Bijgewerkt: 11 augustus 2022

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Laan waar de Kerk van Nes aan de Amstel aan is gebouwd.


Levinus Wilhelmus Christiaan Keuchenius (1822-1893)
Staatsman.
Keuchenius was raadsheer van het hooggerechtshof te Batavia en van 1857 tot 1859 secretaris-generaal van Koloniën.


Keurmeesters zijn mensen die opgeleid zijn tot keuring van diverse zaken. Dit kunnen dieren zijn, maar ook voedsel of andere producten.


Søren Aabye Kierkegaard (1813-1855)
Deens wijsgeer en protestants theoloog.


Titel van een roman
Schrijver - Jacob van Lennep (1802-1868).


Sterrenbeeld
Leo Minor is een onopvallend en klein sterrenbeeld aan de noorderhemel, gelegen tussen rechte klimming 9u19m en 11u04m en tussen declinatie +23º en +42º.


Weg (dijk) langs de Kleine Poel (Noord).


Kleine poort of doorgang. In dit geval een weggetje tussen enkele huizen en weilanden richting de Amstel


Toegangsweg tot een voormalige kleuterschool, waar thans het Amstelveen Poppentheater is gevestigd aan de Wolfert van Borsselenweg.


Snelvarend vaartuig
De naam Klipper komt van het engelse woord Clipper. De naam voor een tussen 1840-1850 in gebruik gekomen type houten (later ook stalen) zeilschip met scherpe boeg en enigszins gestroomlijnde vorm. De Klipper staat bekend als een snelle zeiler en was concurrent van de eerste stoomschepen.


Hendrik Klunder (1893-1925), KLM piloot. Klunder had op 26 april 1922 zijn vliegbrevet gehaald en was bijna 2,5 jaar in dienst van de KLM. Hij was geboren in Rotterdam op 16 maart 1893, gehuwd met A.L. Gaarland en woonachtig in Zandvoort. Op 25 juni 1925 verongelukte hij op 32-jarige leeftijd met de Fokker F.III, H-NABI, in de buurt van Landrécies (Frankrijk). Er kwamen nog drie andere passagiers om het leven. Het vliegtuig dat op weg was naar Parijs, kwam in een storm terecht. De staartklep heeft de rechterkant van het vliegtuig geraakt en dit heeft de crash veroorzaakt.


Ko Doncker
Striptekenaar
De figuur van Piet Pelle was in 1912 bedacht door Ko Doncker.


Ko van Dijk (1916-1978)
Acteur.
Van Dijk werd in zijn tijd gerekend tot de grootste acteurs van Nederland. Hij speelde meer dan driehonderd rollen.


Koen Cuser van Oosterwijk
Van Oosterwijk kreeg in 1399 het ambacht van Amstelreveen in leen van hertog Albrecht. Hij was de eerste ambachtsheer van Amstelveen. In 1403 verkocht hij de ambachtsheerlijkheid aan Margriete van Cleve.


Afkomstig van de Koenemolen die daar stond. De Koenemolen was een watermolen, die in 1635 was gebouwd. De architect was G. Visser. De molen stond vlakbij Schinkelschutsluis, ongeveer daar waar het zogenaamde Karnemelkse gat in het Nieuwe Meer uitmondde. Coenraet (Koen) Jelissen bewoonde het huis, annex herberg, dat vlak bij de molen stond. Men vermoedt dat hij toezicht moest houden op de molen en dat deze daarom die naam kreeg. Het is waarschijnlijk daarom dat men op een gegeven moment sprak van de "Koenemolen". In 1859 werd de molen door de bliksem getroffen, maar er was niet veel schade. In 1919 sloeg de bliksem weer in en brandde de hele molen af. Ondanks dat de verzekering grotendeels de schade dekte, werd de molen niet herbouwd. De Koenemolen was vooral bekend bij de Amsterdamse schaatsenrijders. Bij de Koenemolen moesten de schaatsers een korte route over land volgen (klunen) om via het Karnemelksgat de Amsterdamse Poel te bereiken. De buurtvereniging Buitenveldert nam het initiatief een model van de molen op een praalwagen te plaatsen bij het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Dit model werd later verloot in het café 'de Uitkijk' aan de Amstelveenseweg.


Vorige - Volgende