Bijgewerkt: 7 december 2023

Afscheidsfeest van Hetty Tjalkens in Kunstuitleen Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb
22-03-2014

Op donderdagmiddag 20 maart 2014 was er van 16.30 tot 19.30 uur gelegenheid om afscheid te nemen van Hetty Tjalkens de directeur van Kunstuitleen Amstelveen. Na ruim 23 jaar gaat Hetty Tjalkens de Kunstuitleen verlaten vanwege haar bijna pensioengerechtigde leeftijd. Hetty is voor de bezoekers en Vrienden van de Kunstuitleen Amstelveen al die jaren het gezicht geweest van de Kunstuitleen. Ze zou nu van een welverdiend pensioen kunnen gaan genieten, maar of ze dat werkelijk gaat doen is de vraag, want Hetty krijg je niet snel achter de geraniums!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De prachtig opgesmukte gastheren, Gebroeders / Brothers Grimm, verwelkomen en begeleiden de bezoekers naar de receptie


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Voor het afscheidsfeest begint er is genoeg tijd om een hapje en een drankje nemen en vooral bij te praten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Beeldend kunstenaar Stef Kreymborg neemt afscheid van Hetty


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het is erg druk bij de ingang


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Toon de Haas, kunstschilder neemt afscheid van Hetty


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Els Ottenhof, zakelijk directeur van het Cobra Museum neemt afscheid van Hetty


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Beeldend kunstenaar Nicole van Buuren en kunstschilderes Sunny Neeter tekenen het gastenboek


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hetty Tjalkens praat met haar kennissen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Rien Alink, voormalig D66 wethouder Cultuur, neemt afscheid van Hetty. Ze hebben samen aan verschillende grote projecten gewerkt, zoals de vele Atelierroutes


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Lokale kunstenaars hebben nu genoeg tijd om bij te praten


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hetty krijgt bezoek, Gerard Lohuis directeur van P60 komt even bij haar langs


Al meteen bij aanvang van de afscheidsreceptie liep de kunstuitleen vol met mensen. Vrienden, kennissen, klanten, kunstenaars, lokale politici en haar medewerkers, collega’s stonden in de rij om Hetty een mooie tijd toe te wensen. Iedereen kreeg aandacht waardoor er voor degenen die Hetty al hadden gesproken en de wachtenden tijd genoeg was om ook met elkaar bij te praten.

En dit alles werd aangekleed met een glas van het een, of andere en heerlijke hapjes die door de cateraar waren verzorgd. Na ruim een uur werd de receptie onderbroken door Esmond Douma, voorzitter van het bestuur van de Stichting Beeldende Kunst en werd Hetty toegesproken.Lieve Hetty, familie van Hetty, vrienden van Hetty, medewerkers van de Kunstuitleen, geachte aanwezigen,

“Welkom. Voor hen die mij nog niet kennen, ik ben Esmond Douma, voorzitter van het bestuur van de Stichting Beeldende Kunst, beter bekend als de Kunstuitleen Amstelveen, dan wel dé Kunstuitleen. Nogmaals welkom. Ik mag zo als het eerste het woord richten tot Hetty en tot u. Daarna mag ik de volgende spreker aankondigen en daar waar nodig voor verbindende teksten zorgen. Anders gezegd, vandaag ben ik namens de Kunstuitleen uw gastheer. Het is voor u goed dat ik mij als gastheer niet persoonlijk hoef bezig te houden met uw drankje en uw hapje. Dát wordt door anderen geregeld. En dat is maar goed ook, want op dat vlak ben ik voor verbetering vatbaar. En dat geldt misschien wel voor meer facetten. Afijn”.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Esmond Douma, voorzitter van het bestuur van de Stichting Beeldende Kunst tijdens zijn toespraak


“Vandaag zijn wij bijeen gekomen om stil te staan bij het feit dat Hetty de Kunstuitleen gaat verlaten. Deze zin roept een reactie op. Het woord ‘stil’ en ‘Hetty’ in één zin, ik moet zeggen dat dát een zeldzame combinatie is. Daarvoor is Hetty te bruisend. Ik zeg verder bewust ‘bijeen gekomen’ in plaats van ‘vieren’. Alhoewel, er is natuurlijk alle reden om te vieren dat Hetty binnenkort de AOW-gerechtigde leeftijd zal bereiken. Dat is tegenwoordig later dan het moment, waarop je 65 wordt. En vooral, omdat Hetty die leeftijd werkend bereikt in plaats van, zoals velen, niet-werkend. Onze overheid zal er blij mee zijn”.

“Momenten zoals vandaag kunnen op meerdere momenten worden ingevuld. Denk aan de speech van Theo Maassen, waarin afscheid wordt genomen van collega Henk van den Tillaart. Ik heb die tekst er laatst bijgeplakt en opvallend is, hoeveel je vandaag één op één zou kunnen overnemen, zonder dat het al te belachelijk wordt. Vooral het eerste gedeelte”.

“Ook zien we nog wel eens, dat rekeningen worden vereffend, op het allerlaatste moment. Niet alleen door, zeg maar, de achterblijvers, maar ook door hij of zij die de organisatie verlaat. En dat kan behoorlijk tenenkrommend zijn. Toch heb ik aan de medewerkers van de Kunstuitleen gevraagd, of er vandaag nog bepaalde anekdotes met de goegemeente moeten worden gedeeld, dan wel dat ik vandaag iets moet zeggen, dat een ander niet durft te zeggen. Voor wat het laatste betreft, het is stil gebleven. Daarvoor zijn de volgende verklaringen mogelijk. Ten eerste, Hetty had en heeft er op Noord-Koreaanse wijze de knoet onder, dan wel, ten tweede, Hetty is een lieverd, altijd geweest en er staan geen rekeningen open. En ik geloof, dat dát het geval is”.

“Hetty is dé Kunstuitleen. Dat mag na 23 jaren toch wel worden gezegd. Wij, het bestuur van de Kunstuitleen waren steeds het bestuur van Hetty. ‘Mijn bestuur’, zo noemt Hetty ons. ‘Dag bestuur’, zo luidt de aanhef van menige e-mail. We moesten toch vooral niet denken, dat wij het bestuur van de Kunstuitleen vormen. Neen, Hetty is de Kunstuitleen. En Hetty regelde alles. Regelde alles goed - en als bestuur hoefden we daarop slechts toe te zien. Ach, dat bestuur het is, omdat het in de wet staat, maar verder - niet echt nodig. Toch, Hetty? Voordat u denkt dat hier toch een rekening wordt vereffend - nee, nee en nog eens nee. Ik zeg het maar even zoals het is en is geweest”.

“Hetty heeft aan de wieg gestaan van de Kunstuitleen en Hetty heeft samen met haar medewerkers gezorgd voor een volwassen Kunstuitleen. Met dien verstande, dat hier niet het kind het huis uitgaat, maar de moeder. Dat is jammer en goed tegelijkertijd. Jammer, omdat we Hetty minder vaak zullen zien. En goed, omdat van Hetty ook niet kan worden verlangd om ‘eeuwig’ hier te blijven. Goed, dat Hetty haar tijd en tomeloze energie aan andere zaken gaat besteden, toch? Het is Hetty van harte gegund”.

“Ook wil ik nog even iets zeggen over Rob van den Vijgh, adviseur sinds jaar en dag. Beste Rob, ook jou zullen we hier minder vaak zien. Dank voor jouw vele gevraagde en ongevraagde adviezen. De Kunstuitleen heeft er zijn voordeel mee gedaan”.

“Lieve medewerkers van de Kunstuitleen, ook voor jullie breekt een nieuwe fase aan, het zogenaamde Hetty-loze tijdperk. In de afgelopen anderhalf jaar heb ik jullie leren kennen als lieve, toegewijde medewerkers van de Kunstuitleen. Ja, ook jullie zijn de Kunstuitleen. Hoe goed Hetty ook haar best heeft gedaan, zij, ja ook zij, kon het niet zonder jullie. Misschien zijn jullie het grootste bewijs van de prestaties van Hetty; het formeren van een mooi team. Zoals Theo Reitsma dat op 25 juni 1988 zei, kort nadat het Nederlands voetbalelftal Europees kampioen was geworden: ‘Ja, dit is een goed stel, hoor.’. En dat geldt zeker voor jullie”.

“Lieve Hetty, vorige maand hoorde ik jouw dochter zeggen, dat volgens jou elke speech moet worden afgesloten met de woorden ‘And now, let's party!’. Zo ver ben ik nog niet. Helaas, Hetty”.

“Hetty gaat weg, maar daarbij blijft dat niet. Hoewel nog niet alle handtekeningen zijn gezet, mag er vanuit worden uitgegaan, dat Herbert Bos, directeur van de Volksuniversiteit, de nieuwe directeur van de Kunstuitleen zal worden. Dat zal in deeltijd zijn. Een ander deel van de werkzaamheden van Hetty zal door één, of meer van onze huidige medewerkers worden verricht. Ik houd het voor nu even globaal. Het is nu niet aan de orde om daar dieper op in te gaan. De conclusie is echter, dat in de opvolging van Hetty wordt voorzien. Het bestuur mag en moet eindelijk zelfstandig aan het werk. We zijn niet meer van Hetty”.

“Lieve Hetty, je hebt ons desgevraagd gezegd, dat je geen belangstelling hebt voor een standbeeld midden op het plein. Je wilt een leuke afscheidsreceptie, meer niet, bescheiden als je bent. We zullen jou later nog passend bedanken.

Dank voor alles. En dan kondig ik nu als volgende spreker aan ...”

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Paulien van Albeslo neemt afscheid van Hetty in de naam van alle collega?s


Dat was Paulien van Albeslo, een medewerker van de Kunstuitleen. Er ontstond even wat commotie, want door alle drukte en zenuwen was Paulien haar speech kwijt. Maar ze sprak Hetty toe, waarbij een papier niet nodig was. Zij vertelde, dat ze wist dat Hetty klein is behuisd en geen grote cadeaus kan gebruiken. Dus heeft ze samen met haar collega’s aan een stuk of 40 kunstenaars gevraagd om een heel klein kunstwerkje te maken. En al die kleine kunstwerkjes pasten in een dubbele wijnkist. Het cadeau werd door Hetty zeer enthousiast in ontvangst genomen en voordat de heer Douma de volgende spreker kon aankondigen, had Hetty inmiddels de microfoon in beslag genomen. U kunt haar op de video beluisteren en bekijken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hetty Tjalkens tijdens haar afscheidstoespraak


Vervolgens kreeg John Levie wethouder Cultuur het woord en ook hij bedankte Hetty voor haar inzet voor de kunstuitleen en voegde er meteen aan toe, dat ze alweer met andere plannen bezig was, waardoor ze elkaar spoedig weer zouden treffen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het publiek luistert aandachtig naar de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

John Levie (BBA), wethouder Cultuur spreekt Hetty en het publiek toe


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Hetty Tjalkens tussen haar publiek, volgt de toespraken


Toen kreeg tot Hetty’s verrassing Gerard Lohuis het woord en hij vertelde, hoe Hetty als persoon en vertegenwoordiger van de Kunstuitleen zich heeft geprofileerd binnen Het DICU – Directeurenoverleg Cultuur. Daarbij natuurlijk aangescherpt met enkele anekdotes. Hetty was verrast, dat Gerard haar toesprak en hij kreeg hiervoor een welverdiende zoen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Honderden mensen kwamen naar de Kunstuitleen om afscheid te nemen van hun geliefde Hetty


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De laatste spreker is Gerard Lohuis, die als partner van Hetty haar heel goed kent en vertelt over hoe ze hier in de Kunstuitleen Amstelveen de zaken regelde


De heer Douma sloot af met: “Nu we de laatste spreker hebben gehoord, is het tijd om het formele deel af te sluiten. Namens de Kunstuitleen spoor ik u aan om nog wat te eten en te drinken. Voor straks wens ik u een goede thuisreis toe. Dank voor uw aanwezigheid. Dank voor uw welgemeende aandacht voor Hetty. Dat heeft Hetty werkelijk verdiend!”

En zo is het maar net. Ook de redactie van Amstelveenweb.com zal Hetty, haar vrolijkheid en enthousiasme enorm missen. Ook voor hen was Hetty het gezicht van de Kunstuitleen en complimenteerde Amstelveenweb als er weer een reportage was verschenen over kunst, of over de Kunstuitleen Amstelveen.

“Lieve Hetty, de redactie wil je bedanken voor de tijd waarin we je hebben mogen (leren) kennen. We wensen je alle goeds toe en hopen je nog vaak her of der te ontmoeten! Voor Amstelveen verdwijnt er ‘Het culturele gezicht van Amstelveen’.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.