Bijgewerkt: 26 april 2024

Actief voor Amstelveen op de bres voor AOW en het vliegverkeer

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
26-02-2022

Actief voor Amstelveen (AVA) is in gesprek over samenwerking met BoerBurgerBeweging (BBB). Op uitnodiging van Actief voor Amstelveen kwam de voorzitter van de BoerBurgerBeweging, Erik Stegink naar dorpshuis De Nesse in het buitengebied van Amstelveen.

Omdat er naast de gebruikelijke lokale belangen er ook buiten onze gemeentegrenzen belangrijke zaken spelen, zoekt AVA als onafhankelijke lokale partij, de verbinding met BBB. Op de foto overhandigt kandidaatsraadslid Ruscha de Jong- de Roos van AVA, namens de ouderen uit Amstelveen,  aan de BBB voorzitter een schriftelijke oproep om in het parlement er voor te pleiten de koppeling van de AOW aan het minimumloon niet los te laten. Gelukkig blijkt er inmiddels een meerderheid om dit te ondersteunen, maar zeker is het nog niet en dat zou echt grote gevolgen kunnen hebben voor de koopkracht van onze ouderen.  Het gesprek met BBB krijgt zeker vervolg. AVA blijft onafhankelijk maar zou door een samenwerking o.a. de belangen voor ons buitengebied beter kunnen behartigen.

Foto Amstelveen
(Foto AVA - 2019)

Vlnr: Ronald Bouwman (AVA belang Buitengebied), Michel Becker fractievoorzitter AVA, Erik Stegink ( voorzitter BBB) en Ruscha de Jong- de Roos (AVA senioren belang)


Vliegverkeer afvangen in Amstelveen. En opeens was daar een tabel. Een tabel waarin rapport werd gedaan van standpunten van partijen in Amstelveen over de luchtvaart. Dat was ontsproten aan het brein van de heer Paul van Maesen de Sombreff, die zich op zijn website Vliegen Aan Banden al langer druk maakt over luchtvaart en de consequenties daarvan. Een nobel streven zou je zeggen.

Hij doorvorste de verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen en kwam tot de conclusie: 'Actief voor Amstelveen had geen luchtvaart\Schiphol hoofdstuk opgenomen in het verkiezingsprogramma.' En vervolgde met: 'Ik heb er geen vertrouwen in dat deze partij de inwoners zal beschermen tegen vlieghinder en uitstoot van Schiphol. De partij is daarom niet meegenomen in de score.'

Hoor en wederhoor. Daar is natuurlijk wel wat op af te dingen. Het getuigt in de eerste plaats niet van nobiliteit om zomaar af te gaan op wat wel of niet in een verkiezingsprogramma staat. Hoor en wederhoor toch. Misschien had een telefoontje naar AVA zijn probleem kunnen oplossen? Want anders dan andere partijen die meedingen in zetels voor de Amstelveense gemeenteraad heeft AVA gekozen voor een compact programma van 14 speerpunten. En daar kan je natuurlijk niet alles in opnemen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Het KLM vliegtuig Piazza del Duomo-Milano PH-AOD Airbus A330-200 landt op Schiphol Airport op 6 april 2019


Standpunten over vliegen en Schiphol. Hebben we dan geen standpunt over luchtvaart en in het bijzonder Schiphol? Jazeker wel. We hebben niet voor niets de Position Paper Schiphol van 2019 ondersteund, evenals de raadsmotie Gezonde lucht in Amstelveen. Wij zijn voorstander van een onderzoek naar Schiphol in zee, voorstander van het reduceren van nachtvluchten, voorstander van het zoveel mogelijk tegen gaan van ultra fijnstof door vliegtuigen en voorstander van transitie van vliegbewegingen op korte afstanden naar treinreizen. We zijn dus voorstander van inperking van de groei. Ook omdat verdere groei woningbouw voor onze starters in de weg staat.

Wonen en werken op en rond Schiphol. Maar het is niet realistisch Schiphol zomaar te slopen, daarvoor is geen draagvlak. Schiphol is een bedrijf met economische impact op ons land, onze regio en onze stad. Vele bewoners van Amstelveen verdienen daarmee hun boterham. Dat gaan we hen niet ontzeggen. We komen dus niet alleen op voor inwoners die last hebben van de vliegbewegingen van Schiphol, maar ook voor anderen die daar hun werk hebben.

Is een lokaal referendum een idee? Hoe dan ook, we denken dat iedereen wel wil dat er iets wordt gedaan. De gemeenteraad van Amstelveen ook. Maar helaas, we gaan er niet over. En we weten eigenlijk ook niet precies hoe de Amstelveners over Schiphol en mogelijke beperkingen denken. Een idee om daarover lokaal een referendum te organiseren? Misschien ondersteunt dat de uitgangspunten van de Position Paper Schiphol en kan de gemeente dat als invloedmiddel gebruiken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.