (1434-1474)
Ambachtsheer van Nieuwer-Amstel.
Van Borsselen kocht de ambachtsheerlijkheid van Catharina van Cleve. Hij verleende in 1447 een vergunning aan pastoor Reynier Stuys om "vier maden lands in Aelsmerbanne in Sciphol" te verkopen. Van de opbrengst werd een nieuw kerkgebouw gesticht op de plaats waar nu de huidige dorpskerk staat.


Vorige - Volgende