Bijgewerkt: 29 maart 2023

Amateurkunst expositie 2019 in de Kunstuitleen Amstelveen geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Platform C Amstelveen/Amstelveenweb
01-06-2019

Platform C - Kunstuitleen Amstelveen organiseerde de 23ste Amateurkunst expositie in Amstelveen. Deze vindt plaats van zaterdag 1 juni tot en met vrijdag 21 juni 2019 aan het Stadsplein 99 in Amstelveen. Op zaterdag 1 juni 2019 werd door Hetty Tjalkens oud-directeur van Kunstuitleen Amstelveen de expositie van 89 amateurkunstenaars geopend. Tijdens de expositieperiode hebben bezoekers de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete werk. Net als de afgelopen jaren is het getoonde werk zeer divers. Naast veel schilderijen zijn er ook foto’s, tekeningen, keramiek, bronzen en stenen beelden te zien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Madeleine Heijligers directeur van cultuurcentrum Platform C Amstelveen verwelkomt alle aanwezigen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Er kwamen veel mensen naar de opening van de 23ste Amateur kunstenaars expositie in de Kunstuitleen Amstelveen


Madeleine Heijligers de nieuwe directeur van het Amstelveense cultuurcentrum Platform C verwelkomde alle aanwezigen in de Kunstuitleen Amstelveen. Ze vertelde over de landelijke IK TOON actie amateurkunst, waar vanaf zaterdag 1 juni 2019 op meer dan duizend locaties, in meer dan 200 gemeenten amateurkunst is te zien van ruim zes miljoen deelnemers. Heel Nederland is dan het podium van amateurkunstenaars. In de festivalagenda kan men zien wat er zoal in de buurt te zien is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Herbert Raat (VVD) wethouder Kunst en Cultuur was één van de weinige lokale politici die aanwezig was


Madeleine Heijligers vertelde nog dat op de dag van 1 juni in 20 Nederlandse gemeenten iets met de amateurkunst werd georganiseerd, onder meer in Ouderkerk aan de Amstel waar de Tentoonstelling Amstel Art School wordt gehouden. 'Op de 3de etage van Platform C Amstelveen staan alle 89 werken en ik nodig veel mensen uit, om de stemformulieren te gebruiken waarop ze voor hun favoriete kunstwerk een stem kunnen uitbrengen'. Na deze inleidende woorden gaf de directeur het woord aan Hetty Tjalkens.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Hetty Tjalkens voormalig directeur van de Kunstuitleen Amstelveen opent de tentoonstelling


Hetty Tjalkens sprak de gasten en de kunstenaars toe: Hoe vaak heb ik zelf niet de 'openaar' van de amateurkunst tentoonstelling mogen introduceren. Zo leuk om nu zelf geïntroduceerd te worden en deze tentoonstelling te mogen openen. Ik vind het heel leuk. Ik weet het niet helemaal precies meer, maar ik denk dat de Amateurkunsttentoonstelling al zo’n 15 jaar door de Kunstuitleen wordt georganiseerd. Ja amateurkunst, kunst gemaakt door amateurs. Mensen die voor hun plezier schilderen, beeldhouwen, tekenen, en zelfs soms grafiek maken. Waarom doet de één dat wel in zijn 'vrije tijd' of naast zijn of haar werk en heeft de ander geen belangstelling om op die manier creatief bezig te zijn.Hoe gewoon is het om letters te schrijven. Op de, in mijn tijd nog zo genoemde lagere school, kreeg ik van de juf de keus of blokschrift of schuinschrift te leren. Ik koos voor schuinschrift. De schuinschrift methode ligt in het verlengde van tekenen. Het kan dus helpen een karaktervol handschrift te ontwikkelen wat uitstekend helpt bij mooi tekenen. Karaktervol (en vaak onleesbaar) is mijn handschrift zeker geworden en gebleven. Vraag dat maar aan de collega’s van de kunstuitleen. Er is in mij geen tekenaar verloren gegaan. Toen ik de kunstuitleen ging verlaten was een veel gestelde vraag of ik zelf zou gaan schilderen. Mijn antwoord daarop was steevast, dat ik dat de mensheid niet wil aandoen.

Even terug naar tekenen. De ontwikkeling van tekenen kun je heel goed volgen bij kinderen. De eerste fase is een tafereel waar alle onderdelen los van elkaar over het papier worden neer gezet. De volgende stap is dat er voorwerpen voor elkaar schuiven. Er ontstaat diepte en daardoor ruimte. Dit is rond zeven à acht jaar merkbaar. Daarna verdwijnt de onbezorgdheid en moet alles verantwoord worden weergegeven. Denk aan de wetten van perspectief, gelijkenis in portretten. Bij de meesten van ons verdwijnt de interesse om nog verder te ontwikkelen omdat er toch meer bij komt kijken om een goede tekening te realiseren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De expositie is ingericht aan de muren en in vitrines van de 3de etage


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

06. Annie Grevenstuk - Dans -Brons


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

60. Shyra Niessink - Mysterie - Aquarel


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

11. Gisela Jost - Black Beauty - Beeldhouwen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

49. Maria Angeles Montojo Jordan - De Bergen - Acryl


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

45. Arie Karsdorp - Zwaan (kleurige)- Gouache


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

38. Martin Schinkel - Egmond a/d Hoef - Olieverf


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

30. Jan Willem Davids - Oharming - Keramiek


Uitzonderingen zijn mensen die vaak el heel jong in gaten hebben dat tekenen en schilderen een prachtige manier is om de omgeving weer te geven of gevoelens te uiten. Ze maken er een levensvulling van en een vak. Op vaak eigenzinnige manier ingevuld. Je stapt als beeldend kunstenaar letterlijk een zwart gat in bij aanvang van je carrière. Niet iedereen is daarvoor geschikt en bewapend.

Het mooie is dat er ook 'plezier' kunstenaars zijn. Ze zijn te vinden op schilderclubs of bedenken het zelf. Vaak ook na een werkzaam leven ontdekken ze opnieuw de charme van het schilderen, tekenen of beelden maken. Wij hadden bij de kunstuitleen een project voor middelbare scholieren in het kader van het toenmalige Rondje Cultuur. De jongelui moesten een portret tekenen, van elkaar. Ik kan niet tekenen riepen ze dan. Ja zeiden wij, dat klopt waarschijnlijk wel, maar je kan wel kijken. Zo heette het project ook: ik kan niet tekenen, maar ik kan wel kijken. De meeste van de deelnemers kregen het voor elkaar om een portret te maken van een medescholier. En wat heel fijn was, eigenlijk konden ze best tekenen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

29. Gera Stronkhorst-Streefkerk - Mussen familie voorjaar 2019 - Olieverf


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

69. Mady Beekman voor haar schilderij - Lente - Gemengde techniek


Het is niet belangrijk hoe goed je bent in bijvoorbeeld een techniek. Competitie is meestal niet aan de orde. Het gaat in de eerste plaats om het proces zelf, Juist met geworstel wordt het steeds interessanter om aan een werkstuk bezig te zijn. En oefening baart kunst. Doe het met plezier en aandacht en je wordt steeds beter, wat ook weer plezier geeft. Als voormalig kunstuitleen directeur maakte ik regelmatig tentoonstellingen met professionele kunstenaars. Maar ik meen het oprecht dat ik het meest genoot van de Amateurkunst expositie. Het was vaak ook de drukstbezochte tentoonstelling. Familie, vrienden, buren, veel mensen nemen de moeite om te komen kijken.

Het is ook zeker een kijkfestijn, er wordt van alles naar binnen gedragen. Groot, klein, landschappen, portretten, stillevens, bloemen, veel kleur, weinig kleur, foto’s, zwart/wit of kleur, er was ook wel een borduurwerk etc, etc. Het leverde altijd een zeer gevarieerd beeld op. Het plezier waarmee de maker bezig was geweest spatte er doorgaans vanaf. Amateur kunstenaars heten wat mij betreft eigenlijk plezier kunstenaars. Ik wens u veel plezier bij het bekijken van de tentoonstelling boven op de derde etage. U mag aangeven welk werk u het beste vindt en dan is op 21 juni de prijsuitreiking. Toch een beetje competitie. En bij deze verklaar ik de expositie voor geopend!' - eindigde Hetty Tjalkens haar openingstoespraak.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

77. Cor Bakker - Brouwerij - Acrylverf


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

85. Ernest Goudriaan – Proost - Olieverf


Stemmen is mogelijk tot donderdag 20 juni. Vrijdag 21 juni 2019 om 15.00 uur worden er twee publiekprijzen t.w.v. € 250,- uitgereikt. Ook zijn er twee jury-aanmoedigingsprijzen te winnen: een gratis cursus naar keuze van de SAKB en Volksuniversiteit Amstelland.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.