Bijgewerkt: 7 december 2023

Aantal sterfgevallen hoger door kou en griep

Nieuws -> Gezondheid

Bron: CBS
10-02-2009

In de eerste vier weken van 2009 lag het aantal sterfgevallen onder ouderen ruim duizend hoger dan in voorgaande jaren. Deze hogere sterfte is veroorzaakt door een combinatie van kou en griep- meldt CBS in een bericht.

Ruim duizend extra doden

In de eerste vier weken van 2009 overleden 7,2 duizend 80-plussers. Dat waren er ruim duizend meer dan gemiddeld in deze periode. De hoge sterfte is toe te schrijven aan een combinatie van kou en griep, die vooral onder ouderen veel slachtoffers eiste. De eerste weken van 2009 waren de koudste sinds twaalf jaar. Het aantal griepgevallen was in deze periode veel hoger dan in voorgaande jaren.

Influenza Amstelveen
(Wikipedia - 2009)

Elektronenmicroscoop opname van ingekleurde A-H5N1-virussen


Griep volgt op kou

Ook zonder griep is het sterfterisico in koude perioden beduidend hoger dan in de zomermaanden. Met het dalen van de temperatuur in de eerste weken van dit jaar nam het aantal sterfgevallen onder ouderen fors toe. In de tweede week van 2009 bereikte de gemiddelde maximum dagtemperatuur in De Bilt met -0,3 °C de laagste waarde in zes jaar. Het wekelijks aantal overleden 80-plussers lag in deze week ruim 500 hoger dan in de zomer van vorig jaar. In de derde week van januari was het iets minder koud, maar zette de griepepidemie door.

80-plussers

In de derde week van 2009 was het aantal sterfgevallen onder 80-plussers circa 40 procent hoger dan gemiddeld. Een dergelijke piek wordt vrijwel altijd bereikt bij een combinatie van kou en griep. De vorige keer dat deze combinatie zich voordeed was in februari/maart 2005. Ook toen was sprake van een griepepidemie en een gemiddelde maximumdagtemperatuur nabij het vriespunt.

Griep?

Influenza, algemeen bekend als de griep, is een besmettelijke ziekte die vogels en zoogdieren als gevolg van RNA-virussen van de familie Orthomyxoviridae (het influenzavirus) aantast. De naam komt van de influenza Italiaans: griep, zin "invloed", (Latijn: influentia).

Bij de mens voorkomende symptomen van de ziekte zijn rillingen en koorts, spierpijn, ernstige hoofdpijn, hoesten, zwakte en algemeen ongemak.

In meer ernstige gevallen, influenza veroorzaakt longontsteking, die fataal kan zijn, vooral bij jonge kinderen en ouderen. Hoewel het vaak verward is met de verkoudheid, influenza, is een veel ernstiger ziekte en wordt veroorzaakt door een ander type van het virus.

Externe link: Veelgestelde vragen griep en verkoudheidAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.