Bijgewerkt: 25 juni 2024

Aftrap Europese studie van mobiele telefoongebruik

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Amstelveenweb
27-04-2010

Vijf Europese landen zijn op donderdag 22 april 2010 begonnen met een jarenlang (20 jaar) durende studie over het verband tussen mobiel telefoongebruik en de gezondheid. Tijdens het onderzoek wordt de gezondheid van minstens 250.000 deelnemers tussen 18-69 jarigen in Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden, Finland en Nederland bijgehouden.

Er zijn momenteel meer dan zes miljard mobiele telefoons, die wereldwijd gebruikt worden en in het onderzoek wordt gekeken naar de gezondheid van de lange termijn effecten van het mobiel gebruik. Bij de korte termijn studies is geen enkel gezondheidsrisico ontdekt vanwege het gebruik van mobiele telefoons, afgezien van ongevallen van motorrijders.

Mobiel  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Bel mij!


De wetenschappers hebben nog steeds niet uitgesloten, dat het gsm-gebruik, kanker veroorzaakt. "De balans van de huidige gegevens suggereren niet, dat het ook gebeurt, maar we moeten er zeker van zijn. De beste manier om dit te doen is door middel van een groot cohort onderzoek (cohort onderzoek is, waarbij op steeds dezelfde manier op verschillende tijdstippen, herhaaldelijk metingen plaatsvinden om een ontwikkeling van een situatie te volgen), " vertelt professor Lawrie Challis van de mobiele telecommunicatie en Gezondheid Onderzoek programma management.

"Ten behoeve van de huidige gebruikers en de toekomstige generaties, is het belangrijk voor ons om dit onderzoek uit te voeren; - de lange termijn gezondheid monitoring van een grote groep gebruikers van mobiele telefoons, - zodat we kunnen identificeren, of er mogelijke gezondheidseffecten van deze nieuwe en wijdverspreide technologie zijn, dat zo centraal staat in ons dagelijks leven”- zei professor dr. Mireille Toledano van het Imperial College London, die mede hoofdonderzoeker van de studie is.

In Groot-Brittannië zijn er 2,4 miljoen mobiele telefoon gebruikers uitgenodigd, om deel te nemen aan de studie. De deelnemers moeten een online vragenlijst over hun mobiele telefoongebruik invullen en over hun gezondheid en levensstijl. De onderzoekers zullen toezicht houden op hun mobiele telefoongebruik en de eventuele gezondheidsproblemen de komende 20 jaar. Zij zullen ook nagaan, of er eventueel wijzigingen in de frequentie van de symptomen, zoals hoofdpijn en slaapstoornissen, zijn gerelateerd aan gebruik van mobiele telefoons.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.