Bijgewerkt: 25 juni 2024

Amstellandkunst expositie in de 'Parktoren' van de Rabobank is geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstellandkunst/Amstelveenweb
02-04-2016

Onder grote belangstelling werd de expositie van de Vereniging Amstelland Kunstenaars (VAK) in 'De Parktoren' van de Rabobank Amstel en Vecht in Amstelveen geopend op zaterdagmiddag 2 april 2016. Karina Tan, voorzitter van de vereniging, deed dit samen met Herbert Raat (VVD) wethouder Financiën van de gemeente Amstelveen en Eric Lücke, directievoorzitter van de Rabobank en lid van de Innovation Board.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De Parktoren ingang, het hoofdkantoor van de Rabobank Amstel en Vecht in Amstelveen


De verkoopexpositie werd gerealiseerd in samenwerking met de Rabobank Amstel en Vecht. In verschillende kantoren op de begane grond konden de bezoekers de kunstwerken bekijken en uiteraard kopen. Diverse beeldende kunsten zijn tentoongesteld, zoals schilderijen en beeldhouwwerk, keramiek en fotografie, kunstsieraden en recycling art. Allemaal hedendaagse kunst die u in het hart van Amstelveen opnieuw kunt ontdekken. Het is zeker de moeite waard om de tentoonstelling te bekijken en dit kan in de weekenden van 2-3 en 9-10 april 2016, dus alleen op de dagen dat de medewerkers van de bank de kantoren niet bezetten. Voorzitter Karina Tan sprak de mensen in de hal van de Parktoren toe, staande op een houten zeepkistje, zodat ze boven de strook groene planten uitstak, anders konden de aanwezigen haar niet zien. Gelukkig hadden wethouder Raat en de heer Lücke helemaal geen last van de planten, vanwege hun lengte.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Wethouder Raat in gesprek met Karina Tan, de voorzitter van de VAK


Karina: 'Lieve mensen,

Ik ben Karina Tan, voorzitter van de Vereniging Amstellandkunst. Namens onze kunstenaars dank ik u hartelijk voor uw aanwezigheid bij de opening van "Kunst in de Parktoren". Dit is namelijk de grootste ledenexpositie sinds de oprichting in 2007, nu bijna 10 jaar geleden. Wij zijn heel blij met de Rabobank Amstel en Vecht, dat wij van deze toplocatie gebruik mogen maken en met alle hulp die wij hebben gekregen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Herbert Raat, wethouder Financiën van de gemeente Amstelveen, Karina Tan, de voorzitter van de Vereniging Amstelland Kunstenaars en Eric Lücke, directievoorzitter van de Rabobank openen de tentoonstelling op 2 april 2016 in de 'Parktoren'


U ziet in deze expositie slechts een overzicht van Amstellandkunst. Op de folder die u bij binnenkomst heeft gekregen staan de namen van alle kunstenaars. Deze kunstenaars zijn met hun eigen website ook weer terug te vinden op Amstellandkunst.nl. Vandaag zijn de meeste leden aanwezig en kunnen al uw vragen beantwoorden. Amstellandkunst is een kunstenaarscollectief met bijna 50 beroepskunstenaars uit de regio Amstelland. Het aantal leden is in de loop van de jaren min of meer gelijk gebleven, maar ieder jaar weer verandert de samenstelling.

Ondanks deze wisselingen is de saamhorigheid goed. En daar mogen wij trots op zijn. Ook voor deze expositie hebben we het werk met ons allen gedaan: van grafische vormgeving tot de inrichting, van logistiek vervoer van alle kunstwerken, PR, flyeren en alles wat daar tussen in ligt. Ook de doelstelling van de vereniging is de laatste jaren veranderd. Niet alleen een vereniging voor en door kunstenaars, maar ook een vereniging die zich sociaalmaatschappelijk opstelt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De aanwezigen volgen de toespraken


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Veel kunstenaars en kunstliefhebbers kwamen naar de opening van de expositie


Begin 2015 kregen wij van de gemeente Amstelveen de vraag, of wij voor dat jaar iets voor Speelboerderij Elsenhove konden betekenen. Wij hebben toen het Kunsthuis Elsenhove opgericht, een kunstencentrum voor iedereen toegankelijk. Wij hebben daar niet alleen onze eigen exposities gehouden, maar ook een aantal projecten opgestart die belangrijk waren voor de samenleving. Inmiddels is het Kunsthuis beëindigd, maar nog steeds is kunstenaar Corry Zwart wekelijks verbonden aan Elsenhove voor de 'ouder en kind' workshops.

Vorig jaar hebben wij een ontroerend contact gemaakt met Zorgcentrum Aelsmeer. De organisatie van Kunstroute Aalsmeer had ons benaderd voor een kunstactiviteit voor promotie van de Historische Tuin. Er is toen een aantal reuzeninsecten gemaakt in het kader van bestuiving, maar we dachten dat het ook leuk zou zijn om een andere doelgroep hierbij te betrekken. Dit werd dus Zorgcentrum Aelsmeer, op loopafstand van de Historische Tuin. Na veel overleg met het management - en het gaat dan ook voornamelijk om praktische zaken - hoe krijgen we mensen enthousiast, wat voor een thema zou aanspreken, wat is hun concentratieboog, hoe krijgen we iedereen naar de opening in de Historische tuin - werd het een hartverwarmend project.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Corry Zwart: 'Blooming beauty' - foto op forex


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Cristina Villalba Lázaro met bezoekers voor haar kunstwerken


Vijftien bewoners van 85 jaar en ouder hebben onder leiding van een paar kunstenaars samengewerkt aan een collage, gebaseerd op de Tuinen van Matisse. Het speciale schilderspapier werd zelfs door het Stedelijk Museum geschonken. En het kunstwerkstuk, een drieluik, hangt nu in de aula van het zorgcentrum. Ook dit project kreeg een artistiek vervolg: kunstenaar Sunny Neeter is nog steeds verbonden aan diverse zorgcentra om met bewoners vanuit het Kleurboek voor ouderen te werken. Dit kleurboek is sinds vorig jaar enorm populair, vanwege de stimulatie van de fijne motoriek, het werken met kleur en persoonlijke fantasie.

Ik krijg vaak de vraag: waar zitten jullie nu eigenlijk? Tja, we hebben dus geen vaste plek, al jaren niet meer. Maar dit bevalt ons prima. Want anders hadden we al die mooie gebouwen moeten mislopen, waarin wij de afgelopen jaren hebben gezeten. De Passeerdersgracht bij het Leidseplein, de Dorpskerk en de Bajes in het Oude Dorp, het Kunsthuis Elsenhove en nu hier, in de Parktoren. Als je geen eigen ruimte hebt, moet je wel creatief blijven zoeken.Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Mariska Nieuwendijk: 'An apple a day' - 365 unieke appels in diverse technieken unica's of maximaal 1/3


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Corry Zwart: 'Stilleven natuursieraden op elfenbank' - organisch


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Paul Klimecki: 'Dromen mag II.' -1/5 fotoprint op dibond


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Neely Schaap: 'Key to Life' - keramische assemblage


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Peter Oosterhout: Zonder titel - pen op aquarelpapier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Peter Oosterhout geeft uitleg over zijn techniek aan een bezoeker


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Sunny Neeter: 'Op eigen houtje' - duurzame kunst/mixed media


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Tjits van der Kooij: 'Woestijnbewoner wordt stadsnomade' -acryl op doek


Naast creativiteit en discipline heeft een kunstenaar ook publiek nodig. Publiek, waarmee wij willen communiceren door middel van onze kunst. Wij zouden u graag willen vragen: Wat vindt u van ons werk? Spreekt het u aan, spreekt het u niet aan en waarom? Kunst is persoonlijk en iedereen zal hierover dus een eigen mening hebben. Dat mag ook, dat moet ook. Kunstbeleving is emotie. Wat heeft een kunstenaar nog meer nodig? Een expositieruimte, bij voorkeur zoals hier in de Parktoren.... maar.... ook fantastische sprekers, die net zo enthousiast zijn als wij. Daarom zal ik u niet langer ophouden en geef ik graag het woord aan: Eric Lücke directievoorzitter van de Rabobank en Herbert Raat, wethouder van de gemeente Amstelveen.
(U kunt de toespraken van de heren op de video beluisteren.)

Na de toespraken openden Herbert, Karina en Eric gezamenlijk de tentoonstelling en bedankte Karina servicemanager Rob Lubbers voor alle hulp, Sabine van Steijn en Mirjam de Wildt van de marketingafdeling, door het overhandigen van een prachtig boeket. Tevens kregen de sprekers Herbert en Eric een fles wijn als dank voor hun ondersteuning. Maar natuurlijk bedankte Karina ook de aanwezigen en onder het genot van een drankje en een hapje, rondgedeeld door kinderen van de kunstenaars, ging iedereen de kunstwerken bewonderen en de kunstenaars ontmoeten. Zeker een bezoekje waard.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Tries Smilde: 'Tulpenmix' -gedraaide aardewerk lood en messing


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Gaby Oltean-Lungu: 'Moeder met kind' - olieverf, inkt, bladgoud op glas


De Vereniging Amstellandkunst (VAK) is de initiatiefnemer van 'Kunst in de Parktoren'. Oorspronkelijk een Amstelveense kunstvereniging, tegenwoordig uitgegroeid tot een collectief met leden uit de regio Amstelland. Haar leden exposeren regelmatig nationaal en internationaal op, zowel de grote kunstbeurzen als in intieme galeries.
Locatie: Rabobank Amstel en Vecht, De Parktoren, Van Heuven Goedhartlaan 7, Amstelveen.
Expositie: geopend in het weekeinde 2-3 april en 9-10 april 2016 van 11.00 / 17.00 uur.
Info: www.Amstellandkunst.nl - e-mail: info@amstellandkunst.nl  
Telefoon: 0624 567459 Karina TanAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.