Bijgewerkt: 29 maart 2024

800 mensen zijn opgelicht via de Microsoft scam in 2017

Nieuws -> Internet

Bron: Politie/Amstelveenweb
02-07-2017

Maar liefst 800 mensen werden in de eerste helft van 2017 de dupe van oplichting via de zogenoemde 'Microsoft scam'. In heel 2016 waren het er 1100. Vanuit het buitenland belt een Engelssprekende 'Microsoft-medewerker' die zogenaamd computerproblemen wil verhelpen. In totaal zijn slachtoffers honderdduizenden euro’s kwijt. Eén slachtoffer ging voor meer dan 70.000 euro het schip in. Wordt u gebeld door een fake Microsoft-medewerker: hang direct op!

De gesprekken verlopen vaak hetzelfde: een Engelssprekende beller, vaak met een licht Indiaas accent, stelt zich voor als Microsoftmedewerker. ‘‘Er zijn problemen met uw computer. Wij willen die graag voor u oplossen.’’ Het is het begin van een oplichtingspoging die al veel mensen geld heeft gekost.



Verschillende methodes. Een veel voorkomende methode is om slachtoffers software te laten installeren. Daarmee neemt de oplichter de computer over om de problemen zogenaamd te verhelpen. Voor de 'werkzaamheden' vragen de oplichters veel geld, bijvoorbeeld in de vorm van iTunes-tegoedkaarten. Soms verschaffen de oplichters zich toegang tot internetbankieren en maken dan geld over van de rekening van het slachtoffer. Het vermoeden is, dat er meerdere criminele groepen met deze vorm van oplichting bezig zijn. De methodes kunnen dus verschillen.

Hang direct op! Microsoft belt klanten nooit zomaar op. Stelt iemand zich voor als Microsoft-medewerker, ga dan niet op de vragen in, maar hang direct op. En doe altijd aangifte als je tóch het slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting. Want hoewel het opsporen moeilijk is, doordat de oplichters vanuit het buitenland opereren, gebruik maken van niet te traceren telefoonnummers en van software die geen sporen achterlaat, helpt een aangifte. De politie krijgt zo inzicht in hun werkwijze. 'Daarmee kunnen we mensen waarschuwen om zo de oplichtingspraktijken te verstoren', legt cyberspecialist Rob van Bree uit. 'Er voor zorgen, dat veel mensen van deze vorm van oplichting op de hoogte zijn en dus voorkomen, dat er meer slachtoffers vallen, is vele malen effectiever', aldus Van Bree. 'En het voorkomt het een hoop leed. '

Weerbaarheid. Afgelopen woensdag presenteerde het National Security Center het Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN 2017). Eén van de bevindingen daarin is, dat de weerbaarheid van Nederlanders achterblijft bij de groeiende dreiging. De 'Microsoft scam' is daar een voorbeeld van. Deze vorm van cybercrime bestaat al sinds 2009 met een steeds iets veranderende werkwijze. 'De recente toename van het aantal aangiften laat zien, dat mensen daar helaas nog steeds onvoldoende weerbaar tegen zijn', aldus Van Bree. Lees meer over https://www.politie.nl/themas/microsoft-techscam.html

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2017)

Het logboek van Windows wordt vaak door de scammers gebruikt op systeemfouten aan te wijzen, maar zo fouten genereert Windows op lopende band en ze zijn vaak niet gevaarlijk


Technische ondersteuning: scam, of oplichting?

Een technische ondersteunings oplichting verwijst naar telefoonbedrog van activiteiten, waarin een scammer beweert een legitieme technische ondersteuning te bieden, vaak via simpele oproepen aan nietsvermoedende gebruikers. Dergelijke oproepen zijn meestal gericht op Microsoft Windows-gebruikers, waarbij de beller zogenaamd een Microsoft Technical Support-afdeling vertegenwoordigt. In Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië zijn dergelijke oproep-oplichtingen al sinds 2008 bekend en de bellers komen voornamelijk uit call centers in India, tenminste dat horen de meeste mensen aan de manier van praten.

De scammer probeert het slachtoffer zo ver te krijgen om toegang tot hun computer mogelijk te maken. Nadat de externe toegang is verkregen, vraagt de scammer het slachtoffer om te betalen voor de veronderstelde 'ondersteunings'- diensten en als het slachtoffer er intrapt, steelt de scammer de gegevens van de creditcard van het slachtoffer en worden vaak grote bedragen gestolen.

Microsoft medewerkers zullen nooit bellen over de veiligheid van computers, of licenties die vervallen zijn. U denkt misschien, dat dit een uitzonderlijk verhaal is, maar in Amstelveen worden ook regelmatig mensen geconfronteerd met dit soort telefonische aanvallen, of tenminste pogingen om de mensen op te lichten. Het is natuurlijk verleidelijk om op de hulp in te gaan om uw computerproblemen op te lossen, maar doe het niet! Zo’n telefonische 'hulp' kost vaak honderden euro’s en het computerprobleem wordt toch niet opgelost. In het Windows systeem is wel een optie om hulp op afstand in te schakelen en dat gebeurt door iemand die u kunt vertrouwen om uw pc tijdelijk over te nemen en het probleem op te lossen.

Foto Amstelveen
(Screenshot Amstelveenweb.com - 2017)

In Syteemeigenschappen selecteert u de manieren, waarop deze computer vanaf andere locaties mag worden gebruikt


Hoe kunt de juiste hulp vinden?

Ga naar het zoekvak links beneden op uw bureaublad en typ hulp op afstand en vervolgens in Syteemeigenschappen selecteer de manieren, waarop deze computer vanaf andere locaties mag worden gebruikt. Als deze optie is aangevinkt, is het kinderspel om uw computer over te nemen door legale hulpdiensten. Let wel, als u gebeld wordt is deze eigenschap ook open voor de oplichters uit India, of uit andere landen. Het is daarom aan te bevelen, dat u het vinkje standaard weghaalt en op OK klikt, dus deze actie bevestigt. Dan wordt uw computer niet zo makkelijk overgenomen door derden, zonder dat u dat weet! Als u echt hulp nodig heeft voor een Windows probleem, benader dan altijd zelf Microsoft Support, want dan weet u zeker, dat u niet opgelicht wordt: https://support.microsoft.com/nl-nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.