Bijgewerkt: 7 september 2024

Actief voor Amstelveen over de Perspectiefnota 2025

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
17-07-2024

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen vertelde de in te brengen moties en amendementen bij de gemeenteraadsvergadering van woensdag 17 juli 2024.

'Dank voorzitter, dank en complimenten aan het college voor de voorliggende Perspectiefnota, financieel solide, maar waarin Actief voor Amstelveen wel wat andere accenten wil voordragen. Draagvlak, daar gaat het om, zowel binnen als buiten dit huis. Binnen dit huis van de democratie is het natuurlijk onbestaanbaar dat bij herhaling, vóórdat het debat plaatvind, raadsleden de eerder bij meerderheid genomen beslissingen van het college, via de lokale media moeten vernemen.

Foto Amstelveen
(Bron 1Amstelveen - 2024)

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen

Om draagvlak voor de genomen beslissingen te nemen, moet en kan dit veel beter. Dat bij genoemde lokale media, door de financiële áfhankelijkheid van diezelfde gemeente, de ónafhankelijkheid steeds verder onder druk staat, is voor ons een onwenselijk situatie. Naast Good Old journalist Johan Bos heeft ook de redactie van onze lokale zender 1Amstelveen nog de gewenste, maar ook zo noodzakelijke kritische journalistieke benadering. Dit moeten wij koesteren en stimuleren en dienen samen mét en dank áán het CDA en SP, het amendement “Onafhankelijke Media in Amstelveen kan niet wachten in.'

Bouwen, bouwen, bouwen is al jaren het motto, Actief voor Amstelveen roept dan meteen; waar en voor wie? Natuurlijk moeten ontheemden geholpen worden, heeft ook Amstelveen hierin een verantwoordelijkheid, maar kan door het nieuwe Hoofdlijnenakkoord  hier terughoudender in zijn. Aangezien voor Amstelveners de wachtlijst op een betaalbare woning inmiddels oploopt naar 18 jaar, is het om draagvlak te creëren, ook van groot belang om op elke bouwkavel met spoed te gaan bouwen of woonunits te realiseren. Daarom dienen wij de motie “Maak bouwlocaties zichtbaar” in.

Diversiteit van- en in het onderwijs is een groot goed en binnen Amstelveen en er is voor elke stroming wel draagvlak en aanbod, hoewel wij daar bij het praktijkonderwijs nog wel uitdagingen zien. Voor het Joodsonderwijs sturen wij leerlingen naar Buitenveldert, waar deze onder grote veiligheidsmaatregelen de lessen kunnen volgen. Amstelveen draagt hier financieel aan bij, maar dit kan en moet echt ruimhartiger en daarom dienen wij de motie “Hogere bijdrage beveiliging Joods onderwijs” in.

Sport is natuurlijk van grote betekenis voor lichaam en geest (ook op scholen) en investeringen hierin verdienen zichzelf dan ook terug in de toekomst. Verenigingen komen echter steeds vaker onder druk, zoeken draagvlak voor samenwerking en of fuseren zelfs. Compliment aan de wethouder dat hij dit voortvarend aanpakt. Bij de nieuwe ontwikkelingen aan de Noordelijke Poeloever is behoefte aan watersportactiviteiten en zou het niet mooi zijn als Water Sportvereniging Amstelveen (WSA), hier invulling aan kan geven. Wij dienen hiervoor dan ook de motie “Onderzoek verplaatsing WSA” in.



Leefbaarheid in de wijken is natuurlijk van het grootste belang en elke wijk in Amstelveen verdient van de gemeente aandacht om dit te realiseren. Dit kan mede door de toegankelijkheid, de veiligheid en het groen buitenshuis te verbeteren, maar zeker ook binnenshuis in bijvoorbeeld woongemeenschappen. Hierbij spelen de VvE’s meestal een grote rol, nemen hierbij beslissingen (bijvoorbeeld over verduurzaming), waar niet altijd voldoende draagvlak voor is, met grote burenruzies en oneindige juridisch conflicten tot gevolg. Dit kan ook anders en Actief voor Amstelveen dient hiervoor de motie “Pilot met Wijkrechter” in.

Ambitieuze plannen kosten vaak veel geld en hier zijn bij de Rijksoverheid, Provinciale Staten en in Europa, vaak subsidies voor beschikbaar. Als Statenlid in de Provincie NH valt het mij op (omdat gemeenten er geen aanspraak op maken), er subsidiegelden terugvloeien in de algemene middelen. Het is voor lokale overheden bijna onmogelijk om alle subsidiestromen inzichtelijk te krijgen, maar doen zich daarbij ernstig tekort. Dat is ook de reden dat Actief voor Amstelveen draagvlak zoekt voor de aanstelling van een externe specialist op dit gebied (deze viste voor 9 Gelderse gemeenten zo’n 3.5 miljoen subsidie binnen) en dient hiervoor de motie “Meer inzet op externe financieringsmogelijkheden” in.

Perspectief bieden aan achtergestelde bevolkingsgroepen hoort ook bij deze perspectiefnota en wij vertrouwen erop dat snel uitvoering gegeven gaat worden aan de door ons in december 2023 ingediende motie om het woonwagenbeleid naar aanleiding van huidige wetgeving, snel te actualiseren en roepen de wethouder op daar nu al op te anticiperen.

Jongeren in Amstelveen, zijn de toekomst in Amstelveen. Ook deze groep dienen wij perspectief te bieden op een onbezorgde en levendige toekomst binnen Amstelveen. Met 5 Jongerenambassadeurs uit de raad (waar ik er 1 van ben), praten wij nu mét jongeren en niet óver jongeren, met de ambitie om van alle goed bedoelde plannen geen papieren tijger te maken en roep alle betrokkenen op dit snel om te zetten in daadkracht.

Tot zover voorzitter, Michel Becker, fractievoorzitter Actief voor Amstelveen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.