Bijgewerkt: 28 november 2022

'Amateurkunst 2013' expositie in Kunstuitleen Amstelveen geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen / Amstelveenweb
03-02-2013

In de Kunstuitleen Amstelveen werd op zondagmiddag 3 februari 2013 de tentoonstelling 'Amateurkunst 2013' onder grote belangstelling geopend. Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen verwelkomde de meer dan 300 mensen, inclusief de 140 amateurkunstenaars tijdens de opening:

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De talentvolle jonge violist Ephrem Cortvrint speelt virtuoos vanaf het begin tot het einde van de opening op zijn viool


'Welkom Kunstenaars, welkom Koos Hagen, gedicht, welkom Ephrem Cortvrint, viool. Ephrem is student aan het conservatorium en als u straks de deur uitgaat, dan komt u langs zijn vioolkist, die hij graag gevuld ziet met uw goede giften. Hij zamelt geld in voor een goed doel en dat is een school in Guatemala. En dan natuurlijk een zeer speciaal welkom voor Sam Drukker, beeldend kunstenaar die de tentoonstelling gaat openen. Welkom raadsleden, burgemeester Jan van Zanen en bestuur van de kunstuitleen.

Het is lekker vol en daar houden we van. Meestal kunnen we bij de bibliotheek terecht voor deze opening, maar daar is een lezing en dat kwam dus niet uit. Maar ik ben altijd blij, als ik zoveel mensen in de kunstuitleen heb.

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen verwelkomt iedereen in haar kunsttempel


Elk jaar is het weer een feest, als alle kunstwerken binnen gebracht worden en daarna met het ophangen en ik moet zeggen, het lijkt alsof jullie steeds beter worden. Ik ben van deze tentoonstelling gaan houden, plezierschilders in het hol van de beroepsschilders. Ik vind het een verrukking om naar jullie werk te kijken. Het schildersplezier spat er van af, heerlijk. Zoals elk jaar worden er weer 2 publieksprijzen uitgedeeld, dus stuur vooral iedereen langs om op uw werk, of dat van een ander te stemmen.

Dit jaar is er voor het eerst een jury prijs. Deze prijs is een jaarlang een cursus naar keuze bij de SAKB (de Stichting Amstelveense Kunstenaarsbelangen). De jury wordt gevormd door Rob van der Vijgh, beeldend kunstenaar en docent aan de Rietveld Academie, Jochem op ten Noort, ook beeldend kunstenaar en Araun Gordijn, beeldend kunstenaar. Araun heeft bovendien 33 jaar les gegeven op de werkschuit in Gouda. De prijsuitreiking is zaterdag 23 februari 2013 om 15.00 uur. Rien Alink, raadslid voor D66 zal de prijzen uitreiken.

Ik wil u iets voorstellen. Subsidies voor de kunstuitleen zijn niet meer vanzelfsprekend, de kunstuitleen moet inkomen genereren uit andere bezigheden dan alleen kunstuitleen. En dat doen wij door niet alleen kunst uit te lenen, maar ook een kunst- en cadeauwinkel te exploiteren en daar komt u om de hoek kijken. Ik zal heel blij zijn als u zelf, maar ook uw vrienden, familie, buren en wie dan ook attent maakt op de mogelijkheden om een uniek, bijzonder, origineel cadeau bij de kunstuitleen te kopen.'

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

In de kunstuitleen is erg druk


Na de vrolijke welkomstwoorden van Hetty Tjalkens, droeg Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen zijn gedicht voor. Op meesterlijke wijze maakte hij aan het eind van elk couplet een soort theatervoorstelling, die sloeg op de laatste zinnen van zijn coupletten. Af en toe vlogen de hogere decibellen langs de oren van de bezoekers, geweldig. Dit alles werd begeleid met het idyllische, rustige, bijna romantische vioolgeluid van Ephrem Cortvrint. Helaas konden veel mensen van het publiek hem bijna niet zien, omdat hij precies achter een geluidsbox en een spoel kabels stond, maar de viool improvisaties van hem kwamen gelukkig wel goed door de speakers.

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Koos Hagen, de stadsdichter van Amstelveen draagt zijn gedicht voor


Vervolgens kreeg beeldend kunstenaar, Sam Drukker (1957) het woord. Hij deed zijn best om de aanwezige amateurkunstenaars een lesje te geven, -ben ik nou een amateur, of ben ik gewoon iemand-, die schilderen, of tekenen heel leuk vindt? Door zijn enorme ervaring op kunstgebied maakte de toespraak van Sam Drukker grote indruk op de aanwezigen, dat u ook op de video kunt ervaren. Na de uitgebreide speech over kunst en amateurs (Hetty noemt het liever ‘liefhebbers’ dan amateurs), werd de tentoonstelling daadwerkelijk geopend.

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Sam Drukker, beeldend kunstenaar, stak tijdens zijn openingstoespraak een riem onder het hart van alle aanwezige kunstliefhebbers


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Veel mensen volgen de opening van de eerste etage
amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Rita de Kam kijkt heel verbaasd en blij, als Sam Drukker haar schilderij het 'Domburgsmeisje' het meest verrassende schilderij noemt


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Rita de Kam: - Domburgsmeisje - Acryl


Na de toespraken kon eindelijk iedereen langs de schilderijen lopen, weliswaar met grote moeite. Rustig kijken was niet mogelijk door het grote aantal mensen, dat in de expositieruimte van de Kunstuitleen Amstelveen aanwezig was. Het kabaal was oorverdovend, want iedereen had plotseling iets te vertellen en de jacht op de gratis zoutjes en wijn begon.

De jonge violist Ephrem Cortvrint ontving de kunstenaars en de enorme groep belangstellenden met zijn improvisaties. Hij improviseerde op zijn viool door bij bepaalde schilderijen te staan en te kijken. Vanwege de drukte bleef hij uiteindelijk met zijn vioolkist voor de giften, onderaan de trap spelen. Gelukkig kreeg Ephrem veel geld in de kist, zodat zijn project, de school in Guatemala, verwezenlijkt kan worden.

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Gisela Jost: - Canyon U.T. - Acryl


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Karla Essemal-Groenewege van Wijk: - Stilleven in rood wit blauw- Acryl


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Bert Kuipers: - Ritssluiting - Kartonreliëf


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Esmeralda van Holland: - El Saco - gemengde techniek


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De bezoekers bewonderen de schilderijen


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Met je bril inzoomen gaat het beter met het lezen van de kleine teksten


amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De kunststukken vooral niet aanraken!


Sam Drukker

Sam Drukker groeide op in Assen en studeerde aan Academie Minerva (1977-1982) in de stad Groningen, waar hij les had van onder meer Matthijs Röling. Hij volgde daarnaast de Lerarenopleiding Ubbo Emmius (1978-1984) in Groningen. Drukker woonde en werkte na zijn studie in Parijs (1984-1985) en Amsterdam en sinds 1997 woont hij afwisselend in Barcelona en Amsterdam. Vanaf 1990 geeft hij les aan de Wackers Academie in Amsterdam. Drukker wordt als schilder gerekend tot de vierde generatie van De Groep en de onafhankelijk realisten.

Hij was mede-oprichter van "Het Nederlands Portretschap" (1991). In 2010 is Sam Drukker verkozen tot Kunstenaar van het Jaar, een prijs die hij op 5 november 2010 in de Hermitage Amsterdam in ontvangst mocht nemen. (Bron: Wikipedia).

amateurs Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Ephrem Cortvrint geeft een vioolles aan een zeer geïnteresserde jonge muziekliefhebber


De prijsuitreiking is op zaterdag 23 februari 2013 om 15.00 uur door de heer Rien Alink, raadslid voor D66. U wordt van harte uitgenodigd om een stem uit te brengen op uw favoriete kunstwerk. De stembus sluit vrijdag 22 februari 2013 om 16.00 uur. Tot die tijd kunt u de tentoonstelling natuurlijk bekijken, oordeel vellen en stemmen. De stembox is in de kunstuitleen aanwezig! Adres: Kunstuitleen Amstelveen Stadsplein 103 1181 ZM Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.