Bijgewerkt: 25 juni 2022

70 jaar geleden is de kunstenaarsgroep CoBrA opgericht

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
23-10-2018

Op donderdag 8 november 2018 is het precies 70 jaar geleden dat een aantal kunstenaars in Parijs de revolutionaire kunstenaarsgroep CoBrA oprichtte. Het Stedelijk Museum Schiedam en het Cobra Museum voor Moderne Kunst vieren dat in het weekend van 10 en 11 november 2018. In beide musea kunnen kinderen en hun (groot)ouders op zaterdag 10 november overnachten tijdens Camping CoBrA met een nachtelijke pyjama-speurtocht, muziek, film en spelletjes. Op zondag 11 november 2018 zetten de musea de deuren wagenwijd open en kan iedereen gratis naar binnen. Er is van alles te doen, van livemuziek tot rondleidingen en workshops.Een meerkoppige slang! Het Cobra Museum in Amstelveen laat met de tentoonstelling Cobra 70: Een meerkoppige slang zien dat CoBrA meer was dan de ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is. Kenmerkend was de geest van absolute vrijheid en de kruisbestuiving tussen denkers, dichters en schilders van jonge hemelbestormende creatievelingen en intellectuelen die voortdurend met elkaar overhoop lagen.

Dat laatste leidde uiteindelijk ook tot het uiteenvallen van de beweging. In deze tentoonstelling staan daarom de uiteenlopende, soms haaks op elkaar staande perspectieven op Cobra centraal. Op feestelijke vlaggen rondom de glazen wand van de binnentuin spreken citaten van de oprichters van Cobra, betrokkenen en kunsthistorici elkaar regelmatig tegen in een dynamiek van tegenstellingen. Klik hier voor meer over de tentoonstelling hier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Tentoonstelling in het Cobra Museum in 2016


Tijdens het feestweekend laten beide musea werk van CoBrA-kunstenaars zien. Bij het Stedelijk Museum Schiedam is dat de overzichtstentoonstelling Corneille, zijn wereld, één van de oprichters van CoBrA. In de CoBrA-periode maakt Corneille expressieve en spontane tekeningen en schilderijen, waaruit een sterke levensvreugde en vrijheidsdrang spreekt. Voor meer over de tentoonstelling klik hier.

Op 8 november 2018 is het precies 70 jaar geleden dat de revolutionaire CoBrA beweging in Café Notre Dame in Parijs werd opgericht. De oorspronkelijke groep bestond uit kunstenaars uit COpenhangen BRussel en Amsterdam. Kunstenaars en dichters uit verschillende landen maakten in de jaren daarna deel uit van deze veelbesproken kunstenaarsbeweging die officieel ongeveer 1000 dagen bestond. CoBrA was synoniem voor de vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit als reactie op de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

'Geknoei, gekladder en verlakkerij'. De CoBrA-leden lieten zich inspireren door kindertekeningen, prehistorische artefacten, niet-westerse uitingen, striptekeningen en andere vormen van volkscultuur. In de drie jaar die volebys over CoBrA in het gden, werkten zij samen aan tijdschriften en meerdere tentoonstellingen. In Nederland zorgde CoBrA in 1949 voor grote ophef met hun eerste tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. De oproerpolitie moest het museum ontzetten en de kranten spraken van: 'Geknoei, gekladder en verlakkerij'.

Activiteiten 70 jaar CoBrA op een rij:

08.11.18. Tentoonstelling Corneille, zijn wereld in het Stedelijk Museum Schiedam

(1ste dag) Tentoonstelling Cobra 70: een meerkoppige slang in Cobra Museum

Tentoonstelling “Een Ontembare Kracht” in het Cobra Museum

Tentoonstelling Appelzolder, CoBrA-topstukken in het Stedelijk Museum Schiedam

Jaardiner Cobra Business Club in Cobra Museum (besloten)

09.11.18. SothCobra Museum (via uitnodiging)

10.11.18. Camping Cobra (vanaf 19.00 uur) in beiden musea (aanmelden via sites)

11.11.18. Vanaf 11.00 uur: Open dag in beiden musea, met live muziek, rondleidingen en workshops (zie website voor alle activiteiten)

13.00 uur Officiële opening Cobra 70: een meerkoppige slang in het Cobra Museum

14.00 uur Start Zentuin harken olv Stephanie Rhode in het Cobra MuseumAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.