Bijgewerkt: 21 februari 2024

Acties in de gehandicaptenzorg

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Abvakabo
28-03-2006

Op 13 januari 2006 verliep het ultimatum aan werkgeversorganisatie VGN. VGN heeft daar niet op gereageerd. De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen half december al vast, na meer dan tien maanden onderhandelen.

De bonden eisen onder andere 1 procent meer loon met terugwerkende kracht en 2 procent extra salaris per januari 2006. Ook willen zij dat een persoonlijk opleidingsbudget wordt ingevoerd. Helaas lijken we op dit moment niet verder te komen en lijkt een fatsoenlijke cao ver weg.

Daarom worden er op dit moment actiecomités gevormd. Ook zijn op diverse plaatsen in het land leden al druk aan de slag om acties te organiseren. De actievorm verschilt per instelling en kan gaan van het uitdelen van krentenbollen of kauwgom tot het onderbreken van werkzaamheden.

De CAO-onderhandelingen in de Gehandicaptenzorg zijn al op 16 december 2005 gestaakt. Overal in het land worden nu door de vakbonden acties gevoerd voor een goede CAO.  In Noord-Holland is de afgelopen weken een groot aantal actiebijeenkomsten geweest. Die vonden plaats bij de IJlanden, de Kleine Johannes, AGO en Effatha Guyot allemaal te Amsterdam.

Ook bij Noorderhaven in Den Helder, MEE Noord-West Holland te Alkmaar, Leekerweide te Wognum, de Hartekamp Groep te Heemstede en Amstelrade te Amstelveen waren bijeenkomsten. Bij al deze organisaties zijn nu actiecomites gevormd van werknemers in de betreffende organisatie. Daar worden nu allerlei actievormen bedacht en uitgevoerd variërend van handtekeningenacties, e-mail bombardementen,  spandoekacties en andere activiteiten.

Voor de komende periode staan in elk geval de volgende acties op stapel:

Zaterdag 1 april 2006 (en dat is geen flauwe aprilgrap): CAO-lentefeest op het terrein van de Hartekamp Groep, Herenweg 5 in Heemstede. Een programma met muziek, cabaret en informatie om de eisen voor een goede CAO kracht bij te zetten. Met medewerking van het Haarlems straatorkest, cabaretgroep de Badmutsen en schrijver Sjoerd Hettema. Tijdstip: van 11.00-14.00 uur

Maandag 3 april:

het actiecomité bij de IJlanden biedt op demonstratieve wijze de ingezamelde handtekeningen aan aan de Raad van Bestuur. De aanbieding is om 15.00 uur in het hoofdgebouw van Cordaan/ de IJlanden Panamaweg 190 te Amsterdam Bij Noorderhaven (Langevliet 81 Julianadorp bij Den Helder) is het activiteitencentrum helemaal volgeplakt met actiemateriaal.

Vanaf 18 april worden er regionale actiebijeenkomsten gehouden. Voor Noord-Holland vindt deze bijeenkomst plaats op 25 april in 'de Speeldoos' in Baarn. Alle actiecomités zijn bezig om daarvoor veel personeelsleden te mobiliseren. De verwachting is dat dit zeker gepaard zal gaan met werkonderbrekingen en het voeren van zondagsdiensten.

Voor meer informatie over de acties in de Gehandicaptenzorg kijk op

www.abvakabofnv.nl/gehandicaptenzorgAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.