Bijgewerkt: 24 juni 2021

Aandacht voor de antibiotica resistentie

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Rijksoverheid
03-10-2012

Tijdens de opening van een internationale conferentie in Amsterdam over gepast medicijngebruik heeft minister Edith Schippers aandacht gevraagd voor de wereldwijde problematiek van antibiotica resistentie. Door onzorgvuldig gebruik van antibiotica, bij mensen, maar zeker ook bij dieren, bestaat in de toekomst het risico, dat infectieziekten steeds minder goed te behandelen zijn.

Antibiotica zijn van groot belang voor het behandelen van infectieziekten zoals longontstekingen. Een bekend voorbeeld van een resistente bacterie is de MRSA bacterie, die regelmatig de kop opsteekt in Nederlandse zieken- en verpleeghuizen.

schippers Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Edith Schippers (VVD), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


‘Vandaag de dag worden antibiotica onverantwoord vaak aan mens en dier voorgeschreven. Dit brengt het gevaar met zich mee dat antibiotica niet meer werken, omdat bacteriën resistent worden. Dit is bij een aantal bacteriën nu al het geval. Als dit zich uitbreidt is het probleem, dat we dan hebben nauwelijks te overzien. Nederland doet al heel veel op dit gebied, maar we kunnen dit niet alleen. Daarom is nu wereldwijde actie nodig,’ aldus Schippers. 

Om deze reden riep ze haar collega’s onder andere op om afspraken te maken over nieuwe soorten antibiotica, die nu als laatste redmiddel gelden. Deze zouden alleen bij hoge uitzondering en alleen voor mensen moeten worden gebruikt.

Deze week tussen 3 en 8 oktober 2012 vindt in Amsterdam het congres van de International Pharmaceutical Federation plaats. Deze wereldwijde organisatie van apothekers werd precies 100 jaar geleden in Nederland opgericht. Ter ere van deze gelegenheid komen ministers en delegaties uit meer dan 30 landen, op uitnodiging van Schippers bij elkaar om te spreken over gepast gebruik van medicijnen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.