Actief voor Amstelveen wil raadsonderzoek over gemeentelijke ICT
Nieuws -> PolitiekBron: Actief voor Amstelveen
28-04-2018
Er is minimaal 2,8 miljoen euro nodig om de kans te voorkomen dat de computersystemen op het raadhuis van de gemeente Amstelveen deze zomer definitief uitvallen. Het is werkelijk ongelofelijk dat de noodzaak van vervanging van de diverse servers en systemen niet eerder is opgemerkt en gemeld. Actief voor Amstelveen (AVA) is verbijsterd dat er plots 2,8 miljoen euro nodig is voor ICT op het gemeentehuis, terwijl het toekomstige college deze week nog meldt dat er de komende jaren miljoenen moet worden bezuinigd. Wij zijn dan ook groot voorstander van een raadsonderzoek, dit is een zwaar middel, maar het gaat om miljoenen euro’s en wellicht dat een grondig onderzoek kan voorkomen dat dit soort situaties in de toekomst weer gebeurt. De gemeentelijke ICT viel onder wethouder Jeroen Brandes (PvdA), deze legde echter in maart zijn functie neer. Op het ogenblik neemt waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn de portefeuille van Brandes waar.
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)
Tim Lechner fractievoorzitter van de lokale partij Actief voor Amstelveen
Amstelveenweb redactioneel
De gemeenteraad werd op 19 april 2018 door B en W van Amstelveen in een besloten bijeenkomst geïnformeerd over de problemen rond ICT bij de gemeente en de noodzakelijke investering van € 2,8 miljoen om die op te lossen. Publiciteit daarover was volgens burgemeester Bas Eenhoorn niet gewenst, omdat bedrijven er concurrentiegevoelige informatie aan raadsleden door zouden geven.
Het computerprobleem bij de gemeente Amstelveen is ontstaan -weliswaar geleidelijk- toen in 2007 alle computers op het raadhuis werden vervangen met de zogenaamde Thin Clients. Een thin client of computerterminal is hier een cliënt die zelf over zeer weinig bronnen beschikt en zeer sterk afhankelijk is van de server, die het verwerken van data voor zijn rekening neemt. Het tegenstelde van deze thin client is de thick client dat beschikt wel over voldoende bronnen, maar verwerkt de data zelf. Hier hangt wel aan vast dat het netwerkverkeer toeneemt, aangezien meer gegevens (nl. de data) over het netwerk worden verstuurd.
Als de servers niet snel genoeg zijn en het netwerk traag is, wordt het gehele IT systeem enorm traag, vooral door de thin clients. Zij hebben weinig geheugen, geen harddisks en alleen maar een on-board videochip in plaats van een ingebouwde videokaart en ze zuigen alle kracht uit de servers. Omdat alle gegevens en software, zoals het Windows OS, Microsoft Office op de centrale servers staan, moeten de gebruikers vaak lang wachten tot de data hun computer bereikt en op hun monitor verschijnt, met name als ze een beeld of een groot bestand hebben opgeroepen. Alle ambtenaren moeten met dit trage systeem werken en daardoor wordt het werk niet leuker en ook niet sneller. De situatie met de komst van de Aalsmeerders is alleen maar erger geworden, want de extra computers hebben het netwerk nog meer vertraagd en omdat het serverpark jarenlang niet werd uitgebreid. Sommige afdelingen werden zelfs tijdelijk gesloten door de onwerkbare situatie.
De kosten van thin clients zijn veel lager, vooral bij het beheer van het IT systeem dan een conventioneel systeem, want er zijn geen dvd-spelers en usb-poorten en daardoor ongewenste data wordt geweerd. Daardoor is de veiligheid wel hoger, maar omdat alle thin clients maar één bron voor alle software gebruiken: de server - wordt de toegang naar de data dus enorm vertraagd. Het serverpark uitbreiden kost veel geld en op dit moment het is voor buitenstaanders onduidelijk of het gemeentebestuur eigen servers wil gebruiken, of alles uitbesteedt en alles naar de cloud verplaatst. Wordt vervolgd…..