Bijgewerkt: 5 december 2022

Actief voor Amstelveen is tegen meer hotels in Amstelveen

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
14-07-2019

'In Amstelveen zijn de laatste jaren veel hotelkamers bijgebouwd. Het aantal kamers is gegroeid tot circa 1269 kamers, en ook is er een studenten accommodatie in ontwikkeling op Kronenburg-Uilenstede '-staat in de inleiding van de nota Accommodatiestrategie en toeristenbelasting juli 2019 van de gemeente Amstelveen. Naar verwachting zal de vraag naar ontwikkellocaties in Amstelveen doorzetten, mede omdat het aantal toeristen naar de Metropoolregio Amsterdam blijft groeien en in buurgemeente Amsterdam grotendeels sprake is van een hotelstop. Amstelveen is vanwege haar ligging (nabij Schiphol, Amsterdam en zakendistrict de Zuidas) een interessante locatie voor nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast heeft Amstelveen een magneetfunctie voor internationals en is de stad een interessante verblijfplek voor studenten met onder meer de Vrije Universiteit op steenworp afstand.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen tijdens de gemeenteraadsvergadering op 10 juli 2019


Dit leidt enerzijds tot kansen en economische impact, denk aan het creëren van werkgelegenheid, toegevoegde waarde en het versterken van het vestigingsklimaat. Anderzijds leidt dit echter tot waterbedeffecten en eventuele negatieve gevolgen en risico’s die (ongebreidelde) groei in bepaalde segmenten met zich mee kan brengen. Voorbeelden zijn druk op de ruimte, overlast van rolkoffertjes op straat, toeristen die in Amstelveen verblijven maar hun bestedingen grotendeels in Amsterdam doen, negatieve gevolgen voor de leefbaarheid van buurten et cetera.

In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen week op 10 juli 2019 kwam (ondergesneeuwd in het geweld van de Perspectiefnota) bij agendapunt 3.5 de nota Accommodatiestrategie en toeristenbelasting in stemming. Alléén AVA gaf middels een stemverklaring aan, tegen de uitbreiding van meer hotels in Amstelveen te zijn!

Actief voor Amstelveen (AVA) ziet niets in de groei van de verblijfaccommodaties ten gunste van de hotelbranche. Hoe geloofwaardig is het als je onze inwoners voorhoudt dat er in Amstelveen geen ruimte is om aan de vraag van betaalbare woningen te voorzien, maar wel ruimte om, bijvoorbeeld in het Oude Dorp, Bovenkerk, Kronenburg en aan de rand van het Amsterdamse bos, de ontwikkeling en bouw van Hotels toe te staan. Dit alles voor het economisch belang?! Wij zien hier liever in het algemeen belang, de bouw van seniorenwoningen om de doorstroming te bevorderen en starters woningen om jonge Amstelveners te behouden voor onze stad en deze kans te geven van economische en maatschappelijk waarde te zijn.

Pagina 5; Verwijzing naar de nadelige gevolgen. Pagina 14; De gemeente heeft kansrijke gebieden benoemd. Pagina 17; De gemeente sluit andere ontwikkellocaties niet uit, wij maken bijvoorbeeld kleinschalige ontwikkelingen in het groen of bij knooppunten van de Beneluxbaan niet onmogelijk. Pagina 18; Kansrijke doelgebieden zijn o.a. Stadshart, Oude Dorp, Bovenkerk, Kronenburg-Uilenstede, en het Amsterdamse Bos. Lees ook: Nota Accommodatiestrategie en toeristenbelasting (pdf 22 pagina’s).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.