Bijgewerkt: 13 juli 2024

50PLUS Amstelveen wil verspilling in de Bovenkerkerwegzone voorkomen

Nieuws -> Politiek

Bron: 50PLUS Amstelveen
25-02-2023

De geplande transformatie houdt de gemoederen over en rondom de Bovenkerkerweg flink bezig. 50PLUS Amstelveen heeft de indruk dat projectontwikkelaars te veel zeggenschap hebben en pleit voor gebruik van bestaande bouw. Maar wil de gemeente dat ook? Een aantal vragen bleef onbeantwoord.

Tijdens het bespreken van de Nota van Uitgangspunten Transformatie Bovenkerkerwegzone op 22 februari 2023 gaf fractievoorzitter Emiel Sjaardema aan dat zijn partij niet achter aan aantal belangrijke uitgangspunten staat.

Hoogbouw. Al jaren wordt er gesproken over de ‘Amstelveense maat’. Die houdt in niet hoger bouwen dan de boomgrens. Op de vraag waarom dat nu niet wordt toegepast en er toch hoogten van 10 verdiepingen worden genoemd, kon vanwege tijdgebrek geen antwoord worden gegeven.

Foto Amstelveen
(Foto 50PLUS Amstelveen - 2023)

Emiel Sjaardema en Wim Visser van 50PLUS Amstelveen voor het hoofdkantoor van de Technische Unie aan de Bovenkerkweg 10-12 in Amstelveen

Gijzeling ontwikkelaars. Het gebrek aan tijd ontlokte aan Emiel Sjaardema de opmerking dat hij zich zorgen maakt dat Amstelveen gegijzeld wordt door ontwikkelaars qua hoogte en percentages. 'Het eerste wat geroepen wordt – terwijl het nog een Nota van Uitgangspunten is - is ‘dat kan niet, dan komen we niet uit en dan kan het wel eens helemaal niet doorgaan’. Nou dan gaat het maar niet door.' Circulair is een belangrijk onderwerp. Sjaardema: 'Het recyclen en hergebruiken is iets waar iedereen naartoe wil. Waarom zouden dan alle gebouwen aan de Bovenkerkerweg na 30 jaar moeten worden afgeschreven? Een aantal wordt immers nog gebruikt en zal moeten worden afgebroken en verplaatst.'

50 PLUS Amstelveen vraagt zich af of circulair bouwen, naast milieuvoordelen ook kostenbesparend werkt. Dat zou de exploitatie ten goede komen, waardoor de onacceptabel hoge accenten uit het plan kunnen worden geschrapt. Omwonenden zouden zich vervolgens gehoord weten en worden niet in hun woongenot aangetast.

WTC. Sommige kantoren, zoals het WTC (en KPMG) zijn al omgebouwd en vormen wat 50PLUS betreft een goed voorbeeld. 'Is onderzocht of dit ook voor de niet-gebruikte gebouwen in deze zone kan worden toegepast?' aldus Emiel Sjaardema in zijn betoog.

Starters en senioren. De uitgangspunten die 50PLUS wel volledig kan onderschrijven is dat er nu eindelijk gebouwd lijkt te worden voor Amstelveense starters en senioren. Wel wil de partij dat graag concreet met cijfers opgenomen zien. 50PLUS gaat in beraad en overweegt overleg met omwonenden, en roept college en partijen op circulair te laten bouwen aan de Bovenkerkerweg. In het raadhuis is daarmee al een goede start gemaakt door het oude gevelhout binnen te hergebruiken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.