Bijgewerkt: 27 juni 2022

13 vleesverwerkende bedrijven mixen sulfiet in gehakt om verse kleur te geven

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
09-05-2018

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij onderzoek geconstateerd dat een beperkt aantal vleesverwerkende bedrijven het additief sulfiet gebruikten om vlees een verse kleur te geven, terwijl dit verboden is. De NVWA kwam het sulfietgebruik op het spoor tijdens een inspectie bij een producent van diepvriesgehakt. Aanleiding was een melding over maskeren van bedorven vlees met sulfiet. Het vlees bleek niet bedorven, maar gebruik van sulfiet kon wel worden bevestigd. De bevinding leidde tot het uit de handel halen van 200 ton gehakt. Na verder onderzoek bij de leverancier van het additief kwam de NVWA nog meer bedrijven op het spoor die sulfiet gebruikten. In totaal trof de NVWA bij 13 vleesverwerkers sulfiet aan in het vlees. Ze kregen een bestuurlijke boete.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Diepvries gehakt. Vaak wordt sulfiet toegevoegd aan vlees en andere producten. Sulfiet is een allergeen, ongeveer 5 % van de astmapatiënten krijgt binnen 5 minuten ademhalingsmoeilijkheden na het nuttigen van sulfiethoudend voedsel. Personen met een allergie voor aspirine hebben een verhoogd risico voor een heftige allergische reactie op sulfiet (anafylaxie). Een dergelijke reactie kan fataal zijn en dient ogenblikkelijk behandeld te worden. Daarom moet in de EU vermeld worden als producten meer dan 10 parts per million sulfiet bevatten


In totaal heeft de NVWA een beperkte groep van 21 slagers geïnspecteerd naar aanleiding van onderzoek naar de leveranties van de sulfietverstrekker. Hierbij werden ook monsters genomen van gehakt. Van de bezochte bedrijven gaf het merendeel direct toe het additief sulfiet in gehakt en gehaktproducten te hebben gebruikt. Bij hen werd het gehakt in beslag genomen, bemonsterd en vernietigd. Bij andere bedrijven gaven de in het NVWA lab onderzochte monsters de doorslag. Één van de monsters bevatte bijna 5 gram sulfiet per kilogram vlees.

Het gebruik van het additief sulfiet in gehakt is al decennia verboden. Sulfiet kleurt oud verkleurd vlees weer rood en dit kan daardoor de indruk geven dat het vers is. Naast dat sulfiet kan worden gebruikt om slechte kwaliteit te verhullen is het een bekende allergene stof. Hierdoor bestaat het risico op een overgevoeligheidsreactie. Het sulfiet is wel toegestaan in bijvoorbeeld wijn, gedroogde vruchten en geschrapte aardappelen. Indien meer dan 10 mg/kg sulfiet aanwezig is in een levensmiddel moet het als allergeen worden vermeld op de verpakking of (beschikbaar zijn) op de plaats van verkoop. Leveranciers van sulfiet moeten hun afnemers goed informeren, zodat de afnemer het additief op de juiste manier kan gebruiken. Doen ze dit niet, dan zijn ook zij in overtreding.

Sulfieten zijn zouten die het sulfiet-ion, SO32-- bevatten. Sulfiet komt van nature voor in planten uit de lookfamilie. Sulfieten worden gebruikt als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228). Het wordt in beperkte hoeveelheden toegevoegd bij de wijnproductie om de fermentatie en oxidatie tegen te houden. Ook biologische wijn kan sulfiet bevatten aangezien biologisch in dat geval slaat op de teelt van de druiven en niet op de vinificatie, die het gebruik van sulfiet toestaat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.