Bijgewerkt: 20 juni 2024

Amstelveense Hulpen bij het Huishouden worden het kind van de rekening

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
02-12-2015

De gunning Hulp bij het Huishouden is definitief. De Hulp bij het Huishouden zal in 2016 niet meer geboden worden door de vertrouwde organisatie Amstelring. Ook de andere aanbieder die in Amstelveen actief was is buiten de boot gevallen. Van de nieuwe aanbieders is alleen Brentano een naam die bekend is, hoewel deze organisatie op het gebied van hulp bij het huishouden nog niet actief is.

Amstelveense cliënten hebben op 17 augustus 2015 een brief gekregen van de gemeente, waarin staat, dat zij hun thuishulpen gaan behouden en zich dus nergens zorgen over hoeven te maken. Maar deze maand is een tweede brief verstuurd, waarin staat, dat ze mogen kiezen uit een van de vier nieuwe aanbieders. Er wordt met geen woord meer gerept over het behouden van de eigen thuishulp.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2015)

Marina Casadei gemeenteraadslid van SP-Amstelveen


De SP-Amstelveen fractie gaat in de commissievergadering van 2 december 2015 vragen stellen over de totstandkoming van de aanbestedingsprocedure en de beoogde overname van personeel. Woordvoerder Marina Casadei: “Ik heb uit betrouwbare bron vernomen, dat de nieuwe aanbieders het personeel wil aannemen tegen het allerlaagste CAO-tarief van € 9,27 bruto per uur. Dat betekent, dat de wethouder dan weliswaar kan beweren, dat er volgens de CAO wordt uitbetaald, maar dat in de praktijk van de werknemers wordt verwacht dat zij tientallen euro’s per maand gaan inleveren. En de tarieven voor hulpen bij het huishouden zijn al bijzonder laag! Je zult maar kostwinner zijn, dan sta je voor een duivels dilemma als je bij je cliënt wilt blijven. Van de hulpen wordt ook nog verwacht, dat ze gaan meepraten met de wethouder over hoe er bespaard kan worden op de thuiszorg, zodat hun werkgever een bonus kan scoren. Dat is helemaal een gotspe!”      

We hebben als SP al eerder aangekaart, dat de aanbesteding Hulp bij het Huishouden slecht zou kunnen uitpakken voor de huidige werknemers. Dat vermoeden lijkt nu bewaarheid te worden. GroenLinks is de enige fractie die onze zorgen deelt. De andere fracties hebben helemaal niet gereageerd. We willen dan ook van ze horen, hoe zij staan tegenover de gevolgen van de aanbesteding en of zij het met ons eens zijn, dat de werknemers het kind van de rekening zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.