Bijgewerkt: 30 november 2021

Amstelveen stemt in met opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

Nieuws -> Politiek

Bron: ChristenUnie-Amstelveen
20-12-2014

Op initiatief van de ChristenUnie-Amstelveen heeft de gemeenteraad van Amstelveen een motie aangenomen, waarin is bepaald, dat voorlopig passende opvang moet worden aangeboden aan Amstelveense uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. De motie, getiteld: 'Amstelveen, humane stad', werd breed gedragen. Alleen de VVD-fractie stemde tegen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Jacqueline Koops, fractievoorzitter van ChristenUnie-Amstelveen tijdens de raadsvergadering op 12 november 2014


Nachtopvang. Het is de verwachting, dat Amstelveen zal aansluiten bij de winter-nachtopvang die Amsterdam inmiddels heeft gerealiseerd: 135 bedden op twee locaties. Daar kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers eerst een warme maaltijd nuttigen, vervolgens slapen met 's ochtends de mogelijkheid tot douchen en na het ontbijt moet men weer de straat op. Amsterdam heeft deze voorziening voorlopig voor drie maanden opengesteld. Net op tijd overigens, want op 17 december 2014 oordeelde de hoogste bestuursrechter in een kort geding, dat Amsterdam verplicht is om met onmiddellijke ingang uitgeprocedeerde asielzoekers opvang aan te bieden.

Humane ondergrens. Partijen in de gemeenteraad van Amstelveen vinden dat er een humane ondergrens moet zijn, zeker nu de winter in aantocht is. Ook Anne-Mieke van der Vet van D66 had zich hard gemaakt voor deze motie en werd door de ChristenUnie uitgebreid bedankt voor steun en inzet. Volgens de ChristenUnie had de eerste Amstelveense uitgeprocedeerde asielzoeker zich al aangemeld, althans de Amstelveners die de man bij hun in huis zouden nemen. Nadere aantallen zijn onbekend. Waarschijnlijk betreft het ongeveer 10 personen per jaar, zo verwacht de ChristenUnie. Vorig jaar bevonden zich onder andere nog 50 uitgeprocedeerde asielzoekers in de Handwegkerk gedurende twee dagen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Anne-Mieke van der Vet, raadslid van D66-Amstelveen tijdens de raadsvergadering op 12 november 2014


Geen Rijksgeld. De motie was vorige maand al ingediend, maar was door de ChristenUnie aangehouden omdat enkele partijen eerst wilde afwachten, of staatssecretaris Teeven (VVD) bereid was om gemeenten financieel te compenseren als zij daadwerkelijk een dergelijk voorziening zouden aanbieden. Eind november bleek echter, dat staatssecretaris Teeven niet bereid was om gemeenten geld te geven. Dat neemt niet weg, dat sinds kort overal in het land steeds meer gemeenten zich uitspreken om toch uitgeprocedeerde asielzoekers nachtopvang aan te bieden. Aanleiding daartoe was de uitspraak op 10 november 2014 van het Europees Comité voor Sociale Rechten, dat oordeelde, dat Nederland niemand in de kou mag laten staan, ook uitgeprocedeerde asielzoekers hebben recht op een bed, bad en brood.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS