Bijgewerkt: 2 december 2023

10 personen zijn besmet met het Zika-virus in Nederland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM/CDC
22-01-2016

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt, dat 10 personen die in Suriname zijn geweest, besmet geraakt met het Zika-virus. Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raadt zwangere vrouwen aan voorlopig niet naar gebieden te gaan, waar ze het Zika-virus kunnen oplopen. Er geldt een negatief reisadvies voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela. Het Zika-virus behoort tot de familie Flaviviridae, het veroorzaakt Zika koorts. Het Zika-virus is verwant met virussen die dengue, gele koorts, Japanse encefalitis en West Nilekoorts veroorzaken.

Het Zika-virus wordt verspreid door muggenbeten. De meest voorkomende symptomen van de Zika-virus ziekte zijn koorts, huiduitslag, gewrichtspijn en conjunctivitis (rode ogen). De ziekte heeft milde symptomen en duurt van enkele dagen tot een week. Ernstige ziektegevallen, waarvoor ziekenhuisopname is nodig komen niet voor.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Aedes aegypti de gele koorts mug. Het Zika-virus is lid van de Flaviviridae virus familie en aan de mensen wordt overgedragen door de Aedes muggen


Uitbraken van het Zika-virus hebben zich voorgedaan in gebieden van Afrika, Zuidoost-Azië, de Pacific Islands, en Amerika. Omdat de Aedes muggensoorten die het Zika virus verspreiden over de hele wereld worden gevonden, is het waarschijnlijk, dat uitbraken zullen naar nieuwe landen uitbreiden. In december 2015 meldde Puerto Rico haar eerste bevestigde Zika-virus geval. Lokaal overgebracht Zika is niet elders in de Verenigde Staten en Europa gemeld, maar alleen gevallen bij terugkerende reizigers.

Er is geen vaccin om de ziekte te voorkomen, of geneesmiddel om Zika te behandelen. Reizigers kunnen zichzelf te beschermen tegen deze ziekte door maatregelen nemen om muggenbeten te voorkomen. Bij naar landen reizen, waar het Zika virus, of andere virussen dat door muggen verspreid zijn gemeld, moeten de mensen muggenspray gebruiken, lange mouwen en broek dragen en in huizen te verblijven met airconditioning en raam- en deuropeningen afschermen.

De symptomen ontstaan meestal 3-12 dagen na een beet van een besmette mug. Mensen die besmet raken met het Zika-virus krijgen niet altijd de ziekteverschijnselen van Zika koorts. Ongeveer 1 op de 4 mensen krijgt klachten. De meeste mensen herstellen na 2-7 dagen volledig zonder ernstige problemen. Een infectie tijdens de zwangerschap kan mogelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Zie Zikavirus en zwangerschap

Mogelijke symptomen van zikakoorts zijn:

-acute koorts
-niet-etterige ontsteking van het oog (oogbindvlies)
-hoofdpijn
-gevoelloosheid
-spier- en gewrichtspijn (met name van de handen en de voeten, soms met gewrichtszwelling)
-huiduitslag (vaak beginnend in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
-en minder frequent hoofdpijn (met name achter de ogen), gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn.

Het is niet eenvoudig om de diagnose te stellen. De symptomen lijken erg op die van een dengue- of chikungunya-infectie en kunnen door elkaar gehaald worden. (zie tabel hieronder). Reizigers met dergelijke klachten die terugkomen uit regio's, waar momenteel het Zika-virus en waarbij dengue en chikungunya is uitgesloten, zouden mogelijk besmet kunnen zijn met het Zika-virus. Lees verder over het Zika-virus op de website van het RIVM.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.