Bijgewerkt: 25 mei 2024

Advies van het Outbreak Management Team

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
10-06-2011

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft dinsdagochtend 7 juni 2011 advies uitgebracht over de consequenties van de uitbraak in Duitsland van de EHEC bacterie voor Nederland - meldt her RIVM. Hygiënemaatregelen blijven volgens het OMT erg belangrijk voor het voorkómen van verdere verspreiding van de EHEC bacterie. Voorts zullen artsen een behandelprotocol opstellen voor de behandeling.

Mens op mens besmetting

Mens op mens besmetting van de EHEC bacterie is voornamelijk aan de orde binnen de gezinssituatie, of via vergelijkbare contacten. Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogde kans op verspreiding buiten de gezinssituatie.

Om verdere verspreiding te voorkómen is het belangrijk dat huisartsen de bestaande hygiëneadviezen extra onder de aandacht brengen bij patiënten die darm- of buikklachten hebben na bezoek aan Duitsland. Bij dergelijke patiënten moet er op gewezen worden dat zij niet mogen werken in de voedselbereiding, in de zorg, of met kleine kinderen, zolang sprake is van ziekteverschijnselen.

Ehec Amstelveen
(Foto Manfred Rohde HZI - 2011)

De EHEC bacterie op darmcellen


Voedingsadvies

Het OMT ondersteunt het huidige beleid om personen die naar Duitsland gaan voor actuele voedingsadviezen de website van het Robert Koch instituut te raadplegen. Er is geen enkele reden om in Nederland bepaalde voedingsmiddelen te mijden, ook niet bij supermarkten die onderdeel uitmaken van een Duitse keten.

HUS en EHEC

Van het aantal aangemelde HUS en EHEC gevallen in Duitsland is gebleken dat er nu een dalende trend is over de afgelopen paar dagen, zo meldt het Robert Koch Instituut op 10 juni 2011. De aantal patiënten met bloederige diarree dat naar de spoeddiensten van de Duitse ziekenhuizen kwam, is gedaald tot een lager niveau.

Bij het Robert Koch Instituut werd een totaal van 759 HUS gevallen, waaronder 21 doden gemeld. Tot dusver heeft het Robert Koch Instituut 2.229 gevallen met EHEC besmetting geregistreerd, waarvan er negen zijn overleden. In totaal zijn er 2.988 personen die aan HUS of EHEC lijden en van deze groep zijn er tot nu toe 30 mensen overleden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.