Bijgewerkt: 26 mei 2024

Actief voor Amstelveen steunt het ANWB kinderfietsenplan

Nieuws -> Politiek

Bron: Actief voor Amstelveen
11-02-2022

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen zal de motie 'Ieder kind een fiets' tijdens de raadsvergadering van 16 februari 2022 indienen.

De Raad, constaterende dat: een fiets meer is dan een vervoermiddel. Voor kinderen in de leeftijd tussen 8 en 18 jaar is fietsen een manier om mee te doen en in vrijheid de wereld te ontdekken. Helaas is de aanschaf van een veilige fiets voor veel ouders een dure, soms onmogelijke uitgave. De laatste jaren neemt het aantal leerlingen op lagere scholen dat geen fiets heeft toe. Veilig leren fietsen is zo voor veel kinderen niet weggelegd en deelname aan het Verkeersexamen wordt bemoeilijkt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Michel Becker fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen


Het ANWB Kinderfietsenplan zamelt oude fietsen in, en deze worden weer opgeknapt om ze vervolgens te geven aan kinderen waarvan de financiële situatie thuis, geen ruimte biedt om een goede fiets te kunnen aanschaffen. Het opknappen van deze fietsen ligt tussen de € 75 en € 100 per fiets. Voor dit bedrag heeft elke kind, dat er een nodig heeft, een veilige fiets waarmee ze voor de dag kunnen komen.

Van mening dat: ook kinderen in Amstelveen die door de financiële situatie van ouders/verzorgers soms geen fiets hebben, recht hebben op een veilige fiets. Een fiets is, zeker voor kinderen, een vorm van vrijheid. Samen buitenspelen met andere kinderen, zelfstandig naar school of andere activiteiten kunnen, is voor de ontwikkeling en acceptatie belangrijk. Oude, niet gebruikte fietsen krijgen zo een nieuw leven. We maken kinderen blij en werken samen met lokale maatschappelijke organisaties. Tevens voldoen we met dit plan aan één van de circulaire opgaven. Het hergebruik van fietsen. Ook geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een mogelijkheid om werkervaring en kennis op te doen.

Verzoekt het college: Ook in Amstelveen, in navolging van andere gemeenten, het ANWB Kinderfietsenplan te omarmen. Te beginnen met het opknappen en uitdelen van ca. 50 fietsen in 2022. Samen met lokale maatschappelijke organisaties het opknappen en uitdelen deze fietsen te organiseren, met behulp van het ANWB Kinderfietsenplan. Daarvoor een budget van € 5.000 beschikbaar te stellen uit de Algemene reserves voor het opknappen van deze fietsen. En gaat over tot de orde van de dag.'

De volgende fietsen zijn dan ook niet geschikt voor het Kinderfietsenplan: mountainbikes, BMX-fietsen, elektrische fietsen, vouwfietsen, racefietsen, tandems, fietsen met een derailleur (versnellingsmechanisme aan een racefiets).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.