Bijgewerkt: 7 september 2024

Algemene beschouwingen van Burgerbelangen Amstelveen op 17 juli 2024

Nieuws -> Politiek

Bron: BBA
18-07-2024

Hierbij de tekst van de algemene beschouwingen van Burgerbelangen Amstelveen tijdens de gemeenteraadsvergadering van Amstelveen van 17 juli 2024 fractievoorzitter Pieter E. Monkelbaan heeft uitgesproken:

'SAMEN LEEFBAAR. Het college kiest de komende twee jaar voor ‘Uitvoering en Afronden’. Een realistische en pragmatische keuze.

FINANCIEN. Amstelveen is nog altijd een financieel gezonde gemeente, maar een financieel conservatief beleid is gezien de stijgende uitgaven, de afronding van de grote projecten en onvoorspelbare ontwikkelingen, als vanouds noodzakelijk. Burgerbelangen Amstelveen staat voor leefbaarheid. Voor een ECONOMISCH LEVENSKRACHTIG Amstelveen, met een optimale GEZONDHEID en LEEFBAARHEID voor alle Amstelveners. In dat kader noem ik een paar voor ons belangrijke ‘perspectief’-elementen:

Foto Amstelveen
(Bron BBA - 2023)

Pieter Monkelbaan fractievoorzitter van Burgerbelangen Amstelveen

VEILIGHEID. Iedereen hecht veel waarde aan een gevoel van veiligheid in zijn of haar buurt. Dit omvat zowel de mate van traditionele criminaliteit als cybercrime, veiligheid van voet- en fietspaden, als een veranderende sociale cohesie. Sommige Amstelveners voelen zich in hun eigen buurt of flat niet meer veilig. Dat vinden wij zorgelijk. De gevolgen van de internationalisering voor de sociale cohesie blijven voor bbA een belangrijk aandachtspunt. Integratie van internationale gemeenschappen in buurten en wijken is daarbij essentieel. - Wederzijds begrip en een goede samenwerking tussen enerzijds ondernemers, onderwijs, portverenigingen en wijkcentra, en anderzijds kennis- en arbeidsmigranten, internationale

studenten en vluchtelingen (10%), kunnen hieraan samen een wezenlijke bijdrage leveren. SOCIAAL. Binnen het Sociaal Domein blijft het soms lastig om de juiste informatie te vinden, zowel voor inwoners met een hulpvraag als voor verwijzers, zoals huisartsen. Dat kan beter.Wij roepen het college op, om domeinbreed en expliciet, extra aandacht te besteden aan het beter zichtbaar maken van zowel het preventieve als het zorgaanbod. Met name op het gebied van mentale kwetsbaarheid is hier behoefte aan. We dienen daarom een MOTIE in. (2.3.5 Informatie Sociaal Domein) (Menukaart Zorg en Preventieve Hulp).* Motie is aangenomen.



WONEN. In de Perspectiefnota staat dat met name projecten met sociale woningbouw welwillend tegemoet worden getreden. Doorstroming op de woningmarkt komt er naar onze mening bekaaid vanaf. We missen een belangrijke toevoeging: namelijk projecten die op korte termijn aantrekkelijke huisvesting voor ouderen realiseren. Denk hierbij ook om de uitwerking van de Woonzorgvisie. De tijd dringt door de vergrijzing. Daarom ook onze MOTIE waarin we oproepen om de 41 ‘Zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan in 2025 aan de doelgroep’ toe te wijzen. (2.3.4 - kwetsbare mensen met een zorgvraag.) * Motie is aangenomen

 bbA sluit haar ogen niet voor onze jongeren en mensen die om uiteenlopende omstandigheden urgent van een sociale woning afhankelijk zijn. Daarom pleit bbA voor meer kwalitatief goede, flexibele en tijdelijke woningen. Dat vraagt om creativiteit en ondernemerschap.

ECONOMIE EN WERKGELEGENHEID. De aanwezigheid van voldoende en gevarieerde werkgelegenheid is cruciaal voor iedereen. - Nieuwe bedrijven in Amstelveen moeten een bijdrage leveren aan de duurzaamheid en de sociale cohesie in Amstelveen. - Wij pleiten voor het versterken van de bus- en fietsinfrastructuur binnen de regio en betere busverbindingen tussen de wijken (oost-west).

- Om de zichtbaarheid en economische positie van Amstelveen te versterken dienen wij een MOTIE in om te trachten de naam van Station Zuid te laten veranderen in Amsterdam-Amstelveen. (2.3.3 ‘Naamwijziging ‘Station Amsterdam-Zuid’ naar ‘Station Amsterdam (zuid)-Amstelveen’)

CULTUUR EN SPORT. Cultuur, recreatie en sport zijn uiteraard van groot belang voor de leefbaarheid. De Haarlemmerolie. - Behoud de sportparken in de wijken, maak van sportvelden geen bouwlocaties en bescherm het cultuurhistorisch erfgoed. (Sport voor Sport). - Vooral vanuit het aspect van duurzaamheid en financiën dienen wij een MOTIE in om sneller duidelijkheid te verkrijgen over de nieuwbouw of grootschalige renovatie van het huidige zwembad De Meerkamp. Met de hartelijk dank aan mede-initiator D66.

(2.3.2 ‘Sneller duidelijkheid over duurzame toekomst zwembad De Meerkamp’.) * Motie is aangenomen

MILIEU         (Milieu, groen, water en duurzaamheid) Het meten van geluidsoverlast, ultrafijnstof in de lucht en onderzoek naar PFAS in de bodem en het water moeten een steeds reëler beeld geven van de Amstelveense leefomgeving. Voldoende groen, een schone lucht en schoon water, dat willen we toch allemaal. - Net als groene gevels en daken, voor betere waterafvoer en hittebestendigheid. - Groene ontmoetingsplekken met bankjes, schaduwplekken en meer openbare toiletten. - Extra aandacht voor de onkruidbestrijding in de oudere straten en zeker niet besparen op het opruimen van zwerfaval.

De A9 en Schiphol vragen om een blijvende, stevige positiebepaling door het College in de MRA en in Den Haag. Laten wij ons daarnaast richten op zaken waar wij zelf, als Amstelveen, meer invloed op hebben. Door de overlast van geluid en met name ultrafijnstof zelf te meten, staan wij als gemeente sterker, is er minder discussie over de resultaten van die metingen, en blijkt eerder hoe schadelijk die vervuiling werkelijk is voor u, en de gezondheid van uw kinderen. Meten is weten.- Verbind het Oude Dorp en het Stadshart via en langs de A9 op een creatieve manier, met water en groen, met elkaar. Verbind de stad. Dat zijn voor ons de belangrijkste elementen van leefbaarheid.

Het vertrouwen in de politiek moet terugkomen. Participerende burgers moeten nog meer gehoord worden. En voor het college: blijf alsjeblieft voorstellen aanbieden met meerdere alternatieven.

PARK. bbA pleit al sinds 2018 voor een Amstelveens Vondelpark in Amstelveen Zuid. Een groene buffer, een stadspark van 1.600 meter lang, 200 meter breed ten zuiden van de Nesserlaan, ten oosten van de Bovenkerkerweg. Los van toekomstige ontwikkelingen van de Bovenkerkerpolder. Wij zijn verheugd dat de wethouder in de aangekondigde scan naar de wenselijkheid en haalbaarheid van verschillende locaties voor een stadspark in Amstelveen zuid ook deze locatie meeneemt.

TENSLOTTE. De wereld is volop in beweging, ook in Amstelveen, binnen alle domeinen. Er is een overheid nodig die verschillende rollen kan spelen: beschermend, faciliterend, stimulerend en regisserend. Dat vraagt om een transitie binnen de organisatie op weg naar een overheid die wendbaar is en integraal werkt. Hoe mooi zou het zijn als de gemeente Amstelveen, als aanjager van de verandering, voorop gaat lopen in de grote transities waar wij allen deel van zijn.

Door verantwoord financieel beheer doen we uiteraard de nodige investeringen in infrastructuur en openbare voorzieningen. Maar zeker ook in de minstens zo belangrijke diensten die het economische en vrijwilligerspotentieel van Amstelveen ondersteunen zoals: wijkcentra, sport-, recreatie-, kunst- en cultuurvoorzieningen. Laten we dat nog heel lang zo houden en samen ons mooie Amstelveen, nog leefbaarder blijven maken!'

Dank u voorzitter. Pieter E. Monkelbaan fractievoorzitter Burgerbelangen Amstelveen bbA



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.