Bijgewerkt: 28 maart 2024

Aftrap van de Cultuuragenda 2020-2024 van Amstelveen in ANNA

Nieuws -> Cultuur

Bron: Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
24-01-2020

Op donderdagavond 23 januari 2020 werd door honderden genodigden de aftrap van de Cultuuragenda 2020-2024 (pdf 68 pagina's) gevierd in ANNA. Bij binnenkomst werd gecheckt of men zich wel had aangemeld en vervolgens kreeg men een polsbandje om, dat betekende: gratis drank en welke Amstelvener wil dat nu niet?!

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Rubiah Balsem presenteert het programma in ANNA


De mensen kwamen in grote getale naar ANNA en het leuke was dat heel veel elkaar kenden, want Cultuur staat in Amstelveen hoog in het vaandel. Dus men kon mensen ontmoeten van het Poppentheater, P60, uit musea, kunstenaars, van Platform C en nog veel andere geïnteresseerde cultuurhistorisch bewuste personen. Nadat het grootste deel van de aanwezigen wat had bijgepraat vroeg Rubiah Balsem, presentator van dit gebeuren, advocaat en directeur van Studio Balsem, om wat dichter bij het podium te komen, zodat de ruimte beter werd ingevuld.

Zij heette iedereen welkom en was blij dat men in grote getale naar dit feestje was gekomen. In het komende half uur zouden de aanwezigen in vogelvlucht inzicht krijgen in de ambities en ideeën voor de komende jaren voor wat betreft de Cultuur. Wat er in de Cultuurnota staat heeft iedereen kunnen lezen, maar enkele aspecten over cultuur worden duidelijk gemaakt. Allereerst introduceerde zij wethouder Herbert Raat (VVD), de drijvende kracht achter het idee 'De stad als podium.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur: 'Wij gaan cultuur nog beter op de kaart zetten en met Floor Gordon, wethouder Economische zaken gaan we zorgen dat we een fantastische cultuur agenda krijgen, waarbij heel Amstelveen weet wat er speelt'


Ook hij heette iedereen welkom en was ontzettend blij dat iedereen was gekomen. 'Niet alleen mensen van kunst en cultuur, maar ook ambtenaren. We hebben vorig jaar veel samen gedaan om een cultuur agenda neer te zetten waar iedereen wat aan heeft bij gedragen en dat heeft geresulteerd in ‘de stad als podium. Het is niet alleen in de gemeenteraad vastgesteld, maar we hebben ook gezegd dat het zijn weg moet vinden in Amstelveen en onze ambtenaren hebben daarom deze bijeenkomst in no time georganiseerd, dus een hartelijk applaus.' En dat kregen ze ook. Herbert vervolgde: 'Wij gaan het anders doen het komende jaar in Amstelveen. Wij gaan cultuur nog beter op de kaart zetten en met Floor Gordon, wethouder Economische zaken gaan we zorgen dat we een fantastische cultuur agenda krijgen waarbij heel Amstelveen weet wat er speelt.' Herbert Raat wil hiermee ook realiseren dat de jeugd van Amstelveen de beste cultuureducatie van Nederland krijgt. Dus of de jeugd afkomstig is uit de Gouden Bocht of van drie-hoog achter, hij wil verzekeren dat ieder kind cultuur en educatie heeft meegekregen, omdat het van belang is voor hun toekomst, voor wie ze zijn en hoe ze in het leven staan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Felix Rottenberg, voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad aan het woord


Herbert introduceerde Felix Rottenberg, voorzitter van de Amsterdamse Kunstraad en gaf aan dat alleen hij de aanwezigen nog eens kan vertellen hoe belangrijk cultuur is. Rottenberg begon met het feit dat hij bij zijn voorbereidingen bedacht dat hij vooral vanuit kunstinstelling, kunstenaars en bewoners van Amstelveen moest kijken naar Amsterdam en vice versa. Zijn boodschap was: 'Amstelveen is ontzettend belangrijk voor Amsterdam, ook op het gebied van kunst en cultuurbeleid.' Dat probeerde hij te verduidelijken door de voorstelling van één groot agglomeraat in de vorm van een geografische ruit. 'De zuidpunt is groot Amstelveen, de westpunt is Haarlem en Nieuw-Amsterdam west, de Zaanstreek is de noordpunt en de oostpunt is Almere en dat is één grote ring, waarbij alle gebieden goed bereikbaar zijn. Daar zal nog wel een jaar of 25 voor nodig zijn' - zo legde hij uit, maar als dat een feit is, is er een grote bereikbaarheid voor kunst en cultuur. Hij vervolgde met: 'Amstelveen is voor Amsterdam ook belangrijk vanwege jullie plurale bevolkingssamenstelling, daar hebben wij belang bij. Amstelveen als stad zal over een tijd een regionale, nationale en internationale cultuurstad zijn, want kunst en cultuur zijn de adem van de stedelijke samenwerking. Een stad zoals Amstelveen die uitblinkt in ruim baan voor kunsten, ingenieuze samenwerking tussen kunstenaars en kunstorganisaties, opvallende internationale samenwerkingsprojecten, een stad die zich bewust is van de noodzaak van groei van (kunst)budget en door de verbeelding sprekende manifestaties en initiatieven, maakt dat burgers trots ontlenen aan de stad waar ze wonen, zich betrokken voelen en verantwoordelijkheid tonen. Hij sprak ook nog over de geweldige Amstelveense routes die wel 100x zo groot zijn als de Art-Zuid route aan de Apollolaan. Tot slot zei Rottenberg ‘Jullie zijn belangrijk voor Amsterdam, belangrijk voor mij en kunst en cultuur heb je nodig!'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Vlnr.: Fleur Albers junior beleidsmedewerkster Kunst en Cultuur, Wouter van der Schraaf strategisch adviseur Stedelijke Ontwikkeling bij de gemeente Amstelveen, Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur, initiatiefnemer Bert de Pijper fractievoorzitter van ChristenUnie-Amstelveen en Marieke Uildriks directeur van Museum JAN onthullen de vleugel die bij Van Kerkwijk Piano's werd aangeschaft voor de Huiskamer van het raadhuis

Rubiah Balsem nam weer het woord en zei dat kunst en cultuurfeestjes niet zonder het bedrijven van kunst en cultuur zelf kunnen. Binnen de gemeente zijn al plannen uitgezet om de daad bij het woord te voegen en er kwam een initiatief vanuit de gemeenteraad met de ChristenUnie als voortrekker, de heer Bert de Pijper met de motie voor een vleugel in het raadhuis. Binnen de gemeenteraad werd besloten dat de vleugel er moest komen en Herbert voegde de daad bij het woord.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Alle aanwezigen vinden de opgevoerde act van de wethouder en zijn hulptroepen prachtig. Het is de eerste keer in Amstelveen dat een wethouder een vleugel koopt voor zijn ambtenaren!


Rubiah verzocht hem om het podium weer te betreden, evenals Bert de Pijper, Marieke Uildriks (directeur Museum Jan), Wouter van der Schraaf en Fleur Albers. Deze vijf personen trokken een rood kleed weg en zo werd de nieuwe vleugel voor in het raadhuis onthuld onder luid applaus. Het is een Yamaha, afkomstig bij de Piano en Vleugel winkel Van Kerkwijk aan de Amsterdamseweg, waar Herbert direct een korte tune op speelde. Wethouder Marijn van Ballegooijen moest ook naar voren komen om wat te spelen en na het spelen van een snelle riedel verliet hij vlug het podium. Gelukkig was er een ‘echte’ pianist uitgenodigd, David Herman (35). De van oorsprong Hongaarse David Herman ontroerde het publiek door het spelen van ‘die Liebestraum’ van de componist Frans Liszt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Welzijn speelt een zeer kort deuntje op de Yamaha vleugel om te bewijzen dat voor hem een vleugel geen vreemd instrument is


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Rubiah introduceert pianist David Herman (1984)


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Pianist David Herman speelt Franz Liszt: Liebesträume op de Yamaha vleugel. Het is de naam van een serie van drie solostukken voor piano, gecomponeerd door Franz Liszt (1811-1886). Hij was een Hongaars-Oostenrijkse componist, pianist, dirigent, theaterregisseur, muziekleraar. De stukken werden gepubliceerd in 1850.
David speelde het meest bekendste stuk - Liebesträume nr. 3

Na deze prachtige voordracht kwam de danslerares Vyjayanthi Iyer (Vyju) met één van haar studenten Drashti Trivedi het achterpodium op en gaven een klassiek Bollywood-optreden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Danslerares Vyjayanthi Iyer (Vyju)(r) en een van haar studenten Drashti Trivedi geven een klassiek Bollywood dans-optreden op het podium. Vyju heeft haar eigen dansschool en geeft op zondagen les aan kinderen en volwassen in het sportcentrum in Uilenstede. Bollywood-dans is een dynamische dansvorm die moderne, klassieke, Indiase en westerse dansvormen combineert


Tot slot werd Peter Kluskens uitgenodigd, een van de initiatoren van ANNA. Hij vertelde dat ze met ANNA waren gestart om de huiskamer van Amstelveen te worden, een gezellige ruimte en toegankelijk voor iedereen. Hij vertelde over het culturele programma in ANNA, over wat inmiddels had plaatsgevonden en wat nog komt. Op het balkon mogen wisselend kunstenaars hun werken tonen aan de bezoekers en de ‘financiële kurk’ die alles in ANNA mogelijk maakt is de brouwerij de Naeckte Brouwers. Een deel van de inkomsten wordt gebruikt voor het culturele programma, dus, zo grapte Peter: bier vol cultuur. ANNA wil meedoen en meegroeien als één van de vele hotspots in cultuur. Samen met Herbert Raat stuwende kracht van het eerste uur voor ANNA, hief hij toen het glas op Amstelveen, stad als cultureel podium.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Peter Kluskens één van initiatiefnemers achter ANNA Amstelveen vertelt over de reeds bereikte doelen
en over die nog gaan komen bij de succesvolle startup-onderneming


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Na de aftrap van de cultuuragenda kunnen de aanwezigen tijdens de borrel nog napraten in ANNA


En zo eindigde het uurtje cultuur op het podium en iedereen ging weer gezellig met elkaar in gesprek. Toch verlieten veel mensen het gebouw ondanks de gezelligheid, want de muziek stond wel heel erg hard om nog gewoon met elkaar te kunnen converseren. In ieder geval was duidelijk dat Amstelveen zoals al eerder gezegd, cultuur een groot en warm hart toedraagt.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.