Bijgewerkt: 7 december 2022

Amstelveen heeft dus wat te kiezen

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
01-03-2022

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder schrijft erover op zijn weblogHet was een opmerkelijke vergadering 16 februari 2022 in de Amstelveense raadszaal. De laatste vergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat partijen als de SP en GroenLinks een kneiterlinks college willen is geen verrassing, maar ook coalitiepartij de PvdA bij monde van raadslid Arnout van den Bosch sloot zich hierbij aan. Amstelveen heeft dus wat te kiezen. Gaan we de kneiterlinkse weg van Amsterdam op of blijft Amstelveen liberaal.

Financiën op orde. De VVD is al vele jaren de grootste partij in onze gemeente. Dit betekent dat we een aantal kernwaarden altijd overeind houden. Allereerst natuurlijk dat de financiën op orde zijn (lees HIER), duidelijke keuzes maken en niet de rekening automatisch bij inwoners en ondernemers leggen.

In elkaar storten. Bij de buren zie je hoe het uitpakt als links de kas beheert. Net zolang het onderhoud van bijvoorbeeld de kades of het Amsterdamse Bos uitstellen tot de boel letterlijk in elkaar stort. Je kunt het vergelijken met geen onderhoud plegen aan je huis, omdat je liever drie keer per jaar op vakantie wilt. Kortom, vooral korte termijn politiek en de ellende doorschuiven naar je opvolgers. 

Twee pijlers. Een ander belangrijk verschil met links Amsterdam is dat wij andere uitgangspunten hebben op sociaal en economisch gebied. Dat is ook de basis van de samenwerking van de VVD en de PvdA in deze gemeente. Frans Timmermans oud PvdA-kamerlid en nu Eurocommissaris heeft het in 2012 al eens goed onder woorden gebracht. ‘De basis van onze verzorgingsstaat is gebaseerd op twee pijlers. De mogelijkheid van sociale stijging van mensen aan de onderkant van de samenleving en het bieden van zekerheid over de eigen positie en vooruitzichten van de middenklasse.’

Middenklasse. In Jip en Janneke taal: een dubbeltje moet de mogelijkheid hebben om een kwartje te worden. Veertig jaar geleden had de PvdA/links de middenklasse nog wat te bieden, bijvoorbeeld een premie A-B-C-D-koopwoning. Nu krijgen zij van links vooral de zekerheid dat ze levenslang huur moeten betalen aan de woningcorporatie, bestuurd door vaak een (linkse) bestuurselite die zelf uiteraard in een koopwoning woont. En mocht je door hard weken wat meer gaan verdienen, dan moet er kennelijk genivelleerd worden. De oud-PvdA-partijvoorzitter Spekman vond zelfs dat nivelleren een feest is, lees HIER

Toekomst van Amstelveen. Voor ons als liberalen is het van belang dat Amstelveen een plek blijft voor alle inkomensgroepen en leeftijden. Een gemeente waar bij wijze van spreken het kind van de heftruckchauffeur naast het kind van de burgemeester in de klas zit. En dat er ruimte blijft voor de ruggengraat van de samenleving; de middenklasse en ondernemers. Want zij betalen uiteindelijk het sociale beleid voor mensen die in de knel zitten. 

Uw stem. Kortom, deze verkiezingen gaan meer dan ooit over de toekomst van Amstelveen. Wilt u een kneiterlinks Amstelveen of een sociaal-liberaal Amstelveen? Het is aan u, laat uw stem niet verloren gaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.