Bijgewerkt: 2 mei 2024

50PLUS-Amstelveen extra vragen over huishoudelijke hulp

Nieuws -> Politiek

Bron: 50PLUS-Amstelveen
18-02-2024

Na maanden wachten ontving 50PLUS-Amstelveen antwoorden op de vragen over het haperende Wmo-huishoudelijke-hulp-probleem, maar vindt de beantwoording onvolledig.

De antwoorden van het college op de door 50PLUS-Amstelveen gestelde vragen (18 september en 14 oktober 2023) bevatten zeker ook positieve ontwikkelingen. Toch leiden de antwoorden bij de fractie tot nieuwe vragen. 50PLUS begrijpt dat het beantwoorden van alle vragen de nodige inzet vergt, maar is ervan overtuigd dat door het probleem goed inzichtelijk te maken, er meer aandacht en daarmee een hogere prioriteit voor zal komen.

Overleg met klant. Wat fractievoorzitter Emiel Sjaardema in ieder geval inzichtelijk wil hebben is met welke aanbieders we nu eigenlijk in Amstelveen te maken hebben en hoe verhouden die zich tot elkaar. De partij herkent het antwoord niet dat in overleg met de klant wordt bepaald hoe de zorg eruit komt te zien c.q. wordt verdeeld. In de bij 50PLUS bekende situaties was er absoluut geen sprake van overleg, maar eerder van 'het is helaas niet anders'.

Foto Amstelveen
(Foto 50PLUS Amstelveen - 2023)

Emiel Sjaardema fractievoorzitter van 50Plus-Amstelveen

Planning van hulp. Sjaardema: 'Er ontbreekt vaak een duidelijke planning waardoor de klant er zelf constant achteraan moet om duidelijkheid te krijgen. We weten dat er een tekort aan personeel is, maar het bepalen van de urgentie door een medewerker wie wel of (bijna) geen hulp krijgt is niet een juiste gang van zaken.' Ook het "tijdelijk leveren van hulp één keer in de twee weken" blijkt niet uit de situaties die bij 50PLUS bekend zijn.

De belangrijkste aanvullende vragen:

•Kunnen wij over 2023 een opgave krijgen van de ingeschakelde aanbieders, het aantal geïndiceerde uren, en welk percentage daarvan per aanbieder ook is geleverd?

•U geeft aan dat het verdelen in geval van tekorten door aanbieders wordt gedaan in overleg met de inwoners. Zijn er afspraken gemaakt met de aanbieders op basis van welke criteria zij met inwoners in overleg gaan over aanpassing/vermindering?

•Wordt de instemming/toestemming van de inwoner schriftelijk vastgelegd? Is het reëel dit in overleg met de inwoner te doen wanneer een deel van de doelgroep daar wellicht niet redelijk toe in staat is (denk aan licht dementerende cliënten)?

•Rapporteert de GGD over haar toetsingsactiviteiten voor de kwaliteit van de hulp bij huishouden? Zijn de resultaten daarvan te delen met de gemeenteraad?

'Over de extra acties om aan meer personeel te komen zijn wij positief maar mogen wel concreter, of sneller worden opgepakt. Deze komen op ons nog te "vrijblijvend" over' - aldus Sjaardema.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.