Bijgewerkt: 9 december 2022

Amstelveense kunstenaars in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
11-07-2007

Het Museum Jan van der Togt toont van 12 juli t/m 26 augustus 2007 een expositie van het werk van de Amstelveense kunstenaars Stef Kreymborg, Stephanie Rhode, Ellen Roos, Heidi Wallheimer en Natascha Zaludová.

Vijf kunstenaressen met ieder een geheel eigen stijl, richting en materiaalkeuze. Zo is er textiel (Kreymborg), glas (Rhode), keramiek (Roos), fotografie (Wallheimer) en tegelwerk op rubber (Zaludová).

De weergegeven 'teksten' van Stef Kreymborg (Amsterdam, 1953) geven een antwoord op ons dagelijks leven, waarin communicatie kan verbinden, maar ook eenzame afstand kan scheppen. Veel lawaai, weinig bezinning. Haar indrukken worden vertaald in houten verhalen, aaibare poëzie en brieven van wol. Renate Dorrestein schreef over haar werk: "Wat laat Stef Kreymborg prachtig zien hoe ontoereikend en onbeholpen de taal is, en hoe vurig niettemin het menselijk verlangen naar communicatie - desnoods over de grenzen van het armzalige alfabet heen."

Stef Kreymborg  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Het werk van Stef Kreymborg: BodemgebruikStephanie Rhode (Weissenburg/Duitsland, 1964) studeerde in 1989 af aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Enschede en heeft sindsdien al vele exposities gehad in zowel Nederland als Duitsland. In het recente werk van Rhode keert één symbool telkens terug: het huis, soms alleen en soms in een groep. Een symbool dat bij de beschouwer een gevoel van herkenning oproept, waardoor het blijft boeien. Naast glas werkt Rhode ook met materialen als marmer, brons, bladgoud en hout.

Stephanie Rhode  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Creatie van Stephanie RhodeNa de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam te hebben voltooid, specialiseerde Ellen Roos (Amsterdam, 1947) zich in keramiek. Zij startte als keramiste en werd docente keramisch vormen. De natuur is haar inspiratiebron. De vormen zijn deels geïnspireerd door organisch materiaal als kristallen, gesteenten, bodemlagen, koralen, en bladeren. De glazuren zijn zacht van kleur; licht en schaduwwerking spelen daardoor een subtiele rol, Zij exposeert op individuele- en groepstentoonstellingen. Haar werk is te zien bij bedrijven, overheidsgebouwen en kunstuitleenorganisaties.

Ellen Roos  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

3D reliëf van Ellen RoosEllen Roos Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Ellen Roos met haar keramische reliëfsHeidi Wallheimer (Amsterdam, 1954) rondde in 2003 haar opleiding kunstfotografie af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hoewel geboren en getogen in Amsterdam, ontwikkelde zij haar artistieke vaardigheden vooral in het buitenland. Over haar serie 'Kinderen van de Overkant' zegt ze zelf: "Wanneer je langer stilstaat bij mijn kinderportretten ontdek je de subtiele gelaagdheid waarin de kwetsbaarheid van het kind verscholen ligt. De kwetsbaarheid waarmee ze onze wereld moeten betreden."

Heidi Wallheimer  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Kinderportret van Heidi WallheimerNatascha Zaludová (Tjechië, 1936) exposeerde al vele malen in binnen- en buitenland. Haar werk is onder andere opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Gemeente Museum in Den Haag. Na haar opleiding aan de afdeling keramiek van de Rietveld Academie heeft Zaludová zelf op verschillende scholen lesgegeven, waaronder Minerva (Groningen), Vrije Academie (Den Haag) en de Rietveld Academie. Op deze expositie is tegelwerk op rubber te zien van Zaludová. Dit is een eenmalige techniek, aangezien de oven eraan kapot ging.

Natascha Zaludová  Amstelveen
(Museum vd Togt - 2007)

Keramiek van Natascha ZaludováWebsite: Museum van der Togt


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.