Bijgewerkt: 21 december 2024

Alexander Rinnooy Kan opent Klee en Cobra tentoonstelling

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
26-01-2012

28 januari 2012 t/m 22 april 2012

Alexander Rinnooy Kan opent Klee en Cobra: Kindertekeningen uit collectie Henk Pijnenburg te zien tijdens de Klee en Cobra tentoonstelling.

Op 27 januari 2012 om 18 uur opent Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, de omvangrijke, internationale tentoonstelling Klee en Cobra. Het begint als kind in het Cobra Museum. Klee en Cobra (28 januari t/m 22 april 2012) toont de wederzijdse fascinatie van zowel Paul Klee, als de Cobra kunstenaars voor de wondere verbeeldingswereld van het kind.

Niet eerder is dit thema zo uitgebreid behandeld in een expositie. Ter gelegenheid van Klee en Cobra toont het Cobra Museum tevens kindertekeningen uit de collectie van voormalig onderwijzer en gewaardeerd verzamelaar van hedendaagse kunst, Henk Pijnenburg.

klee-cobra Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2012)

Flyer van de Klee-Cobra tentoonstelling


Klee en Cobra

In totaal zijn ruim 130 topstukken van Paul Klee en 120 hoogtepunten van Cobra met werk van onder meer Karel Appel, Constant, Corneille, Eugène Brands, Asger Jorn en Pierre Alechinsky bijeengebracht uit internationale collecties. Sommige Klee-bruiklenen hebben Zwitserland niet eerder verlaten. De bezoeker ervaart hoe zowel Klee als de generatie van naoorlogse Cobra kunstenaars de vrije expressie van het kind vertaalden in een radicaal nieuwe kunst, die tot op de dag van vandaag kleurrijk, spontaan, rauw en puur is.

De tentoonstelling wordt financieel mogelijk gemaakt door onder meer de Turing Foundation, het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS REAAL Fonds en de Business Club van het Cobra Museum. Klee en Cobra kwam tot stand in samenwerking met het Zentrum Paul Klee in Bern en het Louisiana Museum of Modern Art in Humlebaek.

Kindertekeningen uit de collectie van Henk Pijnenburg

In de jaren zestig en zeventig introduceerde Henk Pijnenburg op de St. Silvesterschool in Helmond een nieuwe en voor die tijd baanbrekende lesmethode. De bevlogen onderwijzer nam zijn leerlingen mee naar musea en exposities, en toonde hen allerlei kunstwerken.

Niet om die op schoolse wijze door hen te laten reproduceren, maar om de creativiteit van de kinderen te prikkelen. Zijn werkwijze leverde vele bijzondere tekeningen op die krachtig, helder en volledig ongekunsteld zijn. Van zijn collectie, die bijeenbracht is in de jaren 1964-1973 en landelijke faam verwierf, wordt een selectie van 50 kindertekeningen getoond.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.