Bijgewerkt: 28 november 2021

Amstelveen verdient weer een iconisch kunstwerk

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
01-11-2018

raat Amstelveen


Wethouder Herbert Raat (VVD) schrijft erover op zijn weblog


Kunst, nostalgie en cultuur gaan vaak hand in hand. Neem het bronzen beeld Het Zwijntje van beeldhouwer Karl Iljitsj Pelgrom voor de Hema op het Binnenhof. Welke Amstelvener heeft als kind niet op zijn – inmiddels glanzende – rug gezeten. Ook De Olifant van kunstenares Ella van der Ven is een groot succes. Sinds dit jaar is deze te bewonderen op het Westwijkplein. Kunst op straat is leuk voor kinderen, is goed voor het Amstelveengevoel en verrijkt Amstelveen.

Contact met kunst, Daarom werk ik nu aan een voorstel voor de gemeenteraad. Kern is dat iedere wijk zo’n iconisch beeld verdient. Zo komen onze kinderen al op jonge leeftijd op een leuke manier in contact met kunst. In Amstelveen staan ongeveer 75 beelden in de buitenruimte. Maar niet veel daarvan hebben het in zich om bij kinderen in de smaak te vallen en zo herinneringen te maken voor later.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De Olifant op het Westwijkplein. Het bronzen speelbeeld stond jarenlang bij de Henri Dunantschool en is in 1980 gemaakt door de beeldhouwster Ella van de Ven, in opdracht van de gemeente Amstelveen. Het is een echt speelbeeld, want de opening in de slurf van de olifant is een knikkerpotje, bij zijn staart kan je een springtouw inhaken en heb je dus een hand minder nodig bij het touwtje springen, op zijn rug is een geul gemaakt voor een bal, maar je kunt er natuurlijk ook op zitten, of onder de olifant doorkruipen


Geliefde beeld. Dat ‘kindvriendelijke’ beelden leven onder de inwoners blijkt maar weer uit de commotie die ontstond op het moment toe het meest geliefde beeld Het Zwijntje in 2015 op een nieuwe sokkel werd gezet en verplaatst naar een nieuwe plek op het Stadsplein. Het beeld verdween tussen de geparkeerde fietsen. Op sociale media en in de krant werd massaal geklaagd dat het onmogelijk was om nog een leuke foto van een kind te maken in deze setting. Na veel protesten en een korte toer door Amstelveen keerde Het Zwijntje vorig jaar terecht terug op zijn vertrouwde honk voor de HEMA.

Aan de slag. Van Amstelveners horen we graag op welke plekken in buurten behoefte is aan een beeld, waar kinderen niet alleen naar kunnen kijken, maar ook op kunnen ravotten. Vervolgens gaan we verschillende kunstenaars opdrachten geven om aan de slag te gaan. Stuur uw e-mail naar: h.raat@amstelveen.nl

Cultuuragenda. Ook komt er volgend jaar een cultuuragenda voor Amstelveen. Er zijn veel interessante culturele activiteiten in Amstelveen. Helaas is de communicatie hierover versnipperd. Ik ben nog in overleg met collega Floor Gordon van Economische Zaken of we het kunnen combineren met stadspromotie. De verwachting is dat de agenda zowel op papier als digitaal voor de zomer van 2019 het licht zal zien. Een mooi voorbeeld is de culturele agenda van Amsterdam. Dat kunnen wij ook in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS