Bijgewerkt: 24 maart 2023

Afsluitend programma tentoonstelling Zaaien en Wieden

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
29-07-2011

Volkscultuur in hedendaagse kunst

Zaterdag 3 september 2011, 12.45-17.00 uur

Toegang: museumkaartje

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst organiseert een afsluitende bijeenkomst voor de tentoonstelling Zaaien en Wieden – volkscultuur in hedendaagse kunst. Op zaterdag 3 september 2011 komen experts op het gebied van volkscultuur, erfgoed en hedendaagse kunst, en deelnemers van de tentoonstelling samen voor een bijzonder programma met uiteenlopende presentaties, een filmvertoning en een bezoek aan de tentoonstelling.

Jonas Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2011)

Britta Jonas- Tänzer 2008, Silkscreen printing plate, plywood. varnish, wood glaze, acrylic paint, colored pencil


Hilde de Bruijn, conservator bij het Cobra Museum, zal spreken over Cobra en volkscultuur, Hester Dibbits, co-auteur van Immaterieel erfgoed en volkscultuur. Almanak bij een actueel debat (2011) introduceert een kritisch overzicht van terminologie op het gebied van volkscultuur. Tentoonstellingsmaker Nina Folkersma bespreekt de creatieve en discursieve mogelijkheden van ornament en decoratie in de hedendaagse kunst, gevolgd door een screening van Lisl Pongers video Phantom Foreign Vienna (2004) die draait om de (onzichtbare) cultuur van migranten in Wenen.

Rob van der Laarse, professor in Cultuur- en Erfgoedwetenschappen zal stelling nemen omtrent de huidige relatie tussen populisme, immaterieel erfgoed en populaire cultuur. Als laatste zal gastconservator Nicole Fritz haar onderzoek en tentoonstellingsconcept bespreken, met speciale aandacht voor de Duitse naoorlogse context, en zal zij een dialoog aangaan met deelnemers Nadine Hottenrott (kunstenares), Mariella Mosler (kunstenares), Pinar&Viola (grafisch ontwerpers) en Hans Venhuizen (oprichter bureau culturele planologie). Reserveren (aanbevolen, niet verplicht): stagiaire01@cobra-museum.nl

Nuber Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2011)

Monika Nuber - Maria durch ein Dornwald ging, 2009 Animatiefilm, projectie, kleur, geluid 5:00 min.


Zaaien en Wieden is een veelzijdige internationale groepstentoonstelling die de hernieuwde aandacht voor volkscultuur koppelt aan hedendaagse kunst en erfgoed. De tentoonstelling maakt deel uit van het Cobra Contemporary programma. In de tentoonstelling wordt de relatie tussen volkscultuur en kunst onder de loep genomen, maar zijn ook werken van enkele Cobra kunstenaars – voor wie volkskunst en volkscultuur een essentiële bron van informatie was – opgenomen.

Zaaien en wieden is een bewerking van de expositie Säen und Jäten. Volkskultur in der zeitgenössischen Kunst naar een concept van gastconservator Dr. Nicole Fritz. De tentoonstelling maakte deel uit van een onderzoek naar de relatie tussen volkscultuur en hedendaagse kunst binnen een Europese context.

Deelnemende kunstenaars:

Bureau Venhuizen (NL), CoBrA, Hadassah Emmerich (NL), Steingrimur Eyfjörd (IS), Kristof Georgen (DE), Sebastian Hammwöhner (DE), Uwe Henneken (DE),

Nadine Hottenrott (DE), Britta Jonas (DE), Aurelia Mihai (RO), Mariella Mosler (DE), Monika Nuber (DE), Gabriela Oberkofler (IT), Rory Pilgrim (UK), Pinar & Viola (NL),

Lisl Ponger (A), Anselm Reyle (DE), Gitte Schäfer (DE), Wiebke Siem (DE), Martin Städeli (CH), Helmut Stallaerts (BE), Derk Thijs (NL), Olga Titus (CH), Gert & Uwe Tobias (RO).

Met speciale dank aan de BankGiro Loterij, het Mondriaan Foundation, het Fonds BKVB en het Goethe Instituut Amsterdam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.