Bijgewerkt: 2 maart 2024

Amstelveens netwerk heeft de snelheid van een boemeltreintje

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
17-04-2015

Het College van Burgemeester en Wethouders van Amstelveen heeft in februari 2014 het persbericht 'KPN gaat kabelnetwerk verbeteren' uitgedaan. Toenmalig wethouder Groot stelde daarin, dat het netwerk zou worden aangepast aan de eisen van deze tijd.  Volgens KPN zou het netwerk eind 2014 aangepast zijn in heel Amstelveen.

SP-Raadslid Joep van Erp: “En dat wordt hoog tijd. Dan pas kunnen de inwoners kiezen tussen verschillende providers en zijn niet meer afhankelijk van Ziggo als het om een snel netwerk gaat.”

Het is nu april 2015. Helaas is de werkelijkheid anders. Zowel KPN als Tele2 erkennen, dat geen hogere snelheden dan 20 Mbit/s mogelijk zijn in Amstelveen en in veel gevallen zelfs onder de 15 Mbit/s of nog lager. KPN adverteert echter wel met snelheden tot maximaal 50 Mbit/s. Ook andere partijen doen dit.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Joep van Erp fractievoorzitter van SP-Amstelveen


Vodafone meldt, dat ze klanten in Amstelveen soms geen diensten kunnen leveren omdat in hun optiek het een technisch 'achtergesteld' gebied is, waar de KPN-lijnen onvoldoende zijn en sluit daarom zelfs klanten af.

Van Erp: “Thans is Amstelveen in de praktijk (behoudens de weinigen in nieuwbouwwijken Westwijk Oost en Westwijk West alsmede Groenelaan, Middenhoven en Waardhuizen)  aangewezen op Ziggo voor grotere snelheden. Dit is ruim drie kwart van Amstelveen! Wie niet bij Ziggo abonnee wil zijn is daarmee veroordeeld tot als het ware een boemeltreintje. Alle operatoren wijzen naar KPN. KPN zegt er bij de klantenservice niets aan te kunnen doen. Ik wil weten wat de rol van de gemeente is in deze.”

De SP-Amstelveen heeft daarom de volgende vragen gesteld aan B&W:

1. Vindt het college, dat er überhaupt concurrentie moet bestaan? Of houdt u de monopolie voor de kabelexploitant Ziggo in stand daar waar het gaat om snel internet?

2a. Wat is er concreet gebeurd met de toezeggingen vanuit KPN?

  b) Welke rol speelt de gemeente Amstelveen in het verbeteren van het netwerk?

  c) Wat heeft het college gedaan om na te gaan of KPN daadwerkelijk het plan uitvoert om haar netwerk te verbeteren?

3) Wanneer is het in heel Amstelveen mogelijk te kunnen kiezen tussen verschillende aanbieders van internet op snelheden die hoger liggen dan 20 Mbit/s?

4a) Bent u bereid dit te gaan monitoren en de raad hiervan op de hoogte te houden?

  b) Zo ja, hoe gaat u dit doen?

  c) Zo nee, waarom niet?

5) Wat doet het college om het netwerk toegankelijk ( zoals betaalbaarheid) te houden voor iedereen.  Niet iedereen kan zich immers dure abonnementen veroorloven. We zijn wel allemaal afhankelijk van dit netwerk. 


http://www.amstelveen.nl/web/Bestuur-en-organisatie/Persportal/persportal/KPN-gaat-kabelnetwerk-Amstelveen-verbeteren.htm
http://tweakers.net/nieuws/100790/vodafone-gaat-thuis-klanten-met-trage-verbinding-afsluiten.html


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.