Bijgewerkt: 23 juni 2024

Accidentalistische portretten van Kamagurka in Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amstelveen
31-08-2009

Op zondag 6 september 2009 om 16.00 vindt de opening plaats van de tentoonstelling 'accidentalistische portretten' van Kamagurka in het Cobra Museum en de Keizer Karel Galerie – het viaduct onder de A9. Sprekers zijn onder anderen burgemeester Jan van Zanen en Michiel Romeyn (o.a. Jiskefet).

Kamagurka Amstelveen
(Cobra Museum - 2009)

De cover van de uitnodiging van de Kamagurka tentoonstelling


In de schilderkunst was de volgorde tot nu toe duidelijk: kunstenaar maakt portret van model. Al dan niet goed gelijkend. Tot de zomer van 2008. Toen kwam Kamagurka met het 'Accidentalisme'. Ofwel, Kamagurka schildert een portret van iemand, die hij voor zijn geestesoog ziet. Vervolgens toont hij dit portret in de media met de vraag "Bent u dit ?" of: "Kent u iemand die op dit portret lijkt ?".

Als bewijs kan de per ongeluk geschilderde een foto opsturen. Diegene die op de best gelijkende foto staat, wordt door de kunstenaar officieel tot de geportretteerde uitgeroepen. Zo werkt het accidentalisme -van par accident, Frans voor per ongeluk of toevallig.

Primeur voor Amstelveen

Speciaal voor de gemeente Amstelveen en het Cobramuseum heeft Kamagurka 12 accidentalistische portretten gemaakt. Via onder meer NRC Handelsblad, NCRV’s On Air, Amstelveens Weekblad en de site de Gemeente Amstelveen is met name Amstelveners gevraagd of ze een van de geportretteerden zijn/kennen en zich aan te melden.  Ook is het mogelijk om on line portretten te maken en op te sturen via www.kamagurka.k2g.nl

Accidentalistische tournee langs zustersteden

De schilderijen worden drie maanden geëxposeerd in het Cobramuseum, de affiches met de eerste  inzendingen komen te hangen in de Keizer Karel Galerie (K2G).  Daarna is het de bedoeling dat de expositie op tournee gaat langs drie zustersteden van Amstelveen (Óbuda (district 3 van Budapest), Woking (voorstad Londen) en Berlin Tempelhof (voorstad Berlijn). Ook hier wordt men uitgenodigd, om deel te nemen aan de accidentalistische expositie, zodat na verloop van tijd tal van op elkaar lijkende Europeanen deel zullen uitmaken van dit project.

Over de K2G

Sinds 11 januari 2009 heeft Amstelveen haar eerste openluchtgalerie en wordt één van de somberste plekken binnen de gemeente één van de bezienswaardigste. Ofwel, het Keizer Karel Viaduct – oonder de A9 - is K2G:  letterlijk de toegangspoort naar de cultuurstrip aan het Stadshart. Elke drie à vier maanden vindt hier een nieuwe expositie plaats. Eerdere exposities waren de Zes-Woord Verhalen en De Zee.

Website: Kamagurka

Kamagurka?

Kamagurka is de pseudoniem van Luc Zeebroek, (Nieuwpoort, 5 mei 1956) is een Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker. Kamagurka staat bekend, om zijn absurde cartoons en tv-shows.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.