Bijgewerkt: 29 maart 2023

400 jaar bestaat de begraafplaats Beth Haim

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Mark Homan
01-04-2014

Ouderkerk aan de Amstel - Volgende week wordt de start gegeven voor de herdenking van 400 jaar bestaan van Beth Haim (Huis des Levens), de Portugees-Israëlisch begraafplaats in Ouderkerk aan de Amstel. Eerst opent het Museum Ouder-Amstel met een tentoonstelling, later gaat het Castrofonds met de feestelijkheden rond 400 jaar bestaan van Beth Haim openen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2007)

Antiek Joodse grafstenen met familiewapen op het terrein van de begraafplaats Beth Haim. De tombes zijn opgesteld volgens de Joodse filosofie, dat het huis centraal staat


Op donderdag 10 april 2014 wordt de herdenking gehouden van 400 jaar begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. Om 16 uur 30 wordt de tentoonstelling officieel geopend door Lydia Hagoort (schrijver van het boek Beth Haim van Ouderkerk aan de Amstel) in het Historisch Museum Ouder-Amstel, daarna gaan we gezamenlijk naar het Alvares Vegahuis voor een receptie van het Castrofonds. De voorzitter ontvangt daar het nieuwste nummer van Speuren en Ontdekken over Beth Haim. Dit alles in het kader van het 400 jarig bestaan van de begraafplaats Beth Haim. Lees meer over de historie van Beth Haim.

Geschiedenis van de begraafplaats

In 1602 werden de overledenen van drie gemeenten begraven in Groet, bij Alkmaar. De drie gemeenten waren Beth Jahacob (opgericht in 1600), Neve Shalom (opgericht in 1608) en Beth Israël, een in 1618 afgescheiden gemeente van Beth Jahacob.

In de 17de eeuw kregen de gemeenten te maken met veel tegenwerking. De begrafenisstoet moest aan elke kerk die zij passeerden tijdens de route naar Groet, een bepaald bedrag betalen. Dit leidde er toe dat in 1614 de Amsterdamse Portugees-Israëlitische gemeenschap een klein stuk grond in Ouderkerk aan de Amstel kocht. Op dit stuk land werd hun begraafplaats opgericht en sinds die tijd zijn hier meer dan 28.000 mensen begraven. In de loop der jaren werd er telkens een stukje land bijgekocht om reden van uitbreiding.

Alle overledenen die in Groet waren begraven, zijn overgebracht naar Ouderkerk. De laatste overplaatsing vond plaats in 1634. Alle graven zijn opgetekend in het register van de begraafplaats, het Libro do Beth Haim. Later in de jaren vanaf 1970 zijn familiegegevens toegevoegd en dit heeft geleid tot een enorme schat aan genealogische gegevens. Degene die zich hier in eerste instantie aan wijdde was Lou Alvaris Vega. Hij werd in 1937 als bewaarder van de begraafplaats aangesteld en woonde met zijn echtgenote Stella in de bewaarderswoning.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.