Bijgewerkt: 2 december 2023

Amstelveen helpt haar inwoners vooruit bij het huishouden, of bijstand

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
12-07-2017

raat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Wethouder Herbert Raat (VVD) Zorg en gezondheid schrijft erover op zijn weblog


'Amstelveen laat burgers vallen als een baksteen', volgens SP-Amstelveen raadslid Marina Casadei in Het Parool van zaterdag 8 juli 2017. Volgens haar is het kommer en kwel bij de uitvoering van het WMO-loket. Het tegendeel is het geval. Amstelveners kunnen bij het loket aankloppen voor bijvoorbeeld hulp bij het huishouden, of bijstand. En dat doen ze ook. Zo ontvangen we jaarlijks 35.000 telefoontjes en 20.000 bezoeken aan de balie. Natuurlijk gaat er dan wel eens wat mis, maar het beeld wat de SP oproept klopt helemaal niet. Het echte, onderliggende verhaal is, dat wij een principieel andere visie hebben op de samenleving.

Het is een botsing tussen een SP-visie, waar inwoners vooral als slachtoffer worden gezien. Daar tegenover staat onze visie, waar inwoners serieus genomen worden en een eigen verantwoordelijkheid hebben. Dit bleek ook vorige week weer tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Hoe kan Amstelveen nou van statushouders (vluchtelingen die in Nederland mogen blijven) vragen, dat ze gaan werken, leren en hun huis inrichten, wilde SP-raadslid Casadei weten. Een schande vindt ze het. Ze had gehoord, dat mensen aan de slag moesten als vakkenvuller bij de HEMA, of als hamburgerbakker bij de Burger King.

Het zijn van die momenten, dat velen in de gemeenteraad elkaar met gefronste wenkbrauwen aankijken. Duizenden werknemers worden weggezet, alsof ze minderwaardig werk uitvoeren. Meent de SP dit nou serieus, of maken ze een grapje? Inmiddels zijn we er achter gekomen, dat ze het echt menen.

Een ander ‘misstand’ die de SP aan de orde stelde was, dat Amstelveen aan iedereen een bijdrage naar draagkracht vraagt. Zo ook van mensen met alleen AOW. Als zij bijvoorbeeld huishoudelijke hulp aanvragen dan betalen ze maximaal € 17,50 per vier weken. Bij twee uur huishoudelijke hulp per week is dat nog geen € 2,20 per uur. Het alternatief is, dat alleen ouderen betalen die keurig hebben gespaard en bezit hebben opgebouwd. Dit vind ik onrechtvaardig.

De samenwerking tussen liberalen en socialisten was altijd mogelijk omdat een gezamenlijk doel is de volgende generatie verder te brengen. Amstelveen wil mensen vooruit helpen en ze niet thuis laten zitten. De beste weg uit de armoede is een opleiding, werk en een eigen woning. Het is belangrijk, dat zoveel mogelijk Amstelveners een eigen woning kunnen kopen. Niet meer levenslang huur betalen aan de woningcorporatie, maar een afbetaald huis op je oude dag.

De SP heeft de socialistische verheffingsgedachte in Amstelveen losgelaten. Alle inzet van de SP is erop gericht om mensen te pamperen in plaats van vooruit te helpen. Alsof mensen met een laag inkomen geen verantwoordelijk kunnen nemen. Bij de SP willen ze niet, dat een dubbeltje een kwartje wordt. Onze statushouders die zich de aankomende jaren willen opwerken tot filiaalmanager van de Hema zijn hierbij gewaarschuwd voor de SP. Zeker als zij hun sociale huurwoning willen inruilen voor een koopwoning om zo hun kinderen wat na te laten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.