Bijgewerkt: 23 november 2024

stratenregister


Straten startpagina

Vorige - Volgende

Stook- en kookplaats op een schip, scheepskeuken.
Op kleine scheepjes wordt het woord kombuis ook als naam voor een kachel of fornuis aan boord gebruikt.


Koningin
Titel en benaming van de gemalin van een koning, regerende vorstin in een koninkrijk. Bijvoorbeeld Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden.


Koning
Titel van en benaming voor de mannelijke soevereine regeerder van een monarchie, indien en voorzover hij geen andere titel draagt, regerend vorst over een koninkrijk.


Korenbloem, de Centaurea cyanus wordt ook wel wilde korenbloem genoemd. Zij dankt haar naam aan het feit dat zij op akkers tussen het graan kon groeien. De plant heeft weinig ruimte nodig en wordt tot 30-60 cm hoog. Het is eenjarige plant uit de composietenfamilie.


Koriander - Coriandrum sativum, is een plant uit de schermbloemenfamilie en wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant.


Klein oorlogsschip
Korvet komt van het Franse Corvette, een snel en klein oorlogschip, dat vooral voor verkennings- en berichtgevings doeleinden werd gebruikt. Een korvet had meestal minder dan 28 kanons.


Hof, winkelcentrum, binnen het gebied van de Kostverlorenweg.


Genoemd naar de Kostverlorenbocht, een scherpe bocht in de Amstel, waar de schippers veel tijd- en kost verloren. Het is ook de naam van een buitenplaats aan de Amstel die rond 1500 door Mr Jan Benningh werd gesticht.
Later wordt het Ruysscheinstein genoemd, naar de eigenaresse Katrijn Ruisch. De buitenplaats Kostverloren is beroemd geworden door etsen die Rembrandt ervan maakte. Ook werd het vereeuwigd door de schilders Ruysdael en Hobbema. De buitenplaats werd gesloopt in 1822. Zie via de link meer foto's en verhalen over de Buitenplaats Kostverloren


Snelzeilend, licht vaartuig.
Het vaartuig heeft een achter overhellende mast met steng, waaraan een gaffel en gaffeltopzeil en van voren vier stagzeilen. Het werd oorspronkelijk als oorlogs- en bewakingsvaartuig ingezet, maar later werd het voor de kustvaart, visserij en als loodsboot of zeiljacht gebruikt.


Een ander woord voor krijgsman is militair. Het woord krijgsman wordt eigenlijk heden niet meer gebruikt


Het zich bewegen in, volgen van een kring. Hier rond een wijk.


Voormalige boerderij aan de Amstel.


Naam van een boerderij aan de Amstel: "De Cruijsweer".
De Cruijsweer behoorde in 1567 toe aan het Regulierenklooster van Heiloo en later aan de stad Haarlem, die het in 1611 verkocht. Cruijsweer werd later Kruiswijk en nog later Mijnlust genoemd.


Naar de kruitfabriek "De Oude Molen" aan de Amstel, die gesticht werd in 1719. De huidige gebouwen dateren uit 1783, daar zij gebouwd werden na de ontploffing in 1782. Zie via de link meer foto's en verhalen over de Kruitmolen


De kuifeend (Aythya fuligula) is een middelgrote duikeend, die voornamelijk opvalt door de afhangende kuif op het achterhoofd, vooral bij het mannetje.


Vorige - Volgende