Bijgewerkt: 15 januari 2025

Algemeen spamverbod in Nederland

Nieuws -> Internet

Bron: Min. Economische Zaken
15-06-2009

Op initiatief van staatssecretaris Frans Heemskerk van het Ministerie van Economische Zaken geldt per 1 juli 2009 een algemeen spamverbod in Nederland. Vanaf dat moment mogen er ook geen ongevraagde elektronische berichten (sms, nieuwsbrief en fax) meer verstuurd worden naar bedrijven. Dat gold al langer voor burgers, maar nu mogen dus ook bedrijven niet langer spam toegestuurd krijgen.

Bedrijven of organisaties die dit toch doen zijn strafbaar en riskeren een boete van maximaal 450.000 euro. De ontvanger van een ongevraagd bericht kan een klacht indienen bij spamklacht.nl wanneer hij toch spam ontvangt.

Wil men wel ongevraagde elektronische berichten blijven ontvangen, dan kan men dat doen door dit expliciet aan te geven, bijvoorbeeld op de eigen website.



  • Dit initiatief van staatssecretaris Heemskerk biedt bedrijven die niet langer spam willen ontvangen de mogelijkheid om zich te weren tegen spam.

  • Zo worden nu - naast burgers - ook bedrijven extra beschermd tegen spam;

  • De OPTA, de Onafhankelijke Post- en Telecomautoriteit, zal er streng op toezien dat bedrijven en organisaties zich houden aan het spamverbod.


Spam Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een klein deel van de spam berichten van een dag in een mailbox. Het is bijna onmogelijk om ze uit te roeien, ondanks allerlei overheidsmaatregelen. De schade van de spam is geschat jaarlijks op meer dan 10 miljard euro wereldwijd


Spam?

Spam is e-mail, die op grote schaal ongevraagd wordt toegestuurd. Spam is ook bekend onder de term UCE (Unsolicited Commercial E-mail) of UBE (Unsolicited Bulk E-mail). De eerste bekende spam werd verstuurd op 3 mei 1978.

Terwijl de meeste vorm van spam is e-mail spam, de term wordt toegepast op vergelijkbaar misbruik in andere media: instant messaging spam, Usenet nieuwsgroep spam, zoekmachine spam, spam in blogs, wiki spam, online advertenties spam, mobiele telefoon berichten spam, internet forum spam, junk fax, en file sharing netwerk spam.

BCC

Om e-mailadressen niet onnodig te verspreiden, wordt aangeraden, om e-mails bestemd voor een grote hoeveelheid ontvangers aan zichzelf te adresseren en de eigenlijke ontvangers alleen in het BCC-veld op te nemen. Die ontvangen dan een zo genoemde blindkopie (BCC, Blind Carbon Copy). De adressen in het BCC-veld zijn dan voor de ontvangers niet zichtbaar.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.