Bijgewerkt: 2 december 2023

Amateurkunst expositie 2010 geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb.com
05-02-2010


De Kunstuitleen Amstelveen organiseerde dit jaar de 14de tentoonstelling 'Amateurkunst 2010'. De opening van de tentoonstelling werd op donderdagavond 4 februari 2010 gehouden onder grote belangstelling, op de eerste etage van de bibliotheek aan het Stadsplein.

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen, heette iedereen hartelijk welkom en ze zei in haar korte toespraak, dat ze geloofde, dat er elk jaar steeds meer amateurkunstenaars bij komen, om hun werk tentoon te stellen en dat feit verheugde haar zeer.

Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen Amstelveen, begroet alle kunstenaars en cultuurliefhebbers op de 14de Amateurkunst tentoonstelling


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De vele aanwezigen luisteren naar de toespraak van de directeur


Ze vervolgde met: “Ik vind het altijd een verrukking als wij de tentoonstellingen inrichten, want er komt van alles en nog wat binnen. Later begint dan een beetje vorm te krijgen en het ziet echt goed uit. Volgend jaar bestaat de Kunstuitleen Amstelveen 25 jaar en dat gaan wij natuurlijk vieren, maar wij zullen ook de 25ste Atelierroute en de 15de Amateurkunsttentoonstelling vieren. Wij gaan er dus volgend jaar een heel groot feest van maken!”

Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Frans Hellendall, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen vertelt over het nieuwe concept van de tentoonstelling: het publiek kan stemmen, om het mooiste werk te bepalen


Na de toespraak van de directeur kwam de heer Frans Hellendall, wethouder cultuur van de gemeente Amstelveen naar de microfoon en zei het volgende:

“Vandaag beleven wij de 14de editie van deze amateurkunst expositie. Vorig jaar sprak ik over het idee, om het concept enigszins te vernieuwen, door er een verkiezing van de beste inzending aan te verbinden.

Het is een al langer bestaand idee, dat dit jaar dus voor de eerste keer daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Iedereen kan stemformulieren hier bij de Kunstuitleen inleveren, tot vrijdag 19 februari 2010 drie uur ‘s middags. Wij zijn zeer benieuwd, ook naar welke reden u opgeeft om een bepaald werk als allermooiste te bestempelen.

Er zijn drie prijzen in de vorm van cadeaubonnen 250, 150 en nog eens 150 euro van de firma Ingma, bekend Amstelveens adres voor de verkoop van alle schildersbenodigdheden. Het wordt zeker spannend want de Kunstuitleen en ik hebben geconstateerd dat de inzendingen weer beter zijn dan vorig jaar.

De uitreiking van de prijzen zal zijn op vrijdag 19 februari om half vijf. Dit als zogenaamde finissage van de expositie. Mocht u niet weten wat finissage betekent, dan kan ik dat begrijpen, het is een nieuw woord dat dateert uit 2007. Het wil zeggen de feestelijke afsluiting van een tentoonstelling.

Belangrijk voor de cultuur van Amstelveen is, dat afgelopen december het nieuwe cultuurbeleid voor de komende vier jaar door de gemeente is vastgesteld. Het is een intensief proces geweest met vele betrokkenen, uit de hele cultuursector. Uiteindelijk is niet gekozen voor grote koerswijzigingen, omdat vrijwel iedereen het er over eens bleek te zijn, dat het huidige beleid goed functioneert en dat er al een brede en kwalitatief hoogwaardige cultuurbeleving in Amstelveen is.

Kijk maar naar onze tien professionele culturele instellingen in Amstelveen, die allemaal al tot de regionale of zelfs landelijke top behoren. Niettemin ziet de gemeente nog nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld in gezamenlijke marketing en gezamenlijke – dus multidisciplinaire – activiteiten.

Daar zijn al mooie voorbeelden van, zo helpt de Kunstuitleen de Schouwburg met exposities en er was er een filmvoorstelling in de bibliotheek naar aanleiding van een tentoonstelling in het Cobra museum. En momenteel het Amstelveense popkoor, een samenwerking tussen Muziekschool en poppodium P60. Als het u interesseert, of als u anderen kent, meldt u dan snel aan, aanstaande dinsdag is de eerste repetitie!

Amstelveen vindt het heel belangrijk, dat in Amstelveen men jong cultuur leert waarderen. Daarom gaan wij nu ook kijken naar meer cultuuraanbod in de naschoolse opvang en wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid van een jeugdtheaterschool onderzocht.

Laten wij dan nu onder het genot van een drankje en een hapje gaan genieten van de rijkdom van uw 99 inzendingen van dit jaar – waarvan inmiddels reeds 19 driedimensionaal.

Mijn dank aan u allen voor uw inzending. Hiermee verklaar ik deze expositie formeel geopend.”

Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De aanwezige cultuurliefhebbers in de zaal van de bibliotheek bekijken al de lijsten van alle tentoongestelde werken. Dat is een pittige klus, want dit jaar waren er 99 (!) aanmeldingen van Amstelveense amateurkunstenaars.


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Na de toespraken is de tentoonstelling geopend en kunnen de soms verrassende kunstwerken bekeken worden


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nr. 16 N. de Jong-Gerber -The Secret Life of the Monarch - olieverf op canvas


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nr. 33 T. Wilkes-Hamming - Zonder titel - acryl/gemengde techniek


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nr. 47 C. van de Bult- van de Horst - Vrouwfiguur -keramiek


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nr. 56 J. C. A. Westerhoven - Zonder titel - olieverf


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nr. 50 A. Hendriks-Dekker - Dame - klei


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nr. 22 I. Kok - Groene 'dakje' - olieverf


Amateurkunst Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het kunstminnend publiek verzamelt zich rond de tafels van de bar, waar ze wat hapjes en drankjes krijgen. Daarna kunnen ze alle kunstwerken weer verder bekijken


Bij de expositie van 99 deelnemers staat een stembus, waar iedere bezoeker zijn stem op een favoriet kunstwerk in kan doen, er zijn al veel stemmen uitgebracht. Het stemmen kan nog tot vrijdag 19 februari 2010 14.30 uur, hierna worden de stemmen geteld. Dan zal de heer Hellendall de prijzen, die bestaan uit cadeaubonnen van de firma Ingma, uitreiken aan de winnaars. Deze uitreiking zal gebeuren onder het genot van een borreltje in de Kunstuitleen Amstelveen om 16.30 uur.

Adres: Kunstuitleen Amstelveen Stadsplein 103, 1181 Amstelveen. De expositie wordt gehouden van zaterdag 5 februari tot en met zaterdag 20 februari 2010.

Openingstijden: di - wo 14.00-17.00, do 14.00-20.00, vrij - za 11.00-17.00, koopzondagen 12.00-17.00Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.