Alice Weidel van AfD in Boedapest
Nieuws -> PolitiekBron: Premier Hungary
13-02-2025
Als alles, waar de Alternative für Deutschland (AfD) voor staat werkelijkheid wordt, zou dat goed zijn voor Hongarije, aldus Viktor Orbán de premier van Hongarije op een persconferentie met Alice Weidel, de covoorzitter van de partij, in Boedapest op woensdag 12 februari 2025.
Die Alternative für Deutschland (kortweg AfD) is een rechts-populistische en extreemrechtse politieke partij in Duitsland. Na de oprichting in 2013 deed de partij voor het eerst mee aan de federale verkiezingen van 2013, maar ze slaagde er nipt niet in om in het parlement te komen. Bij de Europese verkiezingen van 2014 kon de AfD voor het eerst zitting nemen in een bovenregionaal parlement, het Europees Parlement. Hierdoor werd de partij toegelaten tot alle Duitse deelstaatparlementen en na de federale verkiezingen van 2017 werd ze de op twee na grootste partij in de 19de Duitse Bondsdag, met 12,6 % van de stemmen. Sinds de federale verkiezingen van 2021 is de AfD de vijfde partij in de Duitse Bondsdag, na een klein verlies in stemmen. Er is tot nu toe geen sprake geweest van deelname aan de regering, noch op staats- noch op federaal niveau.
Na een ontmoeting met de Duitse politicus in het Karmelietenklooster benadrukte Viktor Orbán dat alle belangrijke programmapunten van de AfD, van migratie tot energiebeleid, zaken zijn, waar Hongarije baat bij zou hebben. Hij merkte op dat de ontmoeting met Alice Weidel pikant was, de AfD is niet de partij waarvan de leider doorgaans door premiers in alle Europese landen wordt ontvangen, maar "het is hoog tijd dat we dat veranderen."
Hij benadrukte dat de Duits-Hongaarse betrekkingen een bijzondere relatie binnen Europa vormen. Hongarije zou veel beter gedijen als Duitsland succesvol zou zijn, omdat de twee economieën nauw met elkaar verbonden zijn. Wij kijken uit naar het nieuwe tijdperk waarin Duitsland weer succesvol zal zijn. En dankzij het Duitse succes kan de Hongaarse economie ook extra dynamiek krijgen, zei hij.
Viktor Orbán zei: ze spraken met Alice Weidel over Europa, en zij was radicaler over dit onderwerp. De premier is ervan overtuigd dat de Europese Unie in grote problemen verkeert. Hij verkeert in de problemen vanwege de inhoud van zijn beleid en de manier waarop hij dat wil uitvoeren. "Wat er vandaag in Brussel gebeurt, veroordeelt ons tot een nederlaag tegen onze mondiale economische concurrenten", zei hij, waarbij hij benadrukte dat het huidige beleid Europa niet op het pad van groei kan brengen. "Het belangrijkste is om te beseffen dat de Green Deal dood is," zei hij. "Hij kan niet worden hervormd, hij moet gewoon worden vergeten."
Hij voegde toe: er is een groene aanpak nodig, het klimaat is ook belangrijk, maar de Green Deal zoals die is opgesteld, "zal ons ruïneren", omdat het resultaat is dat we twee tot drie keer hogere prijzen voor elektriciteit en drie tot vier keer hogere prijzen voor gas betalen dan onze Amerikaanse concurrenten. "Deze wedstrijd kan niet gewonnen worden", verklaarde hij.
Viktor Orbán gaf aan dat hij van mening is dat de sancties op energiegebied moeten worden opgeheven en dat er een einde moet komen aan de negatieve discriminatie tegenover kernenergie. Hij gaf aan dat afgesloten energietransportroutes opnieuw moeten worden geopend en dat energiebronnen die zijn uitgeschakeld, opnieuw in de Europese economie moeten worden geïntegreerd. Volgens hem zijn er al zichtbare problemen in de Europese economie, maar zoals de Hongaren zeggen: nu komt de zwarte soep. De werkelijk pijnlijke gevolgen van het mislukte Europese economische beleid, met name de mislukte Green Deal, komen nu pas, concludeerde hij.
Hij benadrukte dat de Europese Unie in grote problemen zit, omdat zij politiek probeert te bedrijven die tegen de bevolking indruist. Hij zei: terwijl mensen duidelijk geen migratie willen, neemt Brussel een 'pro-migratie'-standpunt in. De meerderheid van de mensen in Europa wil vrede en de Europese Unie wil de oorlog tegen Rusland winnen. Europeanen willen de koopkracht van hun salaris beschermen en willen een beleid dat de middenklasse ondersteunt. Wat ze krijgen is het tegenovergestelde: ze worden steeds armer.
Kortom, er is een inhoudelijk, beleidsmatig en democratisch probleem. Als een heersende elite weigert te erkennen wat de bevolking van haar verwacht op belangrijke gebieden en weigert deze democratische wil in haar eigen beleid te verwerken, dan is er een probleem met de democratie.
Het probleem van professionele, inhoudelijke en democratische machtsuitoefening is vandaag de dag in Europa aanwezig en als dit zo blijft, is het niet bekend wie de Europese Unie zal redden, benadrukte de premier. Hij zei ook dat Hongarije het enige land in Europa is dat vanaf het begin aan de kant van de vrede heeft gestaan in de Russisch-Oekraïense oorlog. Wij beschouwen deze oorlog als een slechte oorlog. Hij herinnerde eraan dat de Europese Unie vanaf het begin het aanbevelingsbevel had gekregen om de oorlog in te dammen.
"Laten we het isoleren, beperken en beheersbaar maken in de embryonale vorm voordat het escaleert", zei hij, eraan toevoegend dat de EU het tegenovergestelde heeft gekozen. Hij betrad het oorlogspad, pakte de strijdbijl, beschilderde zichzelf met de oorlogskleuren en verklaarde de oorlog tot de zijne. Daarom, zei hij, worden er vanuit Europa talloze, overigens dure wapens en zeer dure financiële middelen naar Oekraïne getransporteerd voor een uitzichtloze oorlog.
Hij gaf aan dat hij tegenover de AfD-covoorzitter had herhaald dat Hongarije nog steeds voor vrede is en dat hij het als een grote historische verandering beschouwt dat de Verenigde Staten ook voor vrede zijn geworden. Tegenwoordig zijn het niet alleen het Vaticaan en Boedapest die het standpunt van vrede vertegenwoordigen, maar ook het Vaticaan, Boedapest en Washington, aangezien de Amerikaanse president een vredesbeleid wil voeren.
De AfD-covoorzitter zag dit als een bemoediging en een positief signaal, waarvan hij hoopt dat het zo snel mogelijk een einde aan de oorlog zal maken. Dit is, samen met de opkomst en het momentum van de Duitse economie, een andere zeer belangrijke voorwaarde voor Hongaren om gemakkelijker te kunnen floreren in Hongarije, zei hij.
Hij voegde eraan toe dat hij de president ook had verteld dat Hongarije de Europese Unie niet kan redden. De Fransen en de Duitsers moeten dit doen, en wij moeten eraan werken om Hongarije succesvol en sterk te maken. Als er een Europese Unie is, dan met de Unie. Als er geen is, dan zonder, merkte hij op. In antwoord op een vraag van een journalist zei Viktor Orbán dat hij met respect over Duitsers en Duitsland spreekt, behalve over één onderwerp: migratie.
"Ze hebben ons bijna geruïneerd", herinnert hij zich, en voegde toe: vanuit migratieoogpunt zou Hongarije op Duitsland lijken als we hadden toegegeven aan de druk die de Duitsers en de Brusselaars, later aangevuld met de Amerikaanse Democraten, na 2015 op ons uitoefenden. Hongarije heeft heel moeilijke jaren doorgemaakt, met enorme Duitse druk. En zelfs nu staan we nog steeds onder druk om de migratieregels te veranderen en migranten toe te laten, gaf hij aan.
Hij benadrukte: Het aantal migranten in Hongarije is nul, ze willen dit veranderen. Ze leggen ons een boete op van één miljoen euro per dag en nog eens 200 miljoen in één keer, omdat we geen illegale migranten toelaten. Maar voor Hongarije is dit nog steeds goedkoper dan het toelaten van illegale migranten, voegde hij toe. "Als Berlijn en Brussel afzonderlijk of gezamenlijk op hun kop staan, zullen wij ook wat betreft de migratiekwestie niet opgeven." Ons land moet beschermd worden. Het oversteken van de landsgrens zonder toestemming is een misdrijf. "Iedereen die een misdaad begaat, zal worden veroordeeld en het land worden uitgezet", zei hij.
Volgens de premier is de reden voor het "slechte gevoel" tegenover de Duitsers, omdat ze in Duitsland niet worden erkend, het feit dat wij hun "kapitein van de vesting" zijn. Wij beschermen Schengen, de hele Europese Unie en de Duitsers uit het zuiden door geen migranten toe te laten. "Dat verwachten we wel, als ze geen goed woord over ons hebben, dan straffen ze ons in ieder geval niet", merkte hij op. Viktor Orbán heeft aangegeven dat hij geen hoop heeft op hervorming van het huidige migratiepact, omdat het "zo slecht is als het is, dat het van tafel moet worden geveegd."
Ze kunnen de ambtenaren in Brussel hiervan echter niet overtuigen. Daarom is er in de huidige migratiesituatie en -wetgeving maar één uitweg: rebellie. Hongarije kwam al in 2016 in opstand, maar nu zijn ook de Polen in opstand gekomen – hoewel ze daar niet voor gestraft worden – en het programma van de AfD zou in feite de Hongaarse wetgeving overnemen. "Ik wens niets liever dan dat Duitsland eindelijk in opstand komt tegen het migratiepact en ons helpt", legde hij uit.
Verwijzend naar de betrekkingen met de AfD, herinnerde hij eraan dat het obstakel hiervoor was dat Hongarije vooral belang had bij goede betrekkingen met de toenmalige Duitse regering, ongeacht de samenstelling daarvan. "Er is dus de wereld van de interstatelijke betrekkingen, waar de Hongaren belang bij hebben. En dan is er nog de wereld van de partijrelaties. "En ik zal nooit toestaan dat ik de Hongaarse belangen in de interstatelijke betrekkingen vernietig ten behoeve van de partijrelaties", benadrukte hij. Volgens hem was hij daarom tot nu toe voorzichtig met de AfD, maar nu is het volkomen duidelijk dat de AfD de toekomst is. Als een heersende elite niet bereid is om aan de kant van het volk te staan, maar er komt een partij die wel aan de kant van het volk staat, dan is dat de toekomst. En nu de steun voor AfD 20 procent bedraagt, is hun politieke kamp bijna twee keer zo groot als de gehele bevolking van Hongarije, zo benadrukte hij.
Hij concludeerde dat het moment is aangebroken, waarop niemand, ook de Duitse regering niet, de banden met de AfD kan bestraffen. Sprekend over de nieuwe Amerikaanse regering benadrukte hij dat het allerbelangrijkste is dat "de Amerikaanse liberale progressieve laarzen van onze borst zijn verwijderd", wat betekent dat de grote internationale druk waartegen Hongarije zich moet verweren, nu minstens is gehalveerd.
Bovendien bleek na de regeringswisseling in Washington dat alle tegenstanders van de Hongaarse regering met Amerikaans belastinggeld werden gefinancierd: de progressieve linkse media, NGO's, iedereen. Nu dit voorbij is, zal de politieke concurrentie eerlijker zijn dan voorheen, zo verwachtte hij.
Volgens hem heeft Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, de wereld op zes manieren veranderd of zal hij de wereld op zes manieren veranderen. Hij heeft gezegd dat migratie niet goed is, maar slecht, en dat oorlog slecht is en vrede goed. De nieuwe Amerikaanse president verandert ook onze kijk op de Green Deal. Hij wijst erop dat groen beleid dat geen rekening houdt met economische overwegingen, slecht is.
Het vierde punt is het christendom. Progressieve liberalen maakten er een mode van om christelijke waarden te bespotten, maar dat is voorbij, stelde hij. Ook de spot met het gezin is voorbij. En het zesde punt is dat vrijheid van meningsuiting goed is, maar politieke correctheid slecht, zo vatte hij het samen.
Wat de economische betrekkingen tussen Europa en Amerika betreft, zag hij het probleem in het feit dat de leiders van de Europese Unie "als laffe konijnen zijn, die in de voren zitten, bij het ploegen, alsof ze hun lot afwachten" om te zien wat de Amerikaanse president zal doen. Hij benadrukte dat dit het ergste is, omdat de Amerikaanse president dingen zal doen waar we 'zweten' van. Europa heeft maar één optie: dapper, sterk en vol vertrouwen in actie komen en de Amerikanen voorstellen doen. Omdat Europese instellingen niet serieus genomen kunnen worden, zijn er slechts twee landen die dit namens Europa kunnen doen. De toekomst van Europa ligt in handen van de Fransen en de Duitsers. Als ze Europa leiderschap geven, zal er leiderschap zijn. Als ze geen leiderschap geven, zal er geen leiderschap zijn en zal het hele continent economisch lijden, "omdat er geen genade is voor de zwakken", zei hij.
Met betrekking tot de Duitse verkiezingen zei de premier dat de Hongaren hierin "geen hand boven het hoofd" worden gehouden, maar hij hoopt wel dat er in Duitsland een regering komt waarvan het economisch beleid ook de belangen van de Hongaarse economie dient. "Vandaag was ik ervan overtuigd dat de AfD zo'n programma heeft", gaf hij aan. Hij voegde eraan toe dat de andere hoop is dat de nieuwe Duitse regering niet zal toestaan dat Brussel haar macht misbruikt; Wij willen een Duitse regering die staat voor een eerlijke, fatsoenlijke en respectvolle behandeling van landen.
Over Alice Weidel zei Viktor Orbán: 'Zij is een leider en vrijheidsstrijder, die hij uitnodigde omdat hij alle kandidaten voor het bondskanselierschap verwelkomt, hoewel er geen lange rij was.' Hij voegde eraan toe dat de datum van het bezoek door de voorzitter van de AfD was gekozen, maar dat hij het zelf als gunstig beschouwt. 'Ik ben ervan overtuigd dat iedereen de AfD na de verkiezingen als een succesvolle partij zal beschouwen en dat er dan veel mensen zullen komen om hen te feliciteren'- zei Viktor Orbán.