Bijgewerkt: 24 juni 2024

64 % meer positieve covid tests in Nederland in juni 2022

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
16-06-2022

Afgelopen week (23-2022) nam het aantal mensen met een positieve covid test met 64 % toe ten opzichte van vorige week. In de rioolwatersurveillance wordt een stijging in de zelfde orde gezien. Ondanks dat al sinds begin juni het aantal positieve testen stijgt, zorgt dit op dit moment niet voor veel meer opnames in het ziekenhuis van mensen met COVID-19- meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

In heel Nederland nam afgelopen week het aantal mensen met een positieve test toe (+64% gemelde testen). De stijging was te zien onder alle leeftijdsgroepen (zie figuur 1).De stijging was het grootst in Amsterdam-Amstelland,  Utrecht en Hollands-Midden. Een mogelijke verklaring voor de stijging is de opmars van de BA.4-/BA.5-varianten die steeds meer terrein winnen in Nederland.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2022)

Landelijk wekelijks gemiddelde virusaantallen in rioolwater tussen september 2021 en juni 2022


In het rioolwater neemt het aantal virusdeeltjes ook sinds twee weken toe in heel Nederland. Daarnaast meldden de deelnemers van Infectieradar vaker klachten die kunnen voorkomen bij COVID-19 zoals hoesten of spierpijn. Ook stijgt het aantal positieve zelftests onder Infectieradar-deelnemers. Ondanks de stijging van de afgelopen weken neemt het aantal opgenomen patiënten in het ziekenhuis tot nu toe beperkt toe (+12%). Ook het aantal positief geteste verpleeghuisbewoners neemt niet hard toe. Alhoewel het virus op dit moment niet tot veel ziekenhuisopnames leidt, kan het zeker voor kwetsbare groepen, nog steeds ernstige gevolgen hebben. 

Het blijft echter verstandig om bij klachten altijd een zelftest te doen. Griep komt weinig voor op dit moment. Verkoudheidsklachten kunnen dus duiden op een besmetting met coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2. Lees ook: In isolatie na een positieve (zelf)testAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.